ΤΟΠΙΚΑ

Τροφοδοσία της Κάρλας από τον Πηνειό

τροφοδοσία-της-κάρλας-από-τον-πηνειό-851206

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε απόφαση με την οποία εγκρίνεται η διάθεση πίστωσης συνολικού ύψους 9 εκ. ευρώ περίπου για τη δημοπράτηση του έργου κατασκευής των απαιτούμενων έργων τροφοδοσίας της λίμνης Κάρλας από τον ποταμό Πηνειό.
Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί βασικό τμήμα του κυρίως έργου «Επαναδημιουργία της Λίμνης Κάρλας», ωστόσο απομένουν ακόμη πολύ σημαντικά έργα για να ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως αυτό έχει ανακοινωθεί σε επερωτήσεις βουλευτών της Μαγνησίας και της Λάρισας.
Ειδικότερα:
– Το Α΄ εξάμηνο του 2007 πρόκειται να δημοπρατηθεί εργολαβία προϋπολογισμού 20.400.000 € στην οποία περιλαμβάνονται τα υπολειπόμενα τμήματα των Συλλεκτήρων Σ3 και Σ6 και ο υδροβιότοπος της περιοχής των εκβολών. Αυτή η εργολαβία θα γίνει σε δύο φάσεις και αναμένεται η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης το 2008 και της δεύτερης φάσης το 2010.
– Ένα βασικό έργο που πρόκειται να δημοπρατηθεί είναι η υδροδότηση του Βόλου από τη λίμνη της Κάρλας. Είναι εργολαβία προϋπολογισμού 17.180.000 € με ΦΠΑ η σύμβαση για τη μελέτη της οποίας, υπεγράφη στις 12 Απριλίου 2004. Η μελέτη έγινε, τελείωσε πρακτικώς η οριστική μελέτη και αναμένονται οι περιβαλλοντική όροι. Το έργο πρόκειται να δημοπρατηθεί σε τέσσερις μήνες, ενώ θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, η πρώτη φάση το 2009 και η δεύτερη φάση το 2012 λόγω των προβλημάτων του αναδασμού.
– Για τα έργα ορεινής υδρονομίας της περιοχής, προϋπολογισμού 12.190.000 € με ΦΠΑ, μελέτη δεν υπήρχε. Ολοκληρώθηκε ήδη η προμελέτη και αναμένονται οι εγκρίσεις της Δ/νσης Δασών της Περιφέρειας για να ολοκληρωθεί σύντομα η οριστική μελέτη και να δημοπρατηθεί το έργο το Α΄ εξάμηνο του 2007. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, η πρώτη φάση το 2009 και η δεύτερη φάση το 2012.
– Για τα έργα ανάδειξης του περιβάλλοντος της λίμνης Κάρλας, μείζονος σημασίας για τη σύγχρονη εποχή, προϋπολογισμού 7.050.000 € με ΦΠΑ, η μελέτη ανατέθηκε το 2004 και ολοκληρώνεται σύντομα η οριστική μελέτη, ώστε να δημοπρατηθούν τα έργα το 2007 και να ολοκληρωθούν το 2009.
Τέλος, το έργο διανομής και μεταφοράς του νερού της Κάρλας για άρδευση της παραλίμνιας περιοχής προϋπολογισμού 56.000.000 € δεν συγχρηματοδοτείται (κρίθηκε μη επιλέξιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση). Έχει ολοκληρωθεί η οριστική μελέτη του και μόλις βρεθούν οι Εθνικοί πόροι (τους οποίους έχουμε ζητήσει), θα προκηρύξουμε και την ανάθεση του έργου αυτού».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου