ΤΟΠΙΚΑ

Είναι διάχυτη η πολιτική ευθύνη

είναι-διάχυτη-η-πολιτική-ευθύνη-851206

Σίγουρα λίγοι μπορούσαν να αντιληφθούν το μέγεθος και της πράξης και των επιπτώσεων από το σκάνδαλο της αγοραπωλησίας των αμαρτωλών ομολόγων από ασφαλιστικά ταμεία, όταν αυτό ξέσπασε. Οι καθημερινές αποκαλύψεις λεπτομερειών, πλέον, πείθουν όχι μόνο για το εύρος της ζημιάς που προκλήθηκε και το αντίστοιχο της ωφέλειας που προέκυψε για κάποιους «μεσάζοντες», αλλά και για τις σαφέστατες πολιτικές ευθύνες που αναδεικνύονται.
Η ζημιά για τα ταμεία, πιστοποιημένη και από τις Τράπεζες, ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ (στο 1,8 δις την προσδιορίζει η αντιπολίτευση), οι λογιστικές απώλειες αγγίζουν τα 400 εκ. ευρώ, ενώ το κέρδος των μεσαζόντων υπολογίζεται στα 40-50 εκ. ευρώ. Ακόπως και ανεξόδως.
Τις πασιφανείς ευθύνες επιμένει να αρνείται η κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι «δεν γνώριζε». Γνώριζε, όμως, τα πάντα. Από πριν υπήρχε, μετά την εντολή Τσιτουρίδη, η υποχρέωση όλων των ασφαλιστικών ταμείων να ενημερώνουν για τέτοιες αποφάσεις και επιλογές τοποθέτησης χρημάτων. Εκτός αυτού, υπάρχουν οι εποπτικές αρχές που είχαν το καθήκον του ελέγχου των ταμείων για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών.
Ηταν, όμως, μεγάλο το κέρδος του Δημοσίου από τη συγκεκριμένη τακτική. Κέρδιζε, αδιαφορώντας αν ταυτόχρονα έχαναν τα ταμεία μεγάλο μέρος των αποθεματικών τους. Αδιαφορώντας αν οι ασφαλισμένοι έχαναν την όποια σιγουριά τους εξασφάλιζε η ευρωστία του ταμείου τους για τις μελλοντικές τους συντάξεις.
Η ύπαρξη πολιτικών ευθυνών για τις απώλειες αλλά και την εύνοια προς ημετέρους (όπως αποδεικνύεται πλέον) του κυκλώματος, είναι αδιαμφισβήτητη. Κανείς, όμως, δεν την αναλαμβάνει. Ισως διότι είναι ευρεία η διάχυσή της σε κυβερνητικό επίπεδο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου