ΤΟΠΙΚΑ

Με τo 10o Κύπελλο στην ιστορία του «φλερτάρει» ο Παναθηναϊκός σήμερα στον 32ο τελικό αντιμέτωπος με τον πρωτάρη ΑΓΟ Ρεθύμνου

με-τo-10o-κύπελλο-στην-ιστορία-του-φλερτά-851206

Με τo 10o Kύπελλο Ελλάδας στην ιστορία του «φλερτάρει» ο πολυνίκης του θεσμού, Παναθηναϊκός, ενόψει του 32ου τελικού με τον πρωτάρη ΑΓΟ Ρεθύμνου στο ΟΑΚΑ σήμερα 25 Μαρτίου (19:00). Ποιος είναι αυτός που θα τολμήσει να μην χρήσει φαβορί το σύνολο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς απέναντι σε μία ομάδα της Α2; Αν και στον αθλητισμό όλα γίνονται, αν σηκώσει την πρώτη κούπα της χρονιάς η ομάδα του Ρεθύμνου, θα ήταν εύλογα η έκπληξη της χρονιάς στο μπάσκετ. Έκπληξη δεν ήταν βέβαια και η παρουσία του ΑΓΟΡ στον τελικό;
Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν απαριθμεί 9 κούπες στην τροπαιοθήκη του. Στη δεύτερη θέση με 8 τίτλους βρίσκεται ο Αρης, ενώ στην τρίτη θέση παραμένει ο Ολυμπιακός με 7 τίτλους. Ακολουθούν ΠΑΟΚ και ΑΕΚ με 3 και Πανιώνιος με 1. Αυτή είναι η 13η φορά που ο Παναθηναϊκός συμμετέχει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, ενώ Ο ΑΓΟΡ συμμετέχει για πρώτη φορά. Τα τελευταία τρία χρόνια, οι «πράσινοι» απώλεσαν τον τίτλο του Κυπέλλου Ελλάδας μόνο το 2004 (από τον Άρη), καθώς σήκωσε την… κούπα τόσο το 2003 όσο και το 2005 και το 2006. «Σημαία» του Παναθηναϊκού ο αρχηγός του, Φραγκίσκος Αλβέρτης -πήρε γεύση από τελικό Κυπέλλου το 1993, όταν ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Άρη στο ΣΕΦ- είναι ο μοναδικός εν ενεργεία παίκτης, ο οποίος απαριθμεί επτά συμμετοχές σε τελικούς Κυπέλλου ανδρών και την Κυριακή θα «γιορτάσει» την 8η συμμετοχή του.
Ο θεσμός του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ ξεκίνησε το 1976. Η ΕΟΚ κατήργησε τη διαδικασία του φάιναλ φορ και επανέφερε (από το 1994) το μονό τελικό σε ουδέτερη έδρα, σε μια προσπάθεια ν΄ αποτρέψει βίαια επεισόδια σε έναν θεσμό, που, από γιορτή του μπάσκετ, μετατρέπεται κάθε χρόνο σε γόνιμο έδαφος για εκτόνωση των αναρχικών στοιχείων, με εξαίρεση την περυσινή χρονιά όταν ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Αμαρουσίου στο κλειστό του Γαλατσίου.
Στην πορεία του μέχρι τον τελικό του ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός προσπέρασε κατά σειρά Ολυμπιακό, Ολύμπια Λάρισας και Μαρούσι. Ο ΑΓΟΡ που ως ομάδα της Α2 μπήκε από την Α΄ φάση ξεπέρασε τα εμπόδια των Περιστερίου, Νήαρ Ηστ, Ηλυσιακό, Σπόρτιγκ, Πανιωνίου, ΠΑΟΚ και Κολοσσού Ρόδου στα ημιτελικά. Η παρουσία μίας ακόμη ομάδας της Α2, του Κολοσσού Ρόδου στην ημιτελική φάση -αφού πρώτα απέκλεισε Πανελλήνιο και ΑΕΛ- υπήρξε επίσης θετική έκπληξη εφέτος στον θεσμό.
Ο πρώτος ημιτελικός ανάμεσα στον Κολοσσό και τον ΑΓΟ Ρεθύμνου που διεξήχθη στο «Βενετόκλειο» ήταν συγκλονιστικός. Η ομάδα της Ρόδου επικράτησε 74-73 στην παράταση. Η κανονική περίοδος έληξε 62-62 και μετά από απόφαση των διαιτητών πως σύμφωνα με την εφετινή προκήρυξη προβλέπεται παράταση σε διπλούς αγώνες του θεσμού, οι δύο ομάδες επέστρεψαν στο παρκέ για έξτρα πεντάλεπτο. Στον β΄ ημιτελικό η ομάδα της Κρήτης έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στον Κολοσσό Ρόδου, επικράτησε με 85-60, και κάλυψε τη διαφορά του ενός πόντου, σκορ με το οποίο είχε ηττηθεί στην παράταση στο «Βενετόκλειο».
Η ΕΟΚ ανακοίνωσε τους διαιτητές και τον κομισάριο του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΑΓΟ Ρεθύμνου. «Άρχοντες» του αγώνα θα είναι οι Κουκουλεκίδης, Μπήτης, Ντίνος, ενώ ο κύριος Μπισιώτης ορίστηκε κομισάριος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου