ΤΟΠΙΚΑ

Πρωταθλητής στη ρύπανση η Κίνα

πρωταθλητής-στη-ρύπανση-η-κίνα-851206

Η Κίνα θα εκτοπίσει φέτος τις ΗΠΑ ως η πιο ρυπογόνος χώρα του κόσμου, δείχνει η τελευταία εκτίμηση με βάση την κατανάλωση καυσίμων στις δύο χώρες. Ως πρώτος παραγωγός διοξειδίου του άνθρακα, η Κίνα αναμένεται να δεχτεί νέες πιέσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Ως αναπτυσσόμενη χώρα, η Κίνα είχε εξαιρεθεί από το Πρωτόκολλο του Κιότο, τη διεθνή συμφωνία για τη μείωση της εκπομπής CΟ2 που εφαρμόζουν 35 ανεπτυγμένες χώρες, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Στις διεθνές συνομιλίες για τη συμφωνία που θα διαδεχθεί το Κιότο το 2012 τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Πεκίνο να δεχθούν πιέσεις για επιβολή ορίων.
Η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκε στην Κίνα κατά 10% το 2005, εκτιμά ερευνητής του αμερικανικού Κέντρου Ανάλυσης Πληροφοριών Διοξειδίου του Ανθρακα (CDIAC), το οποίο συγκεντρώνει δεδομένα για κυβερνήσεις, επιστήμονες και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Παράλληλα, ο επικεφαλής του κινεζικού οργανισμού που συμβουλεύει την κυβέρνηση σε θέματα ενέργειας ανακοίνωσε ότι η κατανάλωση καυσίμων στην Κίνα αυξήθηκε κατά 9,3% το 2006.
«Εκτιμώ ότι είναι πολύ πιθανό η Κίνα να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος» δήλωσε στο Reuters ο Γκρεγκ Μάρλαντ του CDIAC, ο οποίος βασίστηκε σε δεδομένα της πετρελαϊκής εταιρείας BP για να εκτιμήσει την εκπομπή CΟ2 στην Κίνα στους 5,3 δισ. τόνους το 2005, έναντι 5,9 δισ. τόνων στις ΗΠΑ το ίδιο έτος.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας είχε προβλέψει το Νοέμβριο ότι η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ πριν από το 2010.
Δεδομένα του ΟΗΕ για το 2003 έφερναν τις ΗΠΑ στην πρώτη θέση με 23% της παγκόσμιας εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, και την Κίνα στη δεύτερη θέση με 16,5%. Οι ΗΠΑ ρυπαίνουν σίγουρα περισσότερο αν εξεταστεί η κατά κεφαλήν παραγωγή CO2, καθώς το 2003 αντιστοιχούσαν σε κάθε Αμερικανό 20 τόνοι CO2, ενώ σε κάθε Κινέζο μόλις 3,2 τόνοι. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 3,7 τόνοι CO2 ανά άτομο ανά έτος.
Η Κίνα υποστηρίζει ότι τα ανεπτυγμένα κράτη ευθύνονται για το περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα που βρίσκεται ήδη στην ατμόσφαιρα, και επομένως πρέπει να περιορίσουν περισσότερο τις εκπομπές τους. Επίσης, μεγάλο μέρος της εκπομπής CO2 στην Κίνα προέρχεται από την παραγωγή προϊόντων που καταλήγουν στη Δύση, δημιουργώντας ηθικό ζήτημα στην απόδοση ευθυνών για το περιβάλλον.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι η Κίνα καλύπτει περίπου το 70% της ενεργειακής της κατανάλωσης από λιθάνθρακα, το πλέον ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο.
Μόνο την περασμένη χρονιά, η Κίνα πρόσθεσε στο δίκτυό της μονάδες συνολικής ισχύος 100 Gigawatt, περίπου όσο η συνολική ισχύς της Γαλλίας. Και σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, η αύξηση στην ηλεκτροπαραγωγική ισχύ της Κίνας έως το 2015 θα είναι ισοδύναμη με το σύνολο της σημερινής ισχύος σε ολόκληρη την ΕΕ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου