ΤΟΠΙΚΑ

Στις 3 Ιουνίου σε εφαρμογή ο νέος Κ.Ο.Κ.

στις-3-ιουνίου-σε-εφαρμογή-ο-νέος-κ-ο-κ-851206

Από τις 3 Ιουνίου, τίθεται σε ισχύ ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος προβλέπει αυστηρότερες ποινές, σύμφωνα με το Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών.
Οι απρόσεκτοι οδηγοί θα χάνουν ευκολότερα το δίπλωμά τους, ενώ από τις ημέρες του Πάσχα θα αρχίσει η διανομή 1.500.000 ενημερωτικών φυλλαδίων για να γνωρίζουν οι οδηγοί το νέο κώδικα.
Σύμφωνα με τις νέες ποινές, του Πόιντ Σύστεμ, με 9 βαθμούς ποινής θα τιμωρούνται όσοι οδηγοί οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, παραβιάζουν το στοπ, τον ερυθρό σηματοδότη, οδηγούν για εντυπωσιασμό, παραβιάζουν σιδηροδρομικές διαβάσεις ή κάνουν αναστροφή σε αυτοκινητόδρομο ή σήραγγα. Σε περίπτωση που μια από αυτές τις παραβάσεις επαναληφθεί σε διάστημα ενός έτους, τότε θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης. Για το σύνολο των παραβάσεων του κώδικα, οι οδηγοί που θα συγκεντρώσουν 25 βαθμούς ποινής θα χάνουν το δίπλωμά τους για 6 μήνες και θα καλούνται να δώσουν εκ νέου εξετάσεις. Με το νέο Κώδικα, όσοι παραβιάζουν φυλασσόμενη διάβαση θα τιμωρούνται με πρόστιμο 700 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 60 μέρες.
Βάσει του νέου Κ..Ο.Κ, καταργείται η δυνατότητα επιστροφής των πινακίδων κυκλοφορίας που αφαιρέθηκαν εάν καταβάλλονταν το τριπλάσιο του προβλεπόμενου προστίμου, ενώ αναβαθμίζεται το Σύστημα Ελέγχου της Συμπεριφοράς των Οδηγών (Point System), για το οποίο θεσμοθετείται η παράλληλη εφαρμογή του με τις διοικητικές ποινές.
Για την υποτροπή των οδηγών στην ίδια σοβαρή παράβαση, όπως παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, παραβίαση σιδηροδρομικής διάβασης, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, θα μειώνεται το ανώτατο όριο των βαθμών που απαιτείται για την αφαίρεση διπλώματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου