ΤΟΠΙΚΑ

Επιδεινώνεται η κρίση Ιράν – Βρετανίας

επιδεινώνεται-η-κρίση-ιράν-βρετανία-851206

Κατηγορίες για παράνομη είσοδο στα ιρανικά χωρικά ύδατα ενδέχεται να απαγγείλει η Τεχεράνη εις βάρος των 15 συλληφθέντων Βρετανών ναυτών.
Το μείζονος σημασίας επεισόδιο έχει αυξήσει την ένταση μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης που ήδη βρίσκεται σε οριακό σημείο μετά την επιβολή ενισχυμένων κυρώσεων για την άρνηση του Ιράν να διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί δήλωσε προχθές πως το ζήτημα εξετάζεται από τη νομική του πλευρά, αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδεχομένως θα απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος των συλληφθέντων για παράνομη είσοδο στα ιρανικά χωρικά ύδατα.
Χθες αναφέρθηκε ότι «οι Βρετανοί ναύτες ανακρίνονται αυτή τη στιγμή και πρέπει να αποσαφηνιστεί αν εισήλθαν εσκεμμένα ή από σφάλμα στα ιρανικά χωρικά ύδατα. Όταν αυτό θα γίνει σαφές, θα ληφθεί απόφαση». Κατά τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών, οι Βρετανοί «πρέπει να λογοδοτήσουν».
Παράλληλα, η ιρανική κυβέρνηση αρνείται προξενική πρόσβαση στους συλληφθέντες -σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την Βρετανίδα υπουργό Εξωτερικών Μάργκαρετ Μπέκετ ο Μανουσέρ Μοτακί δήλωσε πως δεν αναμένεται να δοθεί πρόσβαση τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθούν οι αρχικές ανακρίσεις.
Ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη μεταδίδει ότι η ιρανική πλευρά δεν έχει επί του παρόντος αφήσει υπόνοιες για κάποιου είδους συμφωνία ή ανταλλαγή για την απελευθέρωση του 15 συλληφθέντων, στους οποίους περιλαμβάνεται και μία γυναίκα. Από ιρανικής πλευράς διαψεύδεται ότι υπάρχει πρόθεση ανταλλαγής των 15 Βρετανών με πέντε Ιρανούς συλληφθέντες στο Ιράκ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη και λανθασμένη» την κράτηση των ναυτών και διεμήνυσε πως η Τεχεράνη δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις για το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει η Βρετανία το επεισόδιο.
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι δυο πλοιάρια του Βασιλικού Ναυτικού ερευνούσαν για τον εντοπισμό ενός εμπορικού πλοίου, αποστολή εγκεκριμένη από τα Ηνωμένα Εθνη εντός των χωρικών υδάτων του Ιράκ, όταν ιρανικοί κανονιοφόροι τους περικύκλωσαν και τους συνέλαβαν. Το επεισόδια έλαβε χώρα σε διαφιλονικούμενα από το Ιράν και το Ιράκ χωρικά ύδατα στον Περσικό Κόλπο.
Την απελευθέρωση των Βρετανών ναυτών απαιτούν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες. Ανάλογο κάλεσμα προς το Ιράν απηύθυνε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του, τονίζοντας ότι οι Βρετανοί βρίσκονταν εντός ιρακινών χωρικών υδάτων.

Δικαίωμα στην άμυνα
Οι Αμερικανοί ναύτες θα είχαν αμυνθεί κατά των Ιρανών εάν είχαν βρεθεί στην ίδια θέση με τους 15 βρετανούς συναδέλφους τους, υποστηρίζει τη Δευτέρα Αμερικανός κυβερνήτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Independent.
Ο Έρικ Χόρνερ, ύπαρχος της φρεγάτας USS Underwood, που βρίσκεται στο επιχειρησιακό θέατρο του Κόλπου, ερωτηθείς από τη βρετανική εφημερίδα για το επεισόδιο δήλωσε πως«κατά τη δική του άποψη το βρετανικό προσωπικό είχε κάθε δικαιώμα να αμυνθεί».
Σε δεύτερη ερώτηση εάν ο ίδιος θα έδινε διαταγή για να ανοίξουν πυρ κατά των Ιρανών, ο Χόρνερ ήταν απόλυτα καταφατικός: «Σε κάθε περίπτωση, ναι»…

Αχμαντινετζάντ
Στο θέμα των ενισχυμένων κυρώσεων, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε χθες πως «δεν αποτελούν κάτι καινούριο» και συμπλήρωσε πως «ακόμα και 100 αποφάσεις» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν πρόκειται να σταματήσουν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος Ιρανός στρατιωτικός προειδοποιούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της χώρας του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου