ΤΟΠΙΚΑ

Ηταν η μεγαλειώδης στιγμή του έθνους

ηταν-η-μεγαλειώδης-στιγμή-του-έθνους-851206

«Μέρες, όπως η σημερινή, ευνοούν τη συλλογική περίσκεψη και την ανάκληση των μεγάλων στιγμών της ιστορίας μας. Έχω πει και άλλη φορά ότι όποιος ξεχνάει, ξεχνιέται και αυτή είναι μία αλήθεια που καλό είναι να επαναλαμβάνεται».
Με την ανωτέρω επισήμανση «κλείνει» το μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Στο επετειακό μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει:
«Η 25η Μαρτίου του 1821 έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τον Ελληνισμό. Είναι μία επέτειος βαθιά χαραγμένη στο συλλογικό υποσυνείδητο ως μία μεγαλειώδης στιγμή του Γένους μας. Ένα φωτεινό σημάδι στους διαρκείς αγώνες για Ανεξαρτησία, Ελευθερία και Δικαιοσύνη. Η κορυφαία ιστορική μας στιγμή έχει οικουμενικές διαστάσεις, ως γενναία αμφισβήτηση της τυραννίας και καταπίεσης, σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες. Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί βήμα εθνικής ανάτασης του λαού μας προς την ελευθερία και την υπεράσπιση της ανθρώπινης τιμής και αξιοπρέπειας. Οι αγωνιστές του 1821, αλλά και όλοι εκείνοι που με αυταπάρνηση αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία, λειτουργούν σήμερα ως διαφωτιστική δύναμη, ως πρότυπα ανιδιοτελούς προσφοράς και αφοσίωσης σε υψηλές – και γι’ αυτό ωραίες – αξίες, σε υπερατομικές επιδιώξεις και ιδανικά».

Μήνυμα Καραμανλή

“Σε μια εποχή αλλαγών και αβεβαιότητας, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποδεικνύουμε στην πράξη ότι εμπνεόμαστε σταθερά από τις ίδιες πανανθρώπινες αξίες που όπλισαν τους αγωνιστές της Ανεξαρτησίας. Κι αυτό είναι η ελάχιστη αρμόζουσα αναγνώριση της θυσίας τους”.
Αυτά τονίζει στο μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και επισημαίνει ότι “η διπλή γιορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, είναι ημέρα κατάνυξης και απόδοσης τιμής σε όλες και όλους όσοι θυσιάστηκαν στο όνομα της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Είναι μια ηχηρή υπενθύμιση του χρέους όλων μας να ανταποκρινόμαστε έμπρακτα στο δικό τους παράδειγμα με έργα ειρήνης που εμπεδώνουν και διευρύνουν όσα εκείνοι μας προσέφεραν”.
Ο Κώστας Καραμανλής σημειώνει επίσης ότι “στο πνεύμα αυτό, εργαζόμαστε για υγιή και εύρωστη οικονομία. Για σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για κοινωνία ευκαιριών και αλληλεγγύης. Για μεταρρυθμίσεις που αναβαθμίζουν θεσμικά τη Δημοκρατία και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Εργαζόμαστε ώστε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, οι νέοι και οι νέες μας να μπορούν να αντικρίζουν το μέλλον με αισιοδοξία”.

Μήνυμα της Προέδρου της Βουλής

Εξ άλλου, στο δικό της μήνυμα η Πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα επισημαίνει πως «όποιος Έλληνας αναλογίζεται σήμερα την πορεία και την ιστορία της Ελλάδας, το πώς φθάσαμε εδώ που είμαστε, συναισθάνεται και το τεράστιο βάρος της κληρονομιάς που μας άφησε η Επανάσταση του 1821, το καθήκον να διαφυλάξουμε αυτά που οι πρόγονοί μας μάς εξασφάλισαν με αίμα και θυσίες, την υποχρέωση να μεριμνούμε για την προάσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της προόδου, την ευθύνη να είμαστε ενωμένοι και με όπλο αυτή την ενότητα να αντιμετωπίζουμε τους κινδύνους και τις προκλήσεις».

Της υπουργού Παιδείας

“Με συγκίνηση και σεβασμό συναισθανόμαστε τη μεγάλη κληρονομιά των αρετών των προγόνων μας και αναλογιζόμαστε τις ευθύνες μας για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας”. Αυτό επισημαίνει η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου στο μήνυμά της για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Το μήνυμα του απελευθερωτικού αγώνα, μας δείχνει τον δρόμο προς τα εμπρός, τονίζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην επέτειο της 25 Μαρτίου και προσθέτει ότι σήμερα η Ελλάδα, έχει ανάγκη από το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Από μια δημοκρατική ανατροπή.
Σήμερα η Ελλάδα, έχει ανάγκη από το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Από μια δημοκρατική ανατροπή.
Σήμερα ο ελληνικός λαός, θα πρέπει να κερδίσει ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα. Το στοίχημα της οικοδόμησης μιας δίκαιης κοινωνίας.
Μιας κοινωνίας, που θα δώσει έμφαση σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και του Ελληνισμού και θα έχει στο επίκεντρό του και μέτρο του τον Άνθρωπο.
Που θα ρίξει το βάρος της στην εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισονομίας, της ισοπολιτείας.

Του ΚΚΕ

“Η επανάσταση του 1821 αποδείχνει ότι ο δρόμος της πάλης και της αποφασιστικής σύγκρουσης με τη «νομιμότητα» των αντιδραστικών δυνάμεων αποτελεί μονόδρομο για το λαό. Καμιά υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία» του κεφαλαίου. Η αστική τάξη, που ήταν προοδευτική εκείνα τα χρόνια, που ηγήθηκε μιας επανάστασης εθνικοαπελευθερωτικής με αστικό περιεχόμενο, έχει γίνει προ πολλού αντιδραστική”.

Αυτά αναφέρονται στο μήνυμα του ΚΚΕ για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και προστίθεται ότι δεν είναι τυχαίο ότι στα 186 χρόνια που έχουν περάσει από την επανάσταση του 1821, συνεχίζονται οι προσπάθειες να εμφανιστούν διαστρεβλωμένα τα διδάγματά της.

Του ΣΥΝ

Στο μήνυμά της η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ υπογραμμίζει:

«Η φετινή – 186η – επέτειος συμπίπτει με τους αγώνες της νέας γενιάς για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και την βελτίωση των παρεχόμενων γνώσεων. Ταυτόχρονα, όλο και πιο πολλοί έλληνες πολίτες, συνειδητοποιούν την ανάγκη για την ενίσχυση του αγώνα τους, για την κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, για την βελτίωση του εισοδήματός τους και την περιφρούρηση του περιβάλλοντος. Όλο και πιο πολλοί Έλληνες πολίτες νιώθουν στην καθημερινότητά τους τις συνέπειες της εφαρμοζόμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής από την κυβέρνηση της ΝΔ και συνειδητοποιούν τα αδιέξοδά τους».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου