ΤΟΠΙΚΑ

Δικαίωση για δύο χημικούς μηχανικούς της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής

δικαίωση-για-δύο-χημικούς-μηχανικούς-148197

Δύο χρόνια μετά την απόλυσή τους, το Εφετείο ζητά από την εταιρεία την επαναπρόσληψή τους

Δικαιώθηκαν στο Εφετείο Λάρισας οι δύο απολυμένοι χημικοί μηχανικοί της ΑΓΕΤ Ηρακλής που είχαν απολυθεί το 2013. Σύμφωνα με την απόφαση, όπως πληροφορήθηκε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, η απόλυσή τους κρίθηκε άκυρη και καταχρηστική και η εταιρεία υποχρεούται για την επαναπρόσληψή τους.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οι δύο χημικοί μηχανικοί απολύθηκαν αρχές Ιουλίου του 2013 επειδή αρνήθηκαν να αποχωρήσουν με το πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων που ήταν σε εξέλιξη από την εταιρεία προκειμένου να μειωθούν κατά 30 άτομα το προσωπικό. Ο ένας εκ των απολυμένων, ήταν τότε 52 χρόνων, ενώ ο δεύτερος είναι 58 χρόνων, οικογενειάρχες και οι δύο τους με 25χρονη προϋπηρεσία στην εταιρεία.

Η απόφαση της εταιρείας τότε είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο σωματείο των εργαζομένων στην ΑΓΕΤ, την Ομοσπονδία Τσιμέντων και το Ε.Κ.Β. που είχαν προχωρήσει και σε κινητοποιήσεις ζητώντας την ανάκλησή τους, ενώ επίσης έντονη ήταν η αντίδραση και εκ μέρους του ΤΕΕ Μαγνησίας του οποίου οι δύο χημικοί – μηχανικοί ήταν μέλη.

Η εταιρεία παρέμεινε ωστόσο ανένδοτη ακόμη και όταν η Επιθεώρηση Εργασίας σε τριμερή που είχε γίνει, είχε εξαρχής χαρακτηρίσει αναιτιολόγητες τις απολύσεις και άκυρες με την ΑΓΕΤ να επιμένει ότι οι δύο απολύσεις έγιναν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης δομών και προσωπικού.

Τον Ιανουάριο του 2014 συζητείται η αγωγή που κατατέθηκε από τους δύο απολυμένους στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου με δικηγόρο τον κ. Μαργαρίτη Πατσιαντά, όπου ζητήθηκε οι δύο απολύσεις να κριθούν άκυρες και καταχρηστικές διότι δεν τηρήθηκαν κοινωνικά και αντικειμενικά κριτήρια, ενώ παράλληλα υπογραμμίστηκε ότι οι δύο χημικοί – μηχανικοί στοχοποιήθηκαν διότι αρνήθηκαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Πρωτόδικα η απόφαση του δικαστηρίου δεν δικαίωνε τους δύο απολυμένους με αποτέλεσμα οι θιγόμενοι να προσφύγουν στο Εφετείο όπου η υπόθεση εκδικάστηκε μέσα στο καλοκαίρι και μόλις χθες ο δικηγόρος τους Μαργαρίτης Πατσιαντάς ενημερώθηκε ότι εκδόθηκε η απόφαση και δικαιώνει τους δύο απολυμένους.

Το Εφετείο αναγνώρισε ότι δεν τηρήθηκαν εκ μέρους της εταιρείας αντικειμενικά και κοινωνικά κριτήρια στην απόφαση των απολύσεων, επιβάλλεται η καταβολή μισθών υπερημερίας για το διάστημα από την ημέρα απόλυσης μέχρι και την ημέρα εκδίκασης της αγωγής και τέλος υποχρεώνεται η εταιρεία να επαναπροσλάβει τους δύο χημικούς – μηχανικούς. Σε διαφορετική περίπτωση σύμφωνα και εάν η εταιρεία δεν εκτελέσει την δικαστική απόφαση, προβλέπεται η επιβολή χρηματικού προστίμου.

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Στο μεταξύ την ερχόμενη Τρίτη στις 12 το μεσημέρι η Ενωση Προσωπικού Τσιμέντων έχει προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας για να πραγματοποιήσει την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του προσωπικού, ενώ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ακολουθήσουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων στο Ε.Κ.Β. Στην εκλογο- απολογιστική συνέλευση θα γίνει διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, θα τεθεί προς έγκριση ο προϋπολογισμός του 2016, ενώ παράλληλα θα εκλεγεί η εφορευτική επιτροπή που θα διενεργήσει τις εκλογές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου