ΤΟΠΙΚΑ

Στη Σύνοδο Κορυφής βρίσκεται ο πρωθυπουργός

στη-σύνοδο-κορυφής-βρίσκεται-ο-πρωθυπ-851206

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής βρίσκεται στο Βερολίνο, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη Συνάντηση Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, για τον εορτασμό της 50ης Επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης. Την επίδειξη μεγαλύτερης αποφασιστικότητας για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την αντιμετώπιση των μελλοντικών προβλημάτων, ζήτησε ο πρωθυπουργός, με δήλωσή του λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Βερολίνο.
Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Θόδωρο Ρουσόπουλο και τον υφυπουργό εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, έφτασε χθες το πρωί στη γερμανική πρωτεύουσα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υποδέχχθηκε τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αργά το απόγευμα χθες στη Φιλαρμονική του Βερολίνου.
Η τελετή για την υιοθέτηση της «Διακήρυξης του Βερολίνου» -με την οποία καταγράφονται τα στοιχεία, οι αρχές και οι αξίες που ενώνουν την Ευρώπη, αλλά και τα προβλήματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση- θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής.
Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
«Τα 50 χρόνια από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης είναι μία μεγάλη ευρωπαϊκή κατάκτηση. Μέσα σε αυτόν το μισό αιώνα καταφέραμε να κάνουμε τον πόλεμο αδιανόητο και να χαράξουμε μαζί μία πορεία ειρήνης, συνεργασίας, ανάπτυξης, ευημερίας. Για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα η σημερινή μέρα είναι ακόμη περισσότερο γιορτή. Και αυτό, διότι η ευρωπαϊκή ιδέα, η προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι μεγάλες θεμελιώδεις προτεραιότητες που με συνέπεια υπηρέτησαν κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής μας οικογένειας, όπως ο Σούμαν, ο Ντε Γκάσπερι, ο Κόνραντ Αντενάουερ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τα μέχρι σήμερα σπουδαία επιτεύγματα, αλλά και οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας και του μέλλοντος επιβάλλουν να προχωρήσουμε μπροστά να κινηθούμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.»
Χθες βράδυ, o κ.Καραμανλής παρακάαθησε στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων ο Πρόεδρος της Γερμανίας Χ. Κέλερ.
Σήμερα το πρωί, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο και αργότερα θα μετάσχει στην τελετή για τα 50 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης και την Υιοθέτηση της «Διακήρυξης Βερολίνου».
Τέλος, ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στο γεύμα εργασίας των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων

Ο Κ. Καραμανλής για Ε.Ε.

Υπέρ της διαμόρφωσης μιας πρωτοπορίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ρόλο “ατμομηχανής”, προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τάσσεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα “Φράνκφουρτερ Αλλγκεμάινε Τσάιτουνγκ” (FAZ) στο πλαίσιο αφιερώματος για την επέτειο των 50 χρόνων από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης και τις πανηγυρικές εκδηλώσεις στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη γερμανική πρωτεύουσα όπου, την Κυριακή θα υιοθετηθεί η “Διακήρυξη του Βερολίνου”.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μείζον θέμα της κρίσης που προκάλεσε η απόρριψη της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης στα δημοψηφίσματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας, τονίζει ότι ναι μεν αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αγνοηθεί, αλλά “επίσης δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι η πλειοψηφία των χωρών μελών της ΕΕ την έχει ήδη εγκρίνει”.
“Είμαστε πεπεισμένοι – γράφει ο πρωθυπουργός – ότι η Συνταγματική Συνθήκη μας καθιστά ικανούς να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις. Αλλιώς η ΕΕ, με 27 πλέον μέλη, διατρέχει τον κίνδυνο να παραλύσει. Γι αυτό και βρισκόμαστε ενώπιον δύο εναλλακτικών – είτε να προχωρήσουμε μπροστά είτε να μείνουμε ακίνητοι”.
Ο πρωθυπουργός θεωρεί δεδομένο ότι “δεν μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί, αλλά αυτοί που το επιθυμούν και το μπορούν, πρέπει να το κάνουν, ως ατμομηχανή, ανοίγοντας το δρόμο και για τους υπόλοιπους…” συγκεκριμενοποιώντας μάλιστα προοπτικά ως πρωτοπορία, την “πολιτικά ενδυναμωμένη ομάδα των χωρών της ευρωζώνης”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου