ΤΟΠΙΚΑ

Στην πολιτική δεν υπάρχουν ανεύθυνοι

στην-πολιτική-δεν-υπάρχουν-ανεύθυνοι-851206

Ψύχραιμος άνθρωπος και με «δομημένη» λογική είστε, κ. Πρόεδρε. Κι αυτή η δομημένη λογική δεν μπορεί παρά να σας έχει ήδη οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε βάσανο η θεωρία ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την καυτή πατάτα των «δομημένων» ομολόγων.
Η οικουμένη είναι γεμάτη από κερδοσκόπους. Πρόσωπα και εταιρίες. Που ψάχνουν με το τηλεσκόπιο να βρουν ευκαιρίες και αναλύουν με το μικροσκόπιο κάθε περίπτωση.
Αν λοιπόν αυτά τα δομημένα ομόλογα ήταν τόσο συμφέροντα ως επενδυτική επιλογή, γιατί από ολόκληρη την οικουμένη δεν βρέθηκε κανένας να τα… λιμπιστεί, να τα αγοράσει και να τα κρατήσει; Και μη μου πείτε ότι τα «προτίμησαν» τέσσερις ξένοι οίκοι. Γιατί αυτοί τα κράτησαν μόνο για… μερικά λεπτά της ώρας έκαστος. Τόσο ώστε να πάρουν τις παχυλότατες προμήθειες.
Έκτος πια αν δεν την ξέρουμε καλά την ιστορία. Αν δηλαδή ήθελαν πράγματι να τα κρατήσουν στο Λονδίνο, το Μόναχο ή τα υπερπόντια νησιά. Αλλά εμείς, χάριν πατριωτικής φιλοτιμίας, πέσαμε απάνω τους, πληρώνοντας όσο-όσο. Και φωνάζοντας με πάθος: «Κάτω τα χέρια από τα ομόλογα μας». Κυνηγώντας τα από Found σε Bank και από χωρίου εις χωρίον, ώσπου επιτέλους τα φέραμε στην πατρίδα.
Ας πούμε τα πράγματα απλά και παστρικά: Πολιτική ευθύνη έχει όποιος:
1. Εισηγήθηκε την έκδοση του πρώτου τέτοιου ομολόγου, αλλά αντί να αναθέσει την προώθηση του στην διεθνή αγορά σε εκείνους που χειρίζονται όλον τον δανεισμό της χώρας, δηλαδή τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, επέλεξε αυτή την…παράκαμψη μέσω νησιωτικών κρατιδίων που είναι φημισμένα για διευκόλυνση ξεπλύματος.
2. Είδε ότι δεν “τραβάει” στην διεθνή αγορά, ούτε βρίσκονται Έλληνες κεφαλαιούχοι να το προτιμήσουν, ούτε το πρώτο, ούτε και τα επόμενα, οπότε κατέληξαν αναγκαστικά στα ταμεία, αλλά δεν έσπευσε να σταματήσει αυτή τη διαδικασία.
3. Είχε πρόσβαση στην εικόνα των οικονομικών των ταμείων, είδε να καταγράφονται τεράστιες απώλειες, αλλά, ούτε πήρε, ούτε εισηγήθηκε κάποια πολιτική απόφαση για φρενάρισμα αυτής της διαδικασίας.
Μήπως ψάχνω σαν τον Κύκλωπα τον… Κανένα; “Κανένας” δεν υπήρξε. Υπό το όνομα αυτό κρυβόταν ένας πολυμήχανος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου