ΤΟΠΙΚΑ

Εκλεισε ένα κεφάλαιο της ιστορίας μας

εκλεισε-ένα-κεφάλαιο-της-ιστορίας-μας-851206

Απεβίωσε προχθές , σε ηλικία 84 ετών το ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς Γρηγόρης Φαράκος, ο οποίος διετέλεσε και γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
Ο Γρηγόρης Φαράκος γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 11 Ιανουαρίου του 1924 και σπούδασε στη Σχολή Χημικών Μηχανικών και τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΕΜΠ με ειδίκευση στην ενεργειακή οικονομία, ενώ προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας.
Ο εκλιπών το 1940, παράλληλα με τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ανέπτυξε συνδικαλιστική και πολιτική- αντιστασιακή δράση. Εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ, στο ΕΑΜ Νέων και στην ΕΠΟΝ από την ημέρα της ίδρυσής της. Το Νοέμβριο του 1941 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το 1944 εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ Σπουδαστών, ως καπετάνιος του λόχου «Λόρδος Μπάιρον».
Στα Δεκεμβριανά του 1944 μετείχε στην αντίσταση του αθηναϊκού λαού ενάντια στην αγγλική επέμβαση, υπερασπίστηκε, μαζί με το λόχο του, το Πολυτεχνείο, όταν τα αγγλικά τανκς γκρέμισαν την πύλη του ιδρύματος, ενώ στο τέλος του ίδιου μήνα τραυματίστηκε σοβαρά στη διάρκεια μαχών στα Εξάρχεια. Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας το 1945 ανέλαβε επικεφαλής της ΕΠΟΝ.
Το 1948, κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου και ενώ ήδη είχε αντιμετωπίσει συλλήψεις και είχε εξοριστεί για ένα διάστημα στην Ικαρία, τραυματίστηκε στο Γράμμο, όπου υπηρετούσε ως Πολιτικός Επίτροπος Λόχου στο «Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας». Μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, κατέφυγε στο εξωτερικό ως πολιτικός πρόσφυγας, ενώ του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια.
Το 1961, στο 8ο Συνέδριο του ΚΚΕ, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Το 1968, στη 12η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, εξελέγη μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους συνελήφθη από τη χούντα, ενώ είχε μπει παράνομα στην Ελλάδα για να συμβάλει στην αντιδικτατορική δράση και καταδικάστηκε σε ισόβια. Απελευθερώθηκε μετά την κατάρρευση της Απριλιανής δικτατορίας τον Ιούλιο του 1974.
Στο 11ο Συνέδριο του ΚΚΕ το 1982 επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και αργότερα μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Τις ίδιες θέσεις διατήρησε και μετά το 12ο Συνέδριο τον Μάιο του 1987. Το 1989, στις 11 Ιουλίου, μετά την εκλογή του Χαρίλαου Φλωράκη στην προεδρία του ΚΚΕ, εξελέγη γενικός γραμματέας του Κόμματος.
Στις 2 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους ανακοινώθηκε η συμμετοχή του ως μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνασπισμού και στις 4 του μηνός ορίστηκε μέλος της διευρυμένης (128 μέλη) Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου. Στις 25 Φεβρουαρίου 1991, στο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά δύο μέρες μετά, δεν αποδέχθηκε την πρόταση να είναι ξανά υποψήφιος για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Κόμματος.
Ο Γρηγόρης Φαράκος είχε συγγράψει τα βιβλία «Ενεργειακή Οικονομία και Πολιτική», «Προβλήματα οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας», «Θέματα του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού στην Ελλάδα», «Επιστημονικοτεχνική Επανάσταση και εργατική τάξη», «Ένας αιώνας του «Κεφαλαίου», «Νεολαία και εργατικό κίνημα», «Μαρτυρίες και Στοχασμοί 1941 – 1991, 50 χρόνια πολιτικής δράσης», «Η Μάχη των Συμβόλων», «ΕΛΑΣ και εξουσία», «Σχέσεις ΚΚΕ και διεθνούς κομμουνιστικού κέντρου», «Αρης Βελουχιώτης», κ.α.
Είχε εκλεγεί κατεπανάληψη βουλευτής μετά το 1974.
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του για το θάνατο του Γρηγόρη Φαράκου δήλωσε: «Ο Γρηγόρης Φαράκος υπήρξε ένας διανοητής της Αριστεράς που αφιέρωσε τη ζωή και το έργο του στον αγώνα για τα ιδανικά που τον ενέπνευσαν. Πολιτικοί φίλοι και αντίπαλοι, όλοι όσοι τον γνωρίσαμε προσωπικά, αναγνωρίσαμε στο πρόσωπό του ένα σημαντικό πολιτικό άνδρα, έναν άνθρωπο με βαθιά αξιοπρέπεια και πραγματικό ήθος. Στους συναγωνιστές και τους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τόνισε: «Ο Γρηγόρης Φαράκος υπήρξε ένας αγωνιστής, ένας διανοούμενος της Αριστεράς. Ένα από τα ιστορικά, κορυφαία στελέχη της Αριστεράς, με διαρκή παρουσία στους αγώνες αλλά και στις εξελίξεις στην χώρα για περισσότερο από 60 χρόνια. Με την δράση του και την γενικότερη στάση του, τίμησε τις αρχές και τις αξίες που πρέσβευε.
»Επέλεξε να διατηρήσει μια ξεχωριστή άποψη σε δύσκολες στιγμές, πάλεψε τις θέσεις του με αξιοπρέπεια και κέρδισε τον σεβασμό όλων όσοι τον γνωρίσαμε. Στους οικείους και στους συντρόφους του εκφράζω τα πιο θερμά συλλυπητήρια μου».
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος εξέφρασε τη βαθιά οδύνη όλων των μελών της Αριστεράς για το θάνατο «ενός ελεύθερα σκεπτόμενου ανθρώπου, του αγωνιστή της Αριστεράς και συντρόφου μας Γρηγόρη Φαράκου.
»Ο Γρηγόρης έδωσε το παρών στην πρώτη γραμμή της πολυκύμαντης ιστορίας των κοινωνικών αγώνων και της πολιτικής Αριστεράς αδιάκοπα από την Κατοχή μέχρι και σήμερα. Εκτός από κορυφαίο κομματικό στέλεχος, υπήρξε, κυρίως, αγωνιστής με υψηλή κοινωνική και πολιτιστική προσφορά, με πλούσιο αναγνωρισμένο συγγραφικό έργο και με διακριτή δημόσια παρουσία».
O δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε: «O Γρηγόρης Φαράκος υπήρξε ένας σεμνός και ανιδιοτελής διανοούμενος της Αριστεράς που σημάδεψε με τους αγώνες του και την παρουσία του στο δημόσιο βίο, την πολιτική ζωή της χώρας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου