ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτοβουλίες για την αιθαλομίχλη

πρωτοβουλίες-για-την-αιθαλομίχλη-149499

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Βόλο

Δίκτυο πιστοποιημένων σταθμών μέτρησης που θα παρουσιάζουν σε πραγματικό χρόνο (on line) τις καταγραφές αέριων ρύπων, ευαισθητοποίηση του κοινού στη συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και στην ποιότητα της καύσιμης ύλης, αυξημένους ελέγχους ακόμη και εκτός ωραρίου υπηρεσιών, πολιτικές οικονομικής στήριξης της αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης με άλλα, φιλικότερα στο περιβάλλον ή επιδόματος θέρμανσης όχι μόνο για καύση πετρελαίου και αλλαγή νομοθεσίας για παρεμβάσεις με χαμηλότερα όρια ανοχής.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στο παραπάνω πλαίσιο συνοψίζονται οι δράσεις στις οποίες συμφώνησαν να προχωρήσουν από κοινού Περιφέρεια και διάφοροι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη για τον αιθαλομίχλη στο Βόλο. Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός λόγω «έντονης ανησυχίας που διακατέχει την Περιφέρεια λόγω της θέσης ευθύνης που έχει στο κοινωνικό σύνολο και όχι θεσμικά καθώς καθ’ ύλην αρμόδιο είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος».

Ο κ. Αγοραστός ήταν ιδιαίτερα επικριτικός σε όσους προχωρούν σε ανακοινώσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση χωρίς στοιχεία και αναφέρθηκε σε Πανεπιστημιακούς που θέλουν να εντυπωσιάσουν και να ανελιχθούν στην ιεραρχία, προκαλώντας προβλήματα στη δημόσια ζωή καθώς ούτε μελέτες κάνουν, ούτε στοιχεία διαθέτουν γιατί δεν έχουν ούτε εξοπλισμό. «Ζητήσαμε στοιχεία όσων μελετούν την ατμοσφαιρική ποιότητα στο Βόλο και δημοσιοποιούν στα ΜΜΕ τα ευρήματά τους για να ενημερωθούμε κι εμείς και να πάρουμε μέτρα. Ζήτησα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να μας δώσει ποια στοιχεία διαθέτουν οι καθηγητές του. Τίποτα. Νο name. Εμείς θέλουμε, επιδιώκουμε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο αλλά κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν το πρόβλημα της αερορύπανσης για άλλους λόγους. Ποια είναι η ωφέλεια ερευνητικών προγραμμάτων πέραν από την αύξηση εισοδημάτων κάποιων και κάποιων δημοσιεύσεων σε συνέδρια; Πρέπει να έχει προστιθέμενη αξία στην κοινωνία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός προκαλώντας την αντίδραση του καθηγητή του τμήματος μηχανολόγων μηχανικών κ. Νικ. Ανδρίτσου. «Το να λέτε κάποιες πηγές του Π.Θ. δεν στέκεται. Πείτε ονομαστικά αλλά αυτές οι αιχμές με στενοχώρησαν. Εμείς στο Πανεπιστήμιο παρατηρούμε βελτίωση της ατμόσφαιρας από το 2002, με τη λειτουργία του Περιφερειακού και τη μετατόπιση διαδρομών φορτηγών έξω από την πόλη, με τη διείσδυση του φυσικού αερίου ως καύσιμης ύλης κ.α. Οι μετρήσεις των τριών σταθμών που λειτουργούσαν μέχρι πριν 1,5 χρόνο από το Πανεπιστήμιο, συσχετίζονταν πολύ καλά με τις μετρήσεις του πιστοποιημένου σταθμού του υπουργείου αλλά μας λείπουν πλέον εξαρτήματα, αναβαθμίσεις, ένα κόστος 20.000 ευρώ περίπου και άτομα να ελέγχουν τη λειτουργία των σταθμών που επαναλαμβάνω δεν είναι πιστοποιημένοι», είπε ο κ. Ανδρίτσος, διαβεβαιώνοντας πως το Πανεπιστήμιο θα συμμετέχει στην κοινή προσπάθεια των φορέων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη διαπιστώθηκε ότι η ατμόσφαιρα του Βόλου είχε ωριαίες εξάρσεις, αλλά οι ενδείξεις ήταν χαμηλές γενικά και ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος για τα όρια με περισσότερες μετρήσεις εντός δικτύου. «Κάνουμε προσπάθεια να απεγκλωβιστούμε από το υπουργείο που έλεγε ότι θα μας προμηθεύσει με νέους σταθμούς μέτρησης την περίοδο 2007 – 2013 και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει και ζητάμε προδιαγραφές για να πάρουμε κι εμείς μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και να πάρουμε και για άλλες Θεσσαλικές πόλεις (Τρίκαλα και Καρδίτσα) και να κάνουμε δίκτυο», είπε ο Κων. Αγοραστός. Η αντιπεριφερειάρχης κα Δωροθέα Κολυνδρίνη διαβεβαίωσε τους φορείς ότι οι υπηρεσίες κάνουν τους απαιτούμενους ελέγχους, για πιστοποίηση υλικών, σε βιομηχανίες, όλο το χρόνο, με στόχο την πάταξη των παράνομων δράσεων και επιβάλλονται πρόστιμα τα οποία αναρτώνται στον ιστότοπο της Περιφέρειας ενώ ο αρμόδιος Διευθυντής Ανάπτυξης κ. Νικ. Πουρνάρας τόνισε πως λύση θα ήταν η προώθηση της χρήσης Φυσικού αερίου αν και το κόστος ενέργειας είναι υψηλό για βιομηχανικές μονάδες που στρέφονται σε βιομάζα ή βάζουν λουκέτο, αναφερόμενος σε επερχόμενα λουκέτα σε 3 ασβεστοποιίες της περιοχής μέχρι το Πάσχα. Προτάσεις κατέθεσαν ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλία Κώστας Βολιώτης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμης Τσάμης, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Δημ. Μαραγιάννης, καταγγέλλοντας καύση ελαστικών και καλωδίων στο εγκαταλελειμμένο κτίριο της Υπερτοπικής Αγοράς, η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, ο πρόεδρος του ΟΛΒ Θρασ. Σταυριδόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αργ. Κοπάνας και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου