ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις για τις δεξαμενές καυσίμων στον Αλμυρό

αντιδράσεις-για-τις-δεξαμενές-καυσίμ-851206

Ο Παγασητικός έχει ανάγκη προστασίας και επιβάλλεται η απομάκρυνση όλων των δεξαμενών καυσίμων από τις ακτές του. Αυτό αναφέρεται σε μεταξύ άλλων σε επιστολή που απέστειλε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και η Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει προς το Νομάρχη Μαγνησίας, τους Δημάρχους Βόλου, Αλμυρού και Σούρπης, τους Βουλευτές του νομού, το βοηθό νομάρχη κ. Ν. Ντίτορα και τους τοπικούς φορείς.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γκούπας με την με αρ.πρωτ. 246/28-2-07 απόφασή του ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου «Κατασκευή αγκυροβολίου και αγωγών καυσίμων για τη μεταφορά πετρελαιοειδών από το αγκυροβόλιο έως τις χερσαίες εγκαταστάσεις της εταιρείας «KAOIL ΑΦΟΙ ΚΟΥΤΛΑ Α.Ε.» στην περιοχή Τσιγγέλι Αλμυρού.
Η αυθαίρετη αυτή απόφαση του κ. Γκούπα αποτελεί περιφρόνηση προς την τοπική κοινωνία, αφού το Νομαρχιακό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του την 21/12/06 αποφάσισε ομόφωνα να γνωμοδοτήσει αρνητικά για την παραπάνω ΜΠΕ. Εκτός αυτού, εδώ και κάποια χρόνια, πολλοί τοπικοί φορείς, (Κοινότητα Σούρπης, Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γυναικεία Πολιτιστική Συντροφιά Αλμυρού, Πολιτιστικός Σύλλογος Ευξεινούπολης, Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, οργανώσεις αλιέων, οργανώσεις φορτηγών και οικολογικές οργανώσεις) με μεγάλους αγώνες, είχαν αποτρέψει την εγκατάσταση των δεξαμενών αυτών, που ας σημειωθεί ότι κατασκευάστηκαν παράνομα, διαρκούσης απαγόρευσης εργασιών και νομιμοποιήθηκαν εκ των υστέρων από τη ΝΑΜ Μαγνησίας, μόνο για χερσαία μεταφορά.
Η Απόφαση του κ. Περιφερειάρχη έρχεται σε αντίθεση και με το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο, για λόγους προστασίας του Παγασητικού με την 5235/1996 απόφασή του απαγόρευσε την εγκατάσταση των δεξαμενών.
Ο Παγασητικός έχει ανάγκη προστασίας και επιβάλλεται η απομάκρυνση όλων των δεξαμενών καυσίμων από τις ακτές του. Καλούμε τον κ. Νομάρχη να ανακαλέσει την παράνομη άδεια που δόθηκε για τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών της ΕΛΙΝΟΙΛ στην περιοχή των τσιμέντων Αγριάς.
Σας καλούμε να αποφασίσετε την εμπρόθεσμη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Απόφασης του κ. Περιφερειάρχη.
Σας ενημερώνουμε για τα εξής:
• Η εν λόγω Εταιρία στο διάστημα που δραστηριοποιείται στην περιοχή μας επέδειξε απόλυτη περιφρόνηση προς κάθε έννοια νομιμότητας.
• 2) Αυτό τεκμηριώνεται από δύο επίσημες πραγματογνωμοσύνες που πραγματοποίησε ο αρμόδιος φορέας, το ΤΕΕ, Παράρτημα Μαγνησίας, στις 17/5/94 και 16/11/94 αντίστοιχα. Με τις πραγματογνωμοσύνες αυτές αποδεικνύεται ότι, παρά την τότε απαγόρευση κάθε εργασίας από το ΣτΕ (τμήμα αναστολών) η Εταιρία συνέχισε παράνομα τις εργασίες.
• 3) Αλλά και μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ (5235/96) που ακύρωνε τις σχετικές πράξεις της Διοίκησης (προέγκριση χωροθέτησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας και έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΧΩΔΕ) η Εταιρία ολοκλήρωσε τις εγκαταστάσεις και στη συνέχεια ζήτησε άδεια αποθήκευσης λιπαντικών που αβασάνιστα χορήγησε η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
• 4) Κατασκεύασε παράνομα αγωγό, χωρίς την άδεια της Χαλυβουργίας από το χώρο της οποίας περνάει ο αγωγός, ο οποίος ενώνει τις δεξαμενές με τη θάλασσα και υποθέτουμε ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει καταργηθεί.
• 5) Για να κατανοηθεί ο πλάγιος τρόπος με τον οποίο η Εταιρία, βήμα το βήμα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να πετύχει τον τελικό της σκοπό, που δεν είναι άλλος προφανώς από τη δια θαλάσσης μεταφορά και αποθήκευση πετρελαιοειδών, αρκεί να σκεφτούμε το εξής: Η Εταιρία αρχικά ζήτησε άδεια αποθήκευσης λιπαντικών και αφού πήρε την δήθεν αθώα άδεια, ζήτησε και πήρε άδεια αποθήκευσης πετρελαιοειδών. Σήμερα με την απόφαση του κ. Περιφερειάρχη ανοίγει ο δρόμος για τη θαλάσσια μεταφορά, παρά την αντίθετη απόφαση του ΣτΕ.
Κε Νομάρχη,
Κύριοι Δήμαρχοι,
Θα επιτρέψετε να νομιμοποιηθεί μια απόφαση που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την τοπική κοινωνία;
Σας ζητούμε να προστατέψετε με την απόφασή σας τον Παγασητικό και την ομόθυμη θέση της τοπικής κοινωνίας.”

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου