ΤΟΠΙΚΑ

Καταγγελίες για αερορύπανση θα δέχεται ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας

καταγγελίες-για-αερορύπανση-θα-δέχετ-140851

Την εμπλοκή του στο θέμα διαχείρισης του προβλήματος με την αιθαλομίχλη στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή αποφάσισε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας (ΙΣΜ). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση θα δέχεται επώνυμες και τεκμηριωμένες καταγγελίες πολιτών για την παράνομες καύσεις υλικών.

Ο πρόεδρος του ΙΣΜ Ευθ. Τσάμης είχε ανακοινώσει στη σύσκεψη της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο Βόλο για την αερορύπανση, τη διάθεση του επιστημονικού φορέα να αναμειχθεί στην επίλυση του προβλήματος, τονίζοντας πως υπάρχουν ήδη καταγγελίες και φωτογραφικό υλικό από παράνομες καύσεις υλικών σε μάντρα της συνοικίας Νεαπόλεως κ.α.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι ο Σύλλογος θα κρατήσει ανοιχτές τις πόρτες του σε πολίτες που προσφεύγουν σ’ αυτόν καταγγέλλοντας περιστατικά αερορύπανσης, υπομνήματα τα οποία θα κατατεθούν στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας.

Ειδικότερα σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διοίκησης για το θέμα της αιθαλομίχλης στο Βόλο, αναφέρονται τα εξής:

«Την Πέμπτη 14/1/2016 πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας μια σημαντική σύσκεψη, που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, με θέμα την αιθαλομίχλη που παρατηρείται στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας εκπροσωπήθηκε διά του προέδρου του Ευθυμίου Τσάμη, ο οποίος κατέθεσε τις απόψεις και τις προτάσεις του Ι.Σ.Μ., όπως έχουν διατυπωθεί από το 2003, σχετικά με αυτό το φαινόμενο που επιβαρύνει δραματικά την υγεία των κατοίκων της πόλης, ιδίως τους χειμερινούς μήνες, και διογκώνεται δυστυχώς κάθε χρόνο, με επιπλέον αιτία την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

Ο Ι.Σ.Μ., υπηρετώντας πιστά τον θεσμικό του ρόλο, συμμετέχει σε συναντήσεις για θέματα υγείας των πολιτών, με λόγο ουσιαστικό, ανεξάρτητο, ανιδιοτελή και αποτελεσματικό. Δεν μας ενδιαφέρουν οι συναντήσεις που θα μας χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι, καθώς και οι συναντήσεις που θα εξαντληθούν μόνο στην περιγραφή του προβλήματος, χωρίς οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν σε δράσεις που οφείλουν να πραγματοποιήσουν. Να σημειωθεί ότι τα όρια λήψης μέτρων (που πρέπει να βελτιωθούν) και τα είδη των μέτρων που αφορούν στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου προβλέπονται από σχετικούς νόμους (Φ.Ε.Κ. 2489 Β’/3-102013 και 3272 Β’/23-12-2013), μετά από τη σημαντική εργασία και πρόταση που κατέθεσε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Δήμου Βόλου και υιοθετήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο.

Το πρόβλημα όμως στην περίπτωσή μας είναι ότι, για να ληφθούν τα οποιαδήποτε μέτρα, θα πρέπει να υπάρχει αξιόπιστο και συμβατό δίκτυο μετρητών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το οποίο θα καταδεικνύει το πρόβλημα. Δυστυχώς αυτό το δίκτυο δεν το διαθέτουμε, αφού, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, ο μοναδικός σταθμός μέτρησης που διαθέτει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην πόλη μας είναι παλαιός, με προβλήματα στη λειτουργία του και δυσκολία εξεύρεσης ανταλλακτικών για επισκευή του σε περίπτωση βλάβης. Σημαντικό βήμα, ωστόσο, που έγινε σε αυτήν την συνάντηση είναι ότι ο κ. Αγοραστός δεσμεύθηκε ότι θα χρηματοδοτηθεί μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος η αγορά και ανάπτυξη δικτύου μετρητών ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου και στις άλλες πόλεις της Θεσσαλίας.

Τέλος μετά από πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., ο Ι.Σ.Μ. αποφάσισε να γίνει αποδέκτης επώνυμων και τεκμηριωμένων καταγγελιών από πολίτες που διαπιστώνουν παράνομη καύση υλικών (καλώδια, πλαστικά κ.λπ.). Καλούμε λοιπόν όσους γνωρίζουν τέτοιου είδους παράνομες δράσεις να τις γνωστοποιούν στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας επωνύμως, και ο Ι.Σ.Μ. θα τις προωθεί αρμοδίως.

Ως Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας έχουμε απόλυτη επίγνωση πως βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της επίλυσης του προβλήματος και περιμένουμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να πραγματοποιήσει τα υπεσχημένα. Μέχρι τότε θα αναδεικνύουμε συνεχώς το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή μας και τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης, γιατί η υγεία των πολιτών είναι πάνω από όλους και πάνω από όλα».

Ο Ι.Σ.Μ. κατέθεσε τις εξής προτάσεις στον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό για το θέμα της αιθαλομίχλης στην πόλη μας:

  1. Δημιουργία ενιαίου δικτύου πολλαπλών σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης με εποπτεία και ευθύνη από έναν φορέα (Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας).
  2. Σύνδεση on line των σταθμών με ιστοσελίδα (ο Ι.Σ.Μ. διαθέτει την ιστοσελίδα του γι’ αυτόν τον σκοπό).
  3. Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη λειτουργία του δικτύου.
  4. Αυστηρός έλεγχος των αποθηκών πώλησης pellets και καυσόξυλων για την ποιότητα των υλικών που διαθέτουν στους καταναλωτές και έλεγχος της διακίνησης καυσόξυλων.
  5. Ενημέρωση των πολιτών για τη σωστή χρήση των υλικών που χρησιμοποιούνται για θέρμανση, έλεγχος των καυστήρων των πολυκατοικιών και παρότρυνση των πολιτών να καθαρίζουν τις καμινάδες των τζακιών.
  6. Απαγόρευση καύσης ακατάλληλων υλικών από τις βιομηχανίες και τακτικός έλεγχος αυτών καθώς και τοποθέτηση φίλτρων.
  7. Έλεγχος των αυτοκινήτων για την εκπομπή καυσαερίων (Κ.Τ.Ε.Ο.), ιδίως των πετρελαιοκινήτων.
  8. Αυστηρή αστυνόμευση για παράνομη καύση υλικών (καλωδίων, πλαστικών, λαδιών κ.λπ.)-Διερεύνηση καταγγελιών και ενημέρωση της Δικαιοσύνης.
  9. Χορήγηση επιδομάτων θέρμανσης και παρότρυνση των πολιτών να ενταχθούν σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και χρήσης φυσικού αερίου για θέρμανση.
  10. Διερεύνηση περίπτωσης βελτίωσης του νόμου για τις προϋποθέσεις εφαρμογής εκτάκτων μέτρων σε περίπτωση επεισοδίου ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου