ΤΟΠΙΚΑ

Εγκαταστάθηκε χθες ο εργολάβος

εγκαταστάθηκε-χθες-ο-εργολάβος-73226

Ολοκληρώνονται τα αντιπλημμυρικά έργα στον Ξηριά

Με ταχείς ρυθμούς άρχισαν χθες οι εργασίες ολοκλήρωσης του αντιπλημμυρικού έργου του χειμάρρου Ξηριά καθώς ο ανάδοχος του έργου, μια βολιώτικη εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στον εργοληπτικό κλάδο, εγκατέστησε εργοτάξιο.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οι εργασίες, σύμφωνα με τη συμβατική υποχρέωση, θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους και περιλαμβάνουν ανακατασκευή των παρόχθιων δρόμων του χειμάρρου από τη γέφυρα Διμηνίου μέχρι τη συμβολή με την οδό Αθηνών, ασφαλτόστρωση και διαγράμμιση. Το υποέργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με αρχικό προϋπολογισμό 980.000 ευρώ, έρχεται να συμπληρώσει τις παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής και στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται και η καθαίρεση της στενής τσιμεντογέφυρας που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη γέφυρα Διμηνίου.

Η συγκεκριμένη γέφυρα που θεωρήθηκε ως μια από βασικές αιτίες των πλημμυρών στο Πεδίο Αρεως και τη Νεάπολη, θα καθαιρεθεί καθώς λόγω της στενότητας του εύρους, προκαλεί προβλήματα στην ασφαλή διέλευση οχημάτων ενώ έχει υποστεί και ζημιές που αφορούν τη στατικότητά της. Επίσης, λόγω της περιορισμένης υδραυλικότητας, θεωρείται ότι λειτούργησε ως τοιχίο στις καταστροφικές πλημμύρες με τους κοντούς πυλώνες να συγκρατούν κορμούς δέντρων και άλλες φερτές ύλες και οι τεράστιες ποσότητες νερού να εκτρέπονται εκτός κοίτης. Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου, η ασφαλτόστρωση των δρόμων παραπλεύρως του χειμάρρου γίνεται για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου οδοστρώματος από την χρήση βαρέων οχημάτων, για την κατασκευή των πασσάλων στις όχθες του χειμάρρου, ενώ παράλληλα γίνονται και οι απαραίτητες επεμβάσεις για την διαχείριση των ομβρίων στις παρόχθιες οδούς και η αποκατάσταση του πρασίνου.

Ανεκτέλεστη απαλλοτρίωση εδώ και δεκαετίες

Το έργο θα μπορούσε να εκτελεστεί, υπό καλύτερες προϋποθέσεις αν συνέτρεχαν δύο λόγοι. Ο πρώτος αφορά τη μικρή τσιμεντένια γέφυρα για την οποία ο δήμος Βόλου εδώ και χρόνια ξεκίνησε μελέτη απομάκρυνσής της και αντικατάστασης με νέα, διαδικασία η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα. Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη που επισκέφθηκε χθες τις εργασίες με το διευθυντή Τεχνικών έργων κ. Κων. Φλαμπούρη, δήλωσε ότι αν ο δήμος Βόλου καταθέσει μελέτη για τη δημιουργία νέας γέφυρας, θα γίνει προσπάθεια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση. «Θα ήταν ευχής έργο, αν σήμερα που αρχίζουν οι εργασίες του τελευταίου τμήματος του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου στον Ξηριά, υπήρχε έτοιμη και η μελέτη για νέα γέφυρα, την οποία ανέλαβε πριν από 4-5 χρόνια ο δήμος Βόλου.

Το έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ πρέπει να ολοκληρωθεί κι εμείς προχωράμε στην εκτέλεσή του ώστε να μην χαθούν κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και να μην χρειαστεί να επιτρέψουμε χρήματα από την μη ολοκλήρωσή του. Εκείνο όμως που προέχει είναι η ολοκλήρωση του έργου που θωρακίζει από πλημμυρικούς κινδύνους μια μεγάλη ζώνη στα δυτικά του Βόλου, με πολλές επιχειρήσεις και οικιστική ανάπτυξη. Διασφαλίζουμε μέσα από το έργο την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής στην οποία δραστηριοποιούνται δεκάδες επιχειρήσεις και διαμένουν πολλοί συμπολίτες».

Για την παλιά ξύλινη γέφυρα που βρίσκεται στον οικισμό των Ρομά, στα όρια της εγκαταλειμμένης υπερτοπικής αγοράς, επισημάνθηκε ότι θα απομακρυνθεί και στη θέση της θα τοποθετηθεί νέα μεταλλική πεζογέφυρα. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο το έργο θα μπορούσε να έχει ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα, αφορά τη μη ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης ζώνης εύρους 5 μέτρων στον δυτικό παρόχθιο του Ξηριά. Η συγκεκριμένη απαλλοτρίωση έχει συντελεστεί, οι ιδιοκτήτες έχουν εισπράξει τις αποζημιώσεις τους αλλά η Κτηματική υπηρεσία δεν έχει προχωρήσει στην παραλαβή της ζώνης την οποία θα χρησιμοποιούσε ο ανάδοχος για τη δημιουργία ενός δρόμου με επαρκές εύρος για αμφίδρομη κίνηση. Η εργολαβία περιλαμβάνει ακόμη κοιτόστρωση με τσιμεντοπλάκες από τη γέφυρα της Αθηνών μέχρι τη νέα γέφυρα του ΟΛΒ σχεδόν στην εκβολή του χειμάρρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου