ΤΟΠΙΚΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ “ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ”

απο-την-ελλαδα-χωρισ-συνορα-851206

Ο πιο πάνω τίτλος παραπλανά εύκολα και υποβάλλει σκέψεις ποικίλες: είτε σε αφύλακτα σύνορα είτε σε παραβιαζόμενα είτε σε εισροή ξένων στη χώρα και ίσως ακόμη στην επιζητούμενη μορφή μιας γεωγραφικής συνένωσης με την Ευρώπη, η οποία διατείνεται ότι έχει καταργήσει τα σύνορα ανάμεσα στα μέλη της.
Δεν πρόκειται για καμία από αυτές τις περιπτώσεις.
Πρόκειται για την δεύτερη Ελλάδα. Την Ελλάδα που είναι δημιούργημα της μετανάστευσης και της αποδημίας και που όντως δεν έχει σύνορα, γιατί φθάνει στις εσχατιές της γης. Οι δημιουργοί και οι πρωταγωνιστές της, χωρίς εφόδια και ψυχικά τραυματισμένοι, κατάφεραν σε άγνωρη και αφιλόξενη γη να επουλώσουν τις προσωπικές τους πληγές και με μόχθο να τις μετατρέψουν σε ευλογία. Αυτή την ευλογία το αθηνοκεντρικό Κράτος, δεν κατάφερε ή δεν θέλησε να την αξιοποιήσει προς όφελος της πατρίδας μας, με καταστρεπτικές συνέπειες υλικές, ηθικές και εθνικές, όπως θα δούμε προσεχώς.
Ολες οι μεταπολεμικές Κυβερνήσεις εγκατέλειψαν και αγνόησαν την περιφέρεια,τη μόνιμη και διαρκή τροφοδότη του Εθνους σε υλικό και πνευματικό δυναμικό, σε καλλιτεχνική δημιουργία, σε ψυχικό σθένος και εθνικό παλμό όταν και όπου υπήρξε ανάγκη. Αυτή είναι και η γεννήτρα της έξω Ελλάδας, αφού στατιστικά το 90% των μεταναστών και αποδήμων είναι δικά της τέκνα.
Στις μη ανατρέψιμες αυτές και ιστορικά καταγραμμένες διαπιστώσεις είναι σίγουρο ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα έχουν να αντιτάξουν τα μέτρα και τις αποφάσεις που κατά καιρούς έχουν πάρει για την επαρχία. Αλλά εδώ ακριβώς βρίσκεται το εσφαλμένο σημείο εκτίμησης της πραγματικότητας που συγγράφει τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία.
Εσφαλμένο σημείο εκτίμησης είναι η εκτροπή που εντοπίζεται στο να αποφασίζει ο αθηναϊκός υδροκέφαλος για την περιφέρεια, ρίχνοντάς της κάθε φορά ένα ξεροκόκαλο, ενώ ορθότερη θα ήταν η βάση αν η κάθε πρόοδος, βελτίωση και εξέλιξη εδραζόταν πρώτα στην περιφέρεια, τον κορμό του Εθνους και στη συνέχεια λαμβάνονταν πρόνοια και για την πρωτεύουσα.
Θυμάται μήπως κανείς αν στα κοινοβουλευτικά μας χρονικά υπήρξε ποτέ μία παρόμοια διεκδίκηση από τους βουλευτές της περιφέρειας που αποτελούν πάντα την αριθμητική πλειοψηφία;
Δεν είναι του παρόντος η κριτική ή η βαθμολόγηση των ικανοτήτων, των επιδόσεων και των αποδόσεων των πολιτικών μας ανδρών. Πάντως πριν από αυτήν πρέπει να τους αποδοθεί μία αναντίρρητη «ικανότητα»: Ό,τι κατάφεραν ξεφεύγοντας τον υποχρεωτικό τους απολογισμό προσφοράς τους στον κορμό της χώρας -την περιφέρεια- να εμφανίζουν σαν επιτυχία τους τα κάθε φορά ριπτόμενα ξεροκόκαλα.
Στις παράλληλες αυτές αντιμετωπίσεις της περιφέρειας και των έξω Ελλήνων, οι τελευταίοι αυτοί έχουν να πουν και να βροντοφωνάξουν το λόγο τους. Και θα τον εκφράσουν από τα φυσικά τους media, που είναι τα media της περιφέρειας
Ο Ταχυδρόμος που ευπρόσδεκτα υποδέχθηκε αυτή την πρωτοβουλία, σίγουρα δεν κομπορρημονεί σαν πρωτοπόρος. Αντίθετα ίσως έτσι καλεί και παροτρύνει όλες τις συνάδελφες εφημερίδες της περιφέρειας να προσφέρουν τις στήλες τους στην έξω Ελλάδα, στην Ελλάδα χωρίς σύνορα, για να μεταφέρουν στη χώρα θετικές παρατηρήσεις, γνώμες και προτάσεις , καθώς και τι παρουσιάζουμε στα μάτια και στην κρίση των ξένων, μαζί με τους οποίους καλούμεθα να συμβαδίσουμε.
Επαχθές το έργο της κριτικής, επαχθέστερο της αυτοκριτικής και επαχθέστατο όταν αυτή διατυπώνεται γραπτά, διότι επιβεβαιώνοντας τη φιλοσοφική ρήση verba volant scripta manent, – τα λόγια πετούν τα γραπτά μένουν-, καταγράφεται στην ιστορία της χώρας.

Ο Ταχυδρόμος εγκαινιάζει σήμερα συνεργασία του παλαίμαχου δημοσιογράφου
κ. Κώστα Καλφέλη, ανταποκριτού ελληνικού και ξένου Τύπου στο Λουξεμβούργο

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου