ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης «διαβάζει» το… μέλλον ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

βολιώτης-διαβάζει-το-μέλλον-μεσα-α-77739

Ο 29χρονος Μάριος Μιχαηλίδης διακρίθηκε ως ο καλύτερος επιστήμονας δεδομένων ανάμεσα σε 470.000 απ’ όλον τον κόσμο

Το τελευταίο διάστημα ο τίτλος του καλύτερου επιστήμονα δεδομένων παγκοσμίως ανήκει σε έναν 29χρονο Βολιώτη. Είναι ο Μάριος Μιχαηλίδης, ο οποίος ζει τα τελευταία έξι χρόνια στο Λονδίνο και κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση ανάμεσα σε 470.000 data scientists απ’ όλο τον κόσμο που συμμετέχουν στην πλατφόρμα αναλυτικής της kaggle.com. Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη διάκριση με ιδιαίτερα μεγάλη αξία για όσους γνωρίζουν το περιβάλλον της kaggle που αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο δημοφιλή πλατφόρμα διαγωνισμών μοντελοποίησης πρόβλεψης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Μάριος Μιχαηλίδης είναι 29χρονών και είναι Βολιώτης. Σπούδασε λογιστική χρηματοοικονομική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και έκανε Master το οποίο πήρε με άριστα πάνω στο Risk Management στο Πανεπιστήμιο του Southampton. Φέτος πρόκειται να ολοκληρώσει και το Διδακτορικό του στο University College London (UCL) πάνω στη μηχανική εκμάθηση.

Τα τελευταία έξι χρόνια ζει στην Αγγλία. Αμέσως μετά το μάστερ πήγε στο Λονδίνο προς αναζήτηση εργασίας. «Ηδη η κρίση είχε εδραιωθεί στην Ελλάδα και έπρεπε να βρω μια δουλειά. Στην αρχή δούλευα τζάμπα για κάποιο διάστημα σε μια εταιρεία παροχής ηλεκτρονικών βραχυπρόθεσμων δανείων και στη συνέχεια ως αναλυτής δεδομένων για τις τηλεοπτικές άδειες του BBC. Εκεί είχα για πρώτη φορά την ευκαιρία να δουλέψω πάνω σε τεράστιες βάσεις δεδομένων, μία εμπειρία που αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη για τη συνέχεια», περιγράφει ο ίδιος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Το μικρόβιο

Το μικρόβιο για την επιστήμη δεδομένων, μπήκε στο Μάριο Μιχαηλίδη, όταν ήταν στο Πανεπιστήμιο του Southampton, πριν από περίπου έξι χρόνια σε μια παρουσίαση που έκανε ένας επιστήμονας. «Μας εξήγησε πώς «σπατάλησε» δύο χρόνια από τη ζωή του συγκεντρώνοντας δεδομένα για ιπποδρομίες και πώς κατάφερε να φτιάξει έναν αλγόριθμο που προβλέπει με αρκετή ακρίβεια το νικητή. Κάτι που όπως καταλαβαίνετε εκμεταλλεύτηκε δεόντως», περιγράφει ο Βολιώτης data scientist.

Η ιδέα τον συνεπήρε. Δεν είναι κάτι απλό να μπορείς να «προβλέψεις» το μέλλον μέσα από εξελιγμένους αλγόριθμους. «Αν και προσωπικά δεν είχα κανένα ενδιαφέρον για τις ιπποδρομίες, το έβαλα στόχο να μάθω περισσότερα πάνω στο αντικείμενο», αναφέρει.

Τι είναι ο επιστήμονας δεδομένων

Ο όρος data scientist, όπως εξηγεί ο Μάριος Μιχαηλίδης, είναι σχετικά καινούριος. Αναλύει τα δεδομένα που υπάρχουν και «διαβάζει» το μέλλον.

Για παράδειγμα μεγάλες εταιρείες ή οργανισμοί δίνουν στοιχεία σε επιστήμονες δεδομένων και τους ζητούν μοντέλα πρόβλεψης πάνω σε διάφορα αντικείμενα: για παράδειγμα μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ να βρει ποια προϊόντα πρέπει να διαφημίσει και σε ποιες τιμές για να προσελκύσει περισσότερους πελάτες από τους ανταγωνιστές της ή πώς μπορεί μία κτηματομεσιτική εταιρεία να προβλέψει ποιοι από τους υποψήφιους πελάτες της θα είναι τελικά αγοραστές για να επικεντρωθεί σε αυτούς μειώνοντας το κόστος ή μια τράπεζα να μάθει ποιοι υποψήφιοι πελάτες θα πάρουν δάνεια, ποιοι απ’ όσους χρωστάνε θα πληρώσουν, ποιοι θα κάνουν ασφάλεια ζωής…

«Ενας ορισμός που κυκλοφορεί και θεωρώ ότι δίνει ένα καλό στίγμα, είναι ότι ο επιστήμονας δεδομένων ξέρει περισσότερη στατιστική – αναλυτική από έναν προγραμματιστή και περισσότερο προγραμματισμό από έναν αναλυτή -στατιστικολόγο. Είναι δηλαδή ένα επάγγελμα που παντρεύει τον προγραμματισμό με την ανάλυση δεδομένων», αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης.

Ο… Καζανόβας

Στους διαγωνισμούς ο Μάριος Μιχαηλίδης έπαιρνε μέρος με το ψευδώνυμο «Καζανόβας». Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Ούτε η αφιέρωση της πρωτιάς του στον παππού του.

«Θα ήθελα να αφιερώσω αυτή την πρωτιά στον παππού μου Δημήτρη Καζάνη, το επίθετο του οποίου αποτελεί και συνθετικό του ψευδωνύμου με το οποίο έπαιρνα μέρος στους διαγωνισμούς (Καζάν ova) και στη γιαγιά μου Αφροδίτη», τονίζει.

Η ξενιτιά…μονόδρομος

Σήμερα ο Μάριος Μιχαηλίδης εργάζεται ως μάνατζερ στο τμήμα data science της dunnhumby. Η dunnhumby είναι θυγατρική της Tesco της μεγαλύτερης αλυσίδας super market στην Αγγλία.

Για τον ίδιο η ξενιτιά ήταν μονόδρομος. «Είναι μια περίοδος δύσκολη για την Ελλάδα και ειδικά για τους νέους καθώς δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη αξιοκρατίας σε αναγκάζει να δεις την ξενιτιά ως μονόδρομο. Θα ήμουν όμως άδικος αν δεν αναγνώριζα ότι οι βάσεις μπήκαν στην Ελλάδα από ένα μίγμα εξαιρετικών καθηγητών και από ένα ζεστό και υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον», λέει ο ίδιος.

Πρόβλεψη για το… προσφυγικό

Τι λέει όμως ένας data scientist για το προσφυγικό που αποτελεί το νούμερο ένα θέμα σήμερα στην Ευρώπη;

«Το προσφυγικό ζήτημα νομίζω ότι δοκιμάζει τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Οσον αφορά στην Ελλάδα, δυστυχώς, η χώρα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και καλείται να ακροβατήσει μεταξύ των πανανθρώπινων αξιών που πάντα πρέσβευε και της κοινωνικής συνοχής μιας χώρας με τεράστιο οικονομικό πρόβλημα», σχολιάζει.

Το avatar στο οποίο παίρνει μέρος ο Μάριος Μιχαηλίδης στους διαγωνισμούς στο kaggle και δείχνει την πρωτιά ανάμεσα σε 480.000 επιστήμονες δεδομένων

ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗΝ KAGGLE

Η ώρα των διαγωνισμών

Ο Μάριος Μιχαηλίδης άρχισε να παίρνει μέρος σε διαγωνισμούς. «Ηθελα κυρίως να βελτιωθώ και να γίνω καλύτερος στο αντικείμενό μου. Ηθελα να μάθω από τους experts. Μέσα από το kaggle είχα τη δυνατότητα να λύσω προβλήματα πέραν του γνωστικού μου αντικειμένου και πολλές φορές είδα καινοτομίες και πατέντες να βγαίνουν μέσα από αυτό. Παράδειγμα υπήρχε ένας διαγωνισμός στο πλαίσιο του οποίου έπρεπε να φτιάξουμε ένα μοντέλο που να διαβάζει το wikipedia.com και να βρίσκει τη σωστή απάντηση -από 4 πιθανές- σε ερωτήσεις Γυμνασίου. Καθώς μάθαινα το αντικείμενο, αποφάσισα να συνεισφέρω (δωρεάν) στην αναλυτική κοινότητα ό,τι είχα μάθει μέχρι εκείνο το σημείο, δημιουργώντας ένα λογισμικό αναλυτικής. Από εκεί και πέρα έχω κερδίσει αρκετούς διαγωνισμούς μοντελοποίησης/πρόβλεψης και εκτός του kaggle που είναι βέβαια η μεγαλύτερη και πιο δημοφιλής πλατφόρμα», επισημαίνει.

Η πρωτιά στην kaggle είναι για το Μάριο Μιχαηλίδη, «το τέλος μιας ευχάριστης διαδρομής από την οποία έμαθα πολλά και μέσα από την οποία είχα την τιμή να γνωρίσω σπουδαία άτομα στο χώρο και να μάθω από αυτούς». Σε κάθε περίπτωση είναι μια ελληνική πρωτιά ανάμεσα σε 470.000 -πλέον οι διαγωνιζόμενοι αυξάνονται καθημερινά- αναλυτές δεδομένων απ’ όλο τον κόσμο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου