ΤΟΠΙΚΑ

Προσωπικότητα που άφησε εποχή -Σπάνια τεκμήρια στην Τράπεζα Ελλάδος

προσωπικότητα-που-άφησε-εποχή-σπάνια-86975

Αφιέρωμα τιμής στη μνήμη του Ξενοφώντα Ζολώτα είναι η έκθεση που εγκαινιάστηκε προχθές με κάθε επισημότητα στο κατάστημα Βόλου της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο συμπλήρωσε αισίως ογδόντα χρόνια ζωής. Η έκθεση έχει ως επίκεντρο μια διακεκριμένη προσωπικότητα που σφράγισε ανεξίτηλα την Ελλάδα και ανοίγει τις πύλες της, από σήμερα Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου στο ευρύ κοινό, ενήλικες και μαθητές.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Παναγιώτης Παναγάκης, διευθυντής στο Κέντρο Πολιτισμού Ερευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας Ελλάδος, ανέφερε ότι «ο Ξενοφών Ζολώτας υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα και διέπρεψε στο δημόσιο βίο». Η παρακαταθήκη που άφησε είναι πολύ σημαντική, ενώ όπως υπογράμμισε ο κ. Παναγάκης, ο οποίος προλόγισε, σημειωτέον, την προχθεσινή εκδήλωση των εγκαινίων, ο Ξενοφών Ζολώτας ταυτίστηκε πλήρως με την Τράπεζα της Ελλάδος, της οποίας υπήρξε ο μακροβιότερος Διοικητής κι ένας άνθρωπος που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την κεντρική τράπεζα της χώρας και τη δημόσια ζωή γενικότερα.

Σκιαγραφώντας τις πτυχές του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του Ξενοφώντα Ζολώτα, που τον κατέταξαν στις κορυφογραμμές των κορυφαίων προσωπικοτήτων της Ελλάδας, ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού Ερευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας Ελλάδος, υπογράμμισε ότι «τον ενδιέφερε πάρα πολύ η ποιότητα, οι σωστές διαδικασίες, πίστευε πολύ στην αξιοκρατία, δημιούργησε σχολή κι έγραψε ιστορία, δεδομένου ότι ήταν κορυφαίος Οικονομολόγος με διεθνή καριέρα».

Η έκθεση ακολουθεί την πορεία της ζωής του Ζολώτα από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, τις σπουδές του στην Αθήνα και στη Λειψία και τα πρώτα του βήματα στο δημόσιο βίο της Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Αθηνών έως τις θητείες του στην Τράπεζα της Ελλάδος, το συγγραφικό έργο του και τη διεθνή αναγνώρισή του.

Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα: Συγκεκριμένα περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό και σπάνια έγγραφα από το προσωπικό αρχείο του Ζολώτα, που αφορούν την παιδική και νεανική του ηλικία και τις σπουδές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τεκμήρια που αφορούν το πανεπιστημιακό έργο του Ζολώτα, την εκλογή του στην Ακαδημία Αθηνών (1952) και το συγγραφικό του έργο την περίοδο 1926-1955.

Σκηνογραφική αναπαράσταση του γραφείου του στην Τράπεζα της Ελλάδος, με αυθεντικό προσωπικό και υπηρεσιακό υλικό και προβολή της εκπομπής «Μονόγραμμα» από το αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Επίσης παρουσιάζεται η ενότητα ο Ζολώτας ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και η συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας: Παρουσιάζεται φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό από τη θητεία του ως Συνδιοικητής (1944-1945) και Διοικητής (1955-1967, 1974-1981), καθώς και από την περίοδο της δικτατορίας κατά την οποία είχε παραιτηθεί.

Το υλικό για την έκθεση προέρχεται κυρίως από το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Υλικό έχουν προσφέρει επίσης η Ακαδημία Αθηνών, το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, η ΕΡΤ, η Ηρώ και ο Γιώργος Σγουράκης για την εκπομπή «Μονόγραμμα», καθώς και ο Οίκος Ζολώτα.

ΟΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ανοιχτή στο ευρύ κοινό από αύριο

Η συγκεκριμένη έκθεση, η οποία θα είναι από σήμερα Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου ανοιχτή για το ευρύ κοινό, έχει παράλληλο εκπαιδευτικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Ο διευθυντής του τοπικού καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος. Γιώργος Τίγγας, επεσήμανε από την πλευρά του ότι «είναι πολύ σημαντική έκθεση και καλούμε την τοπική κοινωνία και τα σχολεία, να την επισκεφτούν, να τους ξεναγήσουμε και παράλληλα να θαυμάσουν τα εκθέματα. Ηδη έχουμε ενημερώσει τη δευτεροβάθμια, το Μουσείο πόλης, όλους τους τοπικούς φορείς και πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούν».

Η έκθεση θα είναι ανοικτή κατά τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος Βόλου, Δευτέρα – Πέμπτη 08.00-14.30 και Παρασκευή 08.00-14.00. Το τοπικό κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκεται στην οδό Αργοναυτών 52, και το τηλέφωνο επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες είναι 2421023441-2.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου