ΑΛΜΥΡΟΣ

Τσάι Βρύναινας στην Ιαπωνία

τσάι-βρύναινας-στην-ιαπωνία-84615

Περίπου 150 τόνοι παράγονται σε ετήσια βάση και προωθούνται στο εξωτερικό

Οι προοπτικές ανάπτυξης που μπορεί να προσφέρει στη Μαγνησία η καλλιέργεια τσαγιού, με παράδειγμα τη Βρύναινα, όπου παράγονται 150 περίπου τόνοι και πραγματοποιούνται εξαγωγές σε Ευρώπη, Αμερική αλλά και Ιαπωνία, επισημάνθηκαν στην εναρκτήρια εκδήλωση της «Μαγνήτων κιβωτού» για τις γεύσεις της περιοχής μας.

Τις προοπτικές που δημιουργούνται μέσω της καλλιέργειας τσαγιού ανέλυσε ο 22χρονος Χρήστος Μυλωνάς, τεταρτοετής φοιτητής της Γεωπονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης 45 χρόνων.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι υπάρχουν 50 παραγωγοί τσαγιού στη Βρύναινα, ενώ η οικογένειά του, ειδικότερα, παράγει περί τους 7 τόνους τσαγιού ετησίως, προωθώντας το τοπικό προϊόν στην Ευρώπη, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στη μακρινή Ιαπωνία.

Ο νεαρός καλλιεργητής τόνισε ότι υπάρχουν προοπτικές για την περιοχή μας. «Είναι μια καλλιέργεια που κράτησε ζωντανή την περιοχή μας στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε, αλλά είναι πολύ δύσκολη εργασία. Δεν είναι βιομηχανοποιημένη και όλα γίνονται με τα χέρια. Το μοναδικό μας όπλο είναι το δρεπάνι και η τσάπα. Προσφέρει εισόδημα, αλλά απαιτείται πολύ και δύσκολη προσπάθεια» υπογράμμισε ο ίδιος.

Η ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού σημειώνει διαρκεί άνοδο κάθε χρόνο, τα στοιχεία που υπάρχουν είναι ενθαρρυντικά, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Μυλωνάς έχει τις δυνατότητες να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

Η χθεσινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του εστιατορίου του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας, κατόπιν συνεργασίας της «Μαγνήτων Κιβωτού» με τον Ελληνορωσικό Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλίας και Συνεργασίας Νομού Μαγνησίας και το Γιώργο Μυλωνά, εκπρόσωπο ομάδας παραγωγών τσαγιού από την Βρύναινα Αλμυρού. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία και εντάσσεται στο έτος Ελληνορωσικής Φιλίας, 2016.

Ο πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, τόνισε από την πλευρά του ότι οι γεύσεις της περιοχής μας μπορούν να αποτελέσουν πρεσβευτές τουριστικής ανάπτυξης, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα ο Σεβασμιότατος υπογράμμισε ότι η διατήρηση των δεσμών φιλίας με περιοχές όπως η Ρωσία, διευρύνουν και ενισχύουν μακροπρόθεσμα τις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Οι φίλοι και τα μέλη του Ελληνορωσικού πρόσφεραν εδέσματα στους παριστάμενους, ζεστό τσάι, εικόνες και ηχοχρώματα από τη Ρωσία καθώς επίσης έκθεση φωτογραφίας, που αναφέρεται στην καλλιέργεια του τσαγιού στην περιοχή της Βρύναινας και της Οθρυος γενικότερα.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου