ΤΟΠΙΚΑ

Υπαρκτό το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της ελονοσίας

υπαρκτό-το-ενδεχόμενο-επανεγκατάστα-132710

Στις «υψηλού κινδύνου» περιοχές της Θεσσαλίας

Σύσκεψη με στόχο την πρόληψη και την προστασία από ενδεχόμενα κρούσματα ελονοσίας στο άμεσο μέλλον πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με σκοπό την αναγκαιότητα σωστής, έγκαιρης και την από κοινού οργάνωσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι έχουν την ευθύνη πραγματοποίησης, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες τους, δράσεων για την αντιμετώπιση του κινδύνου εγχώριας μετάδοσης ελονοσίας στη περιοχή ευθύνης των.

Η Ελλάδα θεωρείται επισήμως ελεύθερη ελονοσίας από το 1974. Παρόλα αυτά το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της νόσου είναι υπαρκτό, λόγω μιας σειράς παραγόντων, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, όπως ότι: η χώρα αποτελεί τόπο διαμονής και εργασίας μεταναστών από χώρες στις οποίες ενδημεί η νόσος και κουνούπια του γένους Anopheles, τα οποία μεταδίδουν την ελονοσία, κυκλοφορούν σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Οπως καταδεικνύουν τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της ελονοσίας σε ευάλωτες περιοχές της χώρας θεωρείται υπαρκτό, όπου συνδυάζεται η παρουσία των ανώφελων κουνουπιών (διαβιβαστές) και ασθενών με ελονοσία που μεταδίδουν το παράσιτο στα κουνούπια. Ως υψηλού κινδύνου θεωρούνται όλες οι περιοχές στις οποίες καταγράφτηκαν εγχώρια κρούσματα ελονοσίας τα τελευταία έτη, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών της Θεσσαλίας.

Καθώς η εμπειρία της αντιμετώπισης της ελονοσίας τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης των τοπικών και περιφερειακών φορέων δημόσιας υγείας σε περιοχές υψηλού κινδύνου, η οργάνωση και υλοποίηση δράσεων πρόληψης για την ελονοσία αποτελεί θέμα υψηλής προτεραιότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου