ΤΟΠΙΚΑ

Υπάρχει ευθύνη με όνομα και επώνυμο

υπάρχει-ευθύνη-με-όνομα-και-επώνυμο-851206

Τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων για τις συναλλαγές των ασφαλιστικών ταμείων σε δομημένα ομόλογα το 2005 και το 2006 ζήτησε η Μαρία Δαμανάκη, προσθέτοντας ότι μια «πρώτη εκτίμηση ανεβάζει τις απώλειες των ταμείων στο διάστημα 2005-2006 σε 400 εκατ. ευρώ».
H υπεύθυνη Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχει στις συνεδριάσεις των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων με υποχρεωτική προσέλευση υπουργών, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαφάνειας με κλήση του κ. Ζορμπά και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Επίσης, διανεμήθηκε έντυπο με τα ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία επένδυσαν σε δομημένα ομόλογα, χωρίς ωστόσο, όπως είπε η κ. Δαμανάκη, να υπάρχουν στοιχεία για το ποια από αυτά έχουν υποστεί, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ζημίες.
Τα ταμεία αυτά είναι: Ασφαλίσεως Ναυτικών Πρακτόρων και Υπαλλήλων, Συντάξεως και Αυτασφαλίσεως Υγειονομικών, Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων, Πρόνοιας & Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιπποδρομιών, Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οινοποιϊας, Ζυθοποιίας κλπ, Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων, Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, Επικουρικό Ταμείο Ελληνικής Χωροφυλακής, Αρωγής Προσωπικού ΟΤΕ, Ασφαλίσεως Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών, Επικουρικής Ασφάλισης και Κοινής Διανομής Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Αρωγής Αστυνομικών.
Τα ταμεία αυτά επένδυσαν το 2005, ενώ το 2006 επένδυσαν τα ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων, Εφημεριδοπωλών και Φαρμακοϋπαλλήλων.

Π. Ευθυμίου
«Υπάρχουν δύο αιτήματα του ελληνικού λαού. Το ένα είναι να λάμψει η αλήθεια, πού και σε ποιους πήγαν αυτά τα χρήματα και το δεύτερο είναι το αίτημα του ελληνικού λαού προς τον υπεύθυνο αυτής της ιστορίας, τον πρωθυπουργό, που αναλαμβάνει και την ευθύνη να φέρει πίσω τα λεφτά στα ταμεία πριν τις εκλογές» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.
Ακόμη, επέκρινε τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Σιούφα, λέγοντας πως το γεγονός ότι χαρακτήρισε την υπόθεση «αρρυθμία», είναι «μοναδικός χαρακτηρισμός για αυτήν την γιγάντια επέμβαση στα ταμεία».
Επικριτικός ήταν και για τον υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη που είπε για την υπόθεση ότι «άπληστοι χρηματιστές εκμεταλλεύονταν ανίδεες διοικήσεις ταμείων».
Ο κ. Ευθυμίου άσκησε κριτική και στον κ. Ρουσόπουλο, για τον οποίο είπε ότι με «πρωτοφανή κυνισμό παραπέμπει σε κερδοφορία ταμείων που θα την δείξει το μέλλον», ενώ επανέλαβε ότι υπάρχουν βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες με πόλους τα υπουργεία Οικονομίας και Απασχόλησης.
Πρόσθεσε ότι οι κ.κ. Αλογοσκούφης και Τσιτουρίδης ελέγχονται, γιατί η υπόθεση είναι «μεθοδευμένη και στημένη με αμοιβαίους μηχανισμούς στα δύο υπουργεία, ώστε να υπάρχει η διακίνηση των σύνθετων δομημένων ομολόγων με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή των ενδιάμεσων προμηθειών και με αποκλειστικό αποτέλεσμα την μείωση των αποθεματικών των ταμείων με αυτές τις καταστροφικές επενδύσεις».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ από κοινού με το Συνασπισμό θα ζητήσουν εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση και ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τον επικεφαλής της Αρχής για την αντιμετώπιση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες Γ.Ζορμπά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου