ΤΟΠΙΚΑ

«Η Ελλάδα γεννήθηκε χρεωμένη»

η-ελλάδα-γεννήθηκε-χρεωμένη-112454

Τόνισε σε ομιλία του ο καθηγητής του Π.Θ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης

Η γενναία αναδιάρθρωση του χρέους είναι πιθανότερη παρά τα σενάρια περί grexit ή κουρέματος καταθέσεων, σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μιχάλη Ζουμπουλάκη. Μιλώντας χθες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Φοντούλη, ο Καθηγητής του Οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου σημείωσε ότι είναι πιθανό να επιμηκυνθεί η περίοδος χάριτος, δηλαδή ο χρόνος αποπληρωμής του χρέους από τους δανειστές, προκειμένου να γίνουν μικρότερες οι δόσεις, αλλά για να επιτευχθεί, σημείωσε, η συντομότερη έξοδος από το μνημόνιο, πρέπει προηγουμένως να εφαρμοστεί. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Καφέ της Επιστήμης σε συνεργασία με τον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο Βόλου και προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών Βολιωτών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αναπτύσσοντας το θέμα της ομιλίας του, που επικεντρώθηκε στο τρίπτυχο «Οικονομική κρίση, δημόσιο χρέος και ευθύνες», ο εισηγητής αναφέρθηκε με σαφήνεια στα ιστορικά γεγονότα που αποδεικνύουν ότι η υπόθεση του χρέους απασχολεί τη χώρα μας από τη γένεσή της.

Ο ομιλητής υποστήριξε ότι η Ελλάδα γεννήθηκε ουσιαστικά με το χρέος και ήταν ήδη πτωχευμένη πριν ακόμη αποτελέσει επίσημο κράτος. Η συγκεκριμένη πρακτική δημιούργησε ένα κακό προηγούμενο στην ελληνική πολιτική ηγεσία, η οποία «κάθε φορά που αντιμετωπίζει μια δυσκολία, καταφεύγει στο δανεισμό» όπως τόνισε ο ίδιος.

Τα μελανά σημεία είναι, σύμφωνα με την άποψη του κ. Ζουμπουλάκη, είναι το γεγονός ότι δεν δόθηκε η απαραίτητη προσοχή στα έσοδα και την εξοικονόμηση δαπανών. Με βάση τα προαναφερθέντα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημείωσε ότι «ο Ελληνας είναι πολύ δημιουργικός από τη φύση του, ενώ το γεγονός ότι ευημερεί όπου βρίσκεται, δείχνει ότι υπάρχουν δυνάμεις που παράγουν πλούτο στην Ελλάδα. Εχουμε τομείς που είναι εξαιρετικά παραγωγικοί, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, πολλά βιομηχανικά είδη και φυσικά η αγροτική παραγωγή, αλλά δεν υπήρξε ποτέ μια δίκαιη και παραγωγική κατανομή των βαρών. Η Ελλάδα έχει εσαεί πρόβλημα δημοσίων εσόδων».

Η πρόταση εξόδου από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, επικεντρώνεται, κατά την άποψη του ίδιου, στην καλύτερη κατανομή των βαρών. «Εν μέρει αυτό επιχειρεί να κάνει και η τωρινή κυβέρνηση. Χτυπάει την πόρτα αυτών που παραδοσιακά δεν πλήρωναν, αλλά οι μεταρρυθμίσεις γίνονται αργά και απότομα και για αυτό το λόγο υπάρχουν αντιδράσεις» όπως εξήγησε ο ομιλητής.

Τα κύριο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η μεγάλη ανεργία, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ζουμπουλάκης, για να προσθέσει ότι οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, πρέπει να γίνουν με τρόπο, που «δεν θα καταστρέφουν ούτε την αγροτική παραγωγή, ούτε τη δράση των ελευθέρων επαγγελματιών».

Η θέση που εξέφρασε ο ομιλητής συνοψίζεται στη θέση ότι «για να απαλλαγούμε γρηγορότερα από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, ο συντομότερος δρόμος είναι να εφαρμόσουμε το μνημόνιο». Προσδιορίζοντας, τέλος, τον ορίζοντα ανάκαμψης της οικονομίας, ο κ Ζουμπουλάκης είπε ότι «εάν όλα πάνε καλά, υπάρχει ενδεχόμενο να έχουμε αρκετά θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη το 2017, αλλά χρειάζονται πολλά χρόνια για να λυθεί το πρόβλημα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου