ΤΟΠΙΚΑ

Κάθε στάση ανέβαινε η τιμή

κάθε-στάση-ανέβαινε-η-τιμή-851206

Πέντε φαίνεται να είναι οι άνθρωποι-«κλειδιά» στην πορεία του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ από το γραφείο του υπουργείου Οικονομικών στο Λονδίνο, από εκεί στο Μόναχο και στη συνέχεια στο χαρτοφυλάκιο του ΤΕΑΔΥ. Και όλα αυτά, εντός 24 ωρών.
Ο πρώτος άνθρωπος είναι ο εγχώριος διευθυντής του επενδυτικού οίκου JP Morgan, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις του ελληνικού δημοσίου με τον επενδυτικό οίκο για την έκδοση του κρυφού ομολόγου.
Επόμενος σταθμός του ομολόγου φέρεται να είναι το Λονδίνο και συγκεκριμένα η επενδυτική εταιρεία North Asset Management. Ανθρωπος-«κλειδί» εκεί ο ο διευθύνων σύμβουλος και ένας από τους ιδρυτές της συγκεκριμένης εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ομόλογο πήγε από την JP Morgan στην North Asset και όπως καταγγέλλει και η αντιπολίτευση, με μεγάλη διαφορά σε σχέση με την αρχική του τιμολόγηση.
Το ομόλογο άλλαξε χέρια και τρίτη φορά. Από το Λονδίνο «ταξίδεψε» στο Μόναχο στην τράπεζα Hypo-Vereinsbank με σημαντική διαφορά προς τα πάνω στην αποτίμησή του.
Από εκεί το ομόλογο ακολούθησε την πορεία που έχει ήδη γίνει γνωστή: προτελευταίος σταθμός ήταν η «Ακρόπολις», η μεταβίβαση στην οποία απέφερε στην Hypo-Vereinsbank κέρδος 140 χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.
Τελευταίος σταθμός ήταν το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου άνθρωπος-«κλειδί» υπήρξε ο τέως πλέον διευθυντής του Αγάπιος Σημαιοφορίδης.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, η πορεία του ομολόγου με όλες τις στάσεις κόστισε στο Ταμείο 36 εκατ. ευρώ, τα οποία «χάθηκαν» σε προμήθειες.

Η κατάθεση της διευθύντριας
Αρχισε και συνεχίσθηκε και χθες η κατάθεση της διευθύντριας του ΤΕΑΔΥ Π.Καραδήμα στον εισαγγελέα Εφετών Αντώνη Λιόγα.
Σύνμφωνα με πληροφορίες η ίδια υποστήριξε ότι η εισήγηση που διατύπωσε για την αγορά του επίμαχου ομολόγου έγινε με βάση την πρόταση της «Ακρόπολις», ενώ για τον εαυτό της κράτησε μόνο «εκτελεστικό» ρόλο στην υπόθεση. Χθες, η διευθύντρια κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις τού εισαγγελέα προσδιορίζοντας ακριβή ρόλο του αντιπροέδρου της «Ακρόπολις» καθώς και τις σχέσεις που είχε με τον τέως διευθυντή του ΤΕΑΔΥ Αγ. Σημαιοφορίδη.

Ερώτηση Μ. Καρχιμάκη
Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης απευθύνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, επικαλούμενος το γεγονός ότι μετά τις αποκαλύψεις για το ομόλογο «έκλεισαν» συγκεκριμένοι on-line λογαριασμοί στην ΑΤΕbank.
«Προτίθεστε να ζητήσετε από την Ανεξάρτητη Αρχή για την αντιμετώπιση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και από τον κ. Γ. Ζορμπά, το άνοιγμα των παραπάνω λογαριασμών στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, για να διαπιστωθεί αν μέσα από τους λογαριασμούς αυτούς, οι οποίοι αναιτιολόγητα έκλεισαν από τους δικαιούχους τους, διακινήθηκαν ποσά τα οποία προέρχονται από αδιαφανείς δραστηριότητες, οι οποίες τελικά ωφέλησαν τους εμπλεκόμενους και ζημίωσαν τα Ταμεία και τους ασφαλισμένους» ρωτά ο βουλευτής τον υπουργό Δικαιοσύνης Αν.Παπαληγούρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λογαριασμοί ανήκουν σε δύο στελέχη της «Ακροπολις», στην ΑΧΕΠΕΥ καθ αυτήν, καθώς και στην εταιρία τεχνολογικών εφαρμογών Hitech.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου