ΤΟΠΙΚΑ

Διορθώνεται το βιβλίο της Στ Δημοτικού

διορθώνεται-το-βιβλίο-της-στ-δημοτικο-851206

Υπόψη της συγγραφικής ομάδας έθεσε η υπουργός Παιδείας τις παρατηρήσεις της Ακαδημίας και άλλων φορέων, προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις. Το διορθωμένο κείμενο θα τεθεί υπόψη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του υπουργείου.
Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται: «Η υπουργός ζήτησε να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις αυτές, καθώς επίσης και όσες έχουν γίνει από την εκπαιδευτική κοινότητα και το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες διορθώσεις κατά την επανέκδοση του βιβλίου για τις ανάγκες της νέας σχολικής χρονιάς.»
Τη διόρθωση και αξιολόγηση του βιβλίου Ιστορίας της Στ Δημοτικού προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας με συνέντευξη στην εφημερίδα Απογευματινή.
Ωστόσο, ο υφυπουργός Γιώργος Καλός είχε αφήσει ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο απόσυρσης του βιβλίου.
Μιλώντας από το Ναύπλιο, όπου είχε μεταβεί για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, ο υφυπουργός Παιδείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το βιβλίο να αποσυρθεί, εάν η συγγραφική ομάδα δεν δεχθεί να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις.
Ωστόσο, η υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα υπογράμμισε: «Θα δω λεπτομερώς την έκθεση που μου έχουν δώσει και θα τη θέσω υπόψη της συγγραφικής ομάδας».
Η υπουργός έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει ο υπουργός ανάλογα με τις πιέσεις που του ασκούνται».
Σχετικά με τη διαφοροποιημένη θέση που εξέφρασε ο Γ.Καλός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Υπάρχει ενιαία στάση στο υπουργείο παιδείας, όπως εκφράσθηκε από την υπουργό Παιδείας που μίλησε για διόρθωση ορισμένων αποσπασμάτων».
Ο Θ.Ρουσόπουλος έκανε, δε, λόγο για λανθασμένη απόδοση των δηλώσεων του Γ.Καλού.

ΠΑΣΟΚ
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η συγγραφή του βιβλίου Ιστορίας της Στ Δημοτικού εντάσσεται στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε ξεκινήσει επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και αφορούσε την σύσταση επιτροπών από την Ελλάδα και την Τουρκία δήλωσε ότι «δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο».
Ο κ. Ευθυμίου είπε πως «η Ελλάδα σε αυτό το θέμα είναι από θέση ισχύος. Λυπούμαστε που γειτονικές χώρες, όπως έχει παρατηρηθεί και στην Τουρκία, στα σχολικά τους βιβλία συνεχίζουν να έχουν ιστορικές ανακρίβειες, που δεν διευκολύνουν τις σχέσεις των λαών. Τονίζω ότι δεν λειτούργησε ποτέ αυτή η επιτροπή [με την Τουρκία] αλλά και αν λειτουργήσει δεν υπάρχει καμία δέσμευση ως προς τη συγγραφή των βιβλίων. Υπάρχει μόνο η αλήθεια των γεγονότων που πρέπει κάθε φορά να επικυρώνεται».

Παρέμβαση για τα χειρόγραφα
Εν το μεταξύ, στην επικείμενη δημοπράτηση των χειρογράφων του 1821 στο Μόναχο από τον οίκο Hermann Historica παρενέβη χθες το υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι το Γενικά Αρχεία του Κράτους, υπηρεσία υπαγόμενη απευθείας στην υπουργό Παιδείας, είναι η μόνη αρμόδια υπηρεσία για τη συγκέντρωση και διάσωση χειρογράφων που αναφέρονται στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του ελληνικού έθνους.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι η κ. Γιαννάκου ζήτησε από τη γενική πρόξενο της Ελλάδος στο Μόναχο να αποστείλει πλήρη φάκελο στοιχείων για την αυθεντικότητα των χειρογράφων στην αρμόδια ειδική γραμματέα του υπουργείου Παιδείας για θέματα Γενικών Αρχείων, Βιβλιοθηκών, «προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η διαπραγμάτευση για την επιστροφή στη χώρα μας των πολυτίμων ιστορικών κειμηλίων».
Το αρχείο που πρόκειται να δημοπρατηθεί αφορά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, της οποίας ο κύριος «κορμός» των αρχείων (400.000 έγγραφα) βρίσκονται στην κεντρική υπηρεσία των Γενικών Αρχείων μαζί με σημαντικό αριθμό εγγράφων από την περίοδο του Μεσολογγίου (1825-1826).
Η δημοπρασία είναι προγραμματισμένη για τις 9 Μαΐου και η τιμή εκκίνησης ορίστηκε στα 20.000 ευρώ. Η δημοπρασία, που θα γίνει και μέσω Ίντερνετ, αφορά 113 έγγραφα στην ελληνική γλώσσα, επιστολές επωνύμων, κατάστιχα, δύο ελληνικές εφημερίδες, τέσσερα τουρκικά χειρόγραφα και ένα σπάνιο βιβλίο, τα οποία θα διατεθούν ως σώμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου