ΤΟΠΙΚΑ

Σε δεινή θέση ο Σάββας Τσιτουρίδης

σε-δεινή-θέση-ο-σάββας-τσιτουρίδης-851206

Στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα για την υπόθεση των ομολόγων και των ασφαλιστικών ταμείων φέρνουν σε δυσχερή θέση τον υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, ο οποίος ήδη δέχεται πυρά από στελέχη της ΝΔ. Παράλληλα, για τα ευρήματά τους αναμένεται να ενημερώσουν τον Γ.Αλογοσκούφη οι Γ.Ζορμπάς και Αλ.Πιλάβιος.
Συγκεκριμένα, μετά τον έλεγχο που διενήργησαν οι επιθεωρητές της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην εταιρία τεχνολογικών εφαρμογών Hitech και σε άλλους χώρους, ο επικεφαλής της Αρχής ελέγχου του «μαύρου χρήματος» Γ.Ζορμπάς και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλ.Πιλάβιος αναμένεται να ενημερώσουν για τα ευρήματα τον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη.
Όπως μετέδωσε το Mega, ο υπουργός Οικονομίας επιστρέφει από το Παρίσι προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις της υπόθεσης και να λάβει μέτρα. Οι κ. Ζορμπάς και Πιλάβιος, μεταξύ άλλων, αναμένεται να ενημερώσουν τον κ. Αλογοσκούφη ότι στο χρηματοκιβώτιο της εταιρίας Hitech, που σχετίζεται επαγγελματικά με την «Ακρόπολις» ΑΧΕΠΕΥ, εντοπίστηκαν περίπου 8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ενώ τα υπόλοιπα σε ομόλογα και επιταγές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ των ευρημάτων στο χρηματοκιβώτιο της εταιρίας φαίνεται πως είναι και το επίμαχο ομόλογο, που είχε αγοράσει το ΤΕΑΔΥ.

Τι γνωρίζει ο κ. Τσιτουρίδης;

Ο Σ.Τσιτουρίδης -παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του- φέρεται να λάμβανε αναφορά για όλες τις αποφάσεις των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ είχε αναθέσει την αρμοδιότητα εποπτείας για τη διαχείριση της περιουσίας των ταμείων στο στενό συνεργάτη του, ειδικό γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης, Ευγένιο Παπαδόπουλο.
Από τον Σεπτέμβριο του 2006, τα ταμεία είχαν λάβει εντολή να ενημερώνουν τον ίδιο τον υπουργό για τα επενδυτικά τους σχέδια, διαβιβάζοντας τα θέματα ημερήσιας διάταξης τουλάχιστον μία ημέρα νωρίτερα από τις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων.
Η εντολή είχε δοθεί προφορικά από το γραφείο υπουργού αμέσως μετά την πρώτη φθινοπωρινή σύσκεψη του κ. Τσιτουρίδη με όλους τους διοικητές και προέδρους των Ταμείων, στις 6 Σεπτεμβρίου 2006.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ταμεία ανταποκρίθηκαν στην εντολή και κοινοποιούσαν κάθε εβδομάδα τα θέματα των προσεχών συνεδριάσεων των Διοικητικών Συμβουλίων τους απευθείας στο γραφείο υπουργού άλλοτε με φαξ, συχνά όμως και επιστολικά, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στα επίσημα βιβλία των ταμείων, με αριθμούς πρωτοκόλλου.
Τη διαδικασία αυτή έχουν ακολουθήσει με απόλυτη συνέπεια τα ταμεία που έχουν κάνει και τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων μετά το καλοκαίρι του 2006 και μεταξύ αυτών το ΤΕΑΔΥ, το ΤΕΑΠΟΚΑ, το ΤΣΕΥΠ και ΤΕΑΥΦΕ, δηλαδή τα ταμεία που επένδυσαν μέσω της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις».
Όπως προκύπτει, το γραφείο υπουργού είχε λάβει γνώση της συναλλαγής και ως εκ τούτου ο κ. Τσιτουρίδης και οι συνεργάτες του είχαν τη δυνατότητα να ζητήσουν διευκρινίσεις ή έστω εκ των υστέρων εξηγήσεις.
Υπουργική απόφαση έβαλε στην άκρη την Τράπεζα της Ελλάδος για να αναθέσει όλες τις αρμοδιότητες για τα ταμεία στο στενό συνεργάτη του Σ.Τσιτουρίδη -και γνωστό και από την υπόθεση των κουμπάρων- Ευγένιο Παπαδόπουλο.
Στις 4/7/06 δημοσιεύεται η υπουργική απόφαση Φ 80.000/οικ. 16.652/1.110, με την οποία εξαιρούνται από τις αρμοδιότητες του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ.Μαμωνά, η άσκηση γενικής εποπτείας των ασφαλιστικών οργανισμών και η αποδέσμευση ποσών για πώληση και αγορά μετοχών και ακινήτων.
Με την ίδια υπουργική απόφαση, ο Σ.Τσιτουρίδης αναθέτει στον ειδικό γραμματέα Ευ.Παπαδόπουλο «αρμοδιότητα μελέτης, συντονισμού και προγραμμάτων, καθώς και την επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν την κτήση, διάθεση, αξιοποίηση ή και εκποίηση της ακίνητης περιουσίας και των κεφαλαίων που εποπτεύονται από το υπουργείο».
Πρόκειται για έργο που ανήκε, έως τότε, στην (αδρανοποιηθείσα από τον υπουργό) επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος και η οποία -σύμφωνα με τη δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή- θα επιστρέψει, αφού -όπως ανακοινώθηκε- από κοινού με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έχει την αρμοδιότητα για την έγκριση των προεδρείων των ΔΣ των ασφαλιστικών ταμείων.
Εν τω μεταξύ, ένα ακόμη πρόσωπο από την υπόθεση των «κουμπάρων» εμφανίζεται εκ νέου στο προσκήνιο.
Ο διπλοθεσίτης διευθυντής του γραφείου του Σ.Τσιτουρίδη Γ.Κατσικάρης, ο οποίος παραιτήθηκε καθώς ήταν ταυτοχρόνως σε διευθυντική θέση στο υπουργείο Οικονομικών, επανήλθε δριμύτερος αφού τοποθετήθηκε στη θέση του επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων στη Θεσσαλονίκη, με αρμοδιότητα την έρευνα χρηματιστηριακών υποθέσεων που δημιουργούν υπόνοιες ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».
Εσωκομματικά πυρά
Οι νέες αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις εντός της ΝΔ. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γιάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha δήλωσε: «Όπου υπάρχουν πολιτικές ευθύνες αποδίδονται και πρέπει να αποδίδονται. Δεν είναι δυνατόν θεσμικά να μην έχει κατοχυρωθεί η διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων εδώ και 60 χρόνια… Πολιτική ευθύνη, όταν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα υπάρχει, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπήρξε πολιτικό πρόσωπο που γνώριζε αυτή την ιστορία χωρίς να παρέμβει».
Παράλληλα, και άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Ευ.Μεϊμαράκης, φέρονται να ζητούν από τον πρωθυπουργό να αποδώσει πολιτικές ευθύνες για το σάλο που έχει προκληθεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου