ΤΟΠΙΚΑ

ΥΠΕΧΩΔΕ: Η Σαχάρα ευθύνεται για την αέρια ρύπανση!!!

υπεχωδε-η-σαχάρα-ευθύνεται-για-την-αέ-851206

«Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…», ήταν η αντίδραση του νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια στους ισχυρισμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο σε απάντησή του στη βουλευτή Ροδούλα Ζήση αποδίδει το φαινόμενο της αέριας ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου στη μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα!
Στο μεταξύ, στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορας δείχνουν ότι το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης είναι διαχρονικό. Τουλάχιστον από το 2001 τα αιωρούμενα σωματίδια δείχνουν «κόκκινο» σε ημέρες πολλαπλάσιες κάθε χρόνο από τις επιτρεπόμενες (35 ετησίως) που ο νόμος ορίζει. Μόνο τους δύο πρώτους μήνες του 2007 υπερβάσεις των ορίων σημειώθηκαν 24 φορές!

Συγκεκριμένα μέτρα
«Προφανώς υπάρχει μια συμβολή της Σαχάρας στην αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων. Εκείνο που περιμένουμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν είναι απλώς και μόνον να μας υπενθυμίζει… τη συμβολή της ερήμου στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και του φαινομένου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά να προτείνει πλέον συγκεκριμένα μέτρα και να μας υποδεικνύει και τις πηγές χρηματοδότησης αυτών των μέτρων, τα οποία θα αποτρέψουν περαιτέρω επιβάρυνση της ατμόσφαιρας», σχολίασε ο νομάρχης.
Τα Επιχειρησιακά Σχέδια, τα οποία επικαλείται το ΥΠΕΧΩΔΕ, για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την καταπολέμηση του φαινόμενου, δεν είναι σοβαρά, όπως είπε.
Παρόμοιο Σχέδιο έχει εκπονηθεί για το Βόλο, ωστόσο, σύμφωνα με το νομάρχη, το μοναδικό το οποίο κάνει είναι να αναμασά τις προηγούμενες μελέτες. Από το Σχέδιο, πρόσθεσε, απουσιάζει συγκεκριμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης.
Επισήμανε δε ότι το ζήτημα της πύκνωσης και της διασποράς του συστήματος μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανήκει στην ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ.
«Δεν είναι ευθύνη της Νομαρχίας η δημιουργία ενός ασφαλούς συστήματος μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Είναι ευθύνη της κεντρικής διοίκησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ», τόνισε και σε σχέση με την παρατήρηση που έκανε πρόσφατα, παρεμβαίνοντας στο σοβαρό ζήτημα της αέριας ρύπανσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας.
Η νομαρχιακή αρχή κινείται από την ανάληψη των καθηκόντων της προς αυτή την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι επειδή η ΝΑΜ με δική της πρωτοβουλία θα προχωρήσει σύντομα σε δικές της ενέργειες, δεν σημαίνει ότι αυτό δεν είναι ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ. «Είναι επειδή η Νομαρχία έχει ευαισθησία πάνω στο ζήτημα για να ξεκινήσει με δικούς της πόρους μια μελέτη καταγραφής των πηγών ρύπανσης», ανέφερε.
Επομένως, είπε ο κ. Παπατόλιας, «πρακτικά όποια και αν είναι… η συμβολή της Σαχάρας, το θέμα είναι ποια είναι η συμβολή των ανθρωπογενών παραγόντων. Εκεί, πρέπει να περιορίσουμε το φαινόμενο και εκεί χρειαζόμαστε ασφαλές, πυκνό σύστημα μέτρησης και τον απαραίτητο εξοπλισμό, τον οποίο θα έπρεπε να έχουμε προμηθευτεί από το 3ο ΚΠΣ και δεν έχουμε προμηθευτεί απολύτως τίποτα. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε λοιπόν…»
Αυτές τις ημέρες ο νομάρχης θα στείλει επιστολή προς το Πανεπιστήμιο –ήδη έχει συζητήσει με τον δήμαρχο Βόλου, ο οποίος κινείται προς την ίδια κατεύθυνση- ώστε ο σταθμός της ΔΕΥΑΜΒ και ο σταθμός του Πανεπιστημίου να ενταχθούν στο εθνικό σύστημα μέτρησης.
Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα κοινής μεθοδολογίας και κοινού τρόπου δειγματοληψίας, ώστε οι τιμές μετρήσεων να μην είναι αντιφατικές.
«Μόνον ο σταθμός της ΝΑΜ είναι πιστοποιημένος για το σύστημα αυτό», δήλωσε ο νομάρχης, «και δεν είναι τυχαίο ότι στην απάντηση του υπουργείου προς την κ. Ζήση, αναφέρεται ότι «το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει εγκαταστήσει αυτόματο σταθμό μέτρησης, που την αρμοδιότητα λειτουργία την έχει η Νομαρχία…», αποδεικνύοντας περίτρανα, ότι οι ίδιοι έχουν την αρμοδιότητα εγκατάστασης και χρηματοδότησης της εγκατάστασης του συστήματος μέτρησης, εκ του νόμου».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου