ΤΟΠΙΚΑ

Κινηματογραφικά συνεργεία στο Βόλο

κινηματογραφικά-συνεργεία-στο-βόλο-100118

Ξεκίνησαν χθες τα γυρίσματα ταινίας μικρού μήκους που θα παρουσιαστεί στην ευρωπαϊκή επιτροπή στις 26 Φεβρουαρίου

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο Βόλος που διεκδικεί ανάμεσα σε 14 πόλεις στην Ελλάδα τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021. Χθες ξεκίνησαν τα γυρίσματα ταινίας μικρού μήκους που θα προβληθεί ενώπιον της ευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής στη συνάντηση προεπιλογής που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα, στις 26 Φεβρουαρίου. Ο Βόλος θα είναι η τελευταία πόλη που θα παρουσιάσει την υποψηφιότητά της, διεκδικώντας σε πρώτο επίπεδο το εισιτήριο στις «τέσσερις».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες το πρωί, στην πόλη βγήκαν κινηματογραφικά συνεργεία. Στόχος η δημιουργία ταινίας μικρού μήκους, στο φιλμ της οποίας θα αποτυπώνεται ο σύγχρονος Βόλος που διεκδικεί τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας για το 2021.

Η κινηματογραφική κλακέτα έκλεισε δίνοντας το σήμα έναρξης των γυρισμάτων…

Δεκάδες συσπειρώθηκαν γύρω από την προσπάθεια. Εθελοντές ηθοποιοί και χορευτές ακολούθησαν το σενάριο που έγραψε εθελοντής παραγωγός και τις εντολές εθελοντή σκηνοθέτη και το γύρισμα των σκηνών ξεκίνησε. Γυρίσματα έγιναν τόσο στο σταθμό των τρένων και αργότερα στο χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου φοιτητές του ιδρύματος, εμφανίζονται ως κομπάρσοι.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού, Γεωργία Τοκαλή -Μποντού, στις σκηνές θα αποτυπώνονται τα σημεία αναφοράς του δήμου, βάσει συγκεκριμένου σεναρίου, προκειμένου να αποδώσουν την ιστορία και πολιτιστική ταυτότητα της πόλης που διεκδικεί τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Τα γυρίσματα αναμένεται να ολοκληρωθούν την ερχόμενη Κυριακή και η ταινία θα συνοδεύει την παρουσίαση που θα κάνει δεκαμελής ομάδα με επικεφαλής το δήμαρχο Βόλου και την αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού, Γεωργία Τοκαλή – Μποντού ενώπιον της ευρωπαϊκής επιτροπής.

Η συνάντηση προεπιλογής θα γίνει στην Αθήνα, το διάστημα από 24 έως 26 Φεβρουαρίου. Η υποψηφιότητα του Βόλου, θα είναι η τελευταία που θα παρουσιαστεί, στις 26 Φεβρουαρίου, από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι. Η πόλη διεκδικεί να είναι μία από τις τέσσερις πόλεις που θα προκριθούν.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εκείνη την ημέρα, στις 5:30 το απόγευμα.

Οπλο η Αργώ

Ο Βόλος κατεβαίνει μεταξύ 14 υποψηφίων πόλεων με το μότο «Βόλος – Μαγνησία 2021» και όπλο στη φαρέτρα του τον παγκοσμίως γνωστό μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας.

8.800 χρόνια ιστορίας, 85 ιστορικά μνημεία, 17 πολιτιστικά κέντρα και 120 εκδηλώσεις το χρόνο, συνθέτουν μεταξύ άλλων την πολιτιστική ταυτότητα του Βόλου ο οποίος αποτελεί παράλληλα με το εμπόριο και τη βιομηχανία κέντρο άνθισης των γραμμάτων και των τεχνών και σήμερα και των επιστημών χάρη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η πληθυσμιακή ποιοτική σύσταση του τόπου, μαρτυρά τη συνύπαρξη πολλών διαφορετικών καταγωγών όπως, Σαρακατσάνων, Βλάχων, Καραγκούνηδων, Πηλιορειτών, Μικρασιατών, Ποντίων, πληθυσμών της Ανατολικής Ρωμυλίας, αλλά και Ρομά και Εβραίων κ.α. οι οποίοι ζουν αρμονικά εδώ και αιώνες.

Στολίδι της Μαγνησίας είναι και τα Νησιά των Βορείων Σποράδων με το ξεχωριστό και διάσημο στα πέρατα του κόσμου φυσικό κάλλος, αλλά και το θαλάσσιο πάρκο με τα λιβάδια Ποσειδωνίας και τη φώκια Μονάχους -Μονάχους.

Ο κοινωνικός αποκλεισμός χωρίς να είναι άγνωστος ως πρόβλημα αμβλύνεται με προσπάθειες τόσο του δήμου Βόλου και των άλλων δήμων, όσο και της Μητρόπολης Δημητριάδος. Μια νεανική έκρηξη πολιτιστικής ζωής τα τελευταία 35 χρόνια κατέστησε το Βόλο πόλη – μοντέλο για τον πολιτισμό και τις τέχνες. Ο Βόλος και μόνος του θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως πόλη της μουσικής. Ορχήστρες κλασικές ή παραδοσιακές φτιαγμένες κυρίως από νέους, διαπρέπουν στο είδος τους πανελλαδικά. Μουσικά σχολεία κι ακόμη πρότυπο σχολείο Τεχνών, μαρτυρούν τις δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα του πολιτισμού ως ένα από τα κύρια προϊόντα άνθησης της οικονομίας της περιοχής και κυρίως στον τομέα της εκμετάλλευσης ανθρώπινου δυναμικού. Αν προστεθεί και ο ήδη υπάρχων πλούτος, όπως η Αρχιτεκτονική του Πηλίου, οι πλούσιες παραδόσεις λόγω του κοινωνικού πολυσύνθετου ιστού και η μοναδική γαστρονομική κουλτούρα, τότε ο Βόλος με τη Μαγνησία και τα νησιά αποτελούν ένα εξαιρετικό πεδίο ανάπτυξης μιας πολιτιστικής πρωτεύουσας για την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου