ΤΟΠΙΚΑ

Η λύση στο υδροδοτικό πρόβλημα του Π.Σ. Βόλου

η-λύση-στο-υδροδοτικό-πρόβλημα-του-π-σ-851206

Λύσεις που θα εξασφαλίσουν νέες ποσότητες νερού και θα “θωρακίσουν” το Πολεοδομικό Συγκρότημα και όχι μόνο από προβλήματα ανομβρίας και λειψυδρίας για τα επόμενα 30 χρόνια αναζητά η ΔΕΥΑΜΒ μέσω του πενταετούς τεχνικού προγράμματος που παρέδωσε στον πρόεδρό της και δήμαρχο Βόλου Αλέκο Βούλγαρη.
Το πενταετές πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα και υποδομές που είτε έχουν σχεδιαστεί είτε μελετώνται αυτή την περίοδο και εκτιμάται ότι θα συμβάλει αποτελεσματικά στην
του υδροδοτικού προβλήματος στη Μείζονα Περιοχή Βόλου.
Περιλαμβάνει έργα την ενίσχυση του εξωτερικού υδραγωγείου με 6,5 εκ. m3 νερού ετησίως, την πρόληψη και προστασία του Βόλου από πλημμυρικά φαινόμενα καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος από κινδύνους που μπορεί να εμφανιστούν κατά την επεξεργασία και διάθεση των αστικών λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμματισμένων και σε εξέλιξη έργων για την πενταετία 2007-2011 ανέρχεται σε 88,2 εκ. Ευρώ, και αφορά ειδικότερα σε έργα ύδρευσης 44,7 εκατομμυρίων ευρώ, έργα αποχέτευσης ακαθάρτων 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, έργα εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων 11,3 εκατομμυρίων ευρώ, έργα αποχέτευσης ομβρίων 5 εκατομμυρίων ευρώ, έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 3,6 εκατομμυρίων ευρώ, μελέτες 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, συμπληρωματικά έργα 7,6 εκατομμυρίων ευρώ και έργα συντήρησης 10,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα έργα θεωρούνται απαραίτητα βάση του σχεδιασμού που έχει γίνει και καθώς η υπάρχουσα κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά οριακή με το εξωτερικό υδραγωγείο της ΔΕΥΑΜΒ να εξυπηρετεί οριακά τις υδρευτικές ανάγκες του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου στις περιόδους αιχμής ενώ παράλληλα λόγω της υπεράντλησης των 21 γεωτρήσεων της πόλης και των 9 γεωτρήσεων του κάμπου κατά τη θερινή περίοδο, διαπιστωμένα καταγράφεται υφαλμύρωση του υπόγειου υδροφορέα, με αποτέλεσμα την αύξηση των συγκεντρώσεων χλωριούχων στο τελικό μείγμα.

Εργα σε εξέλιξη
και προγραμματισμένα
Η ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λειψυδρίας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκεται στη διαδικασία διερεύνησης νέων πηγών υδροδότησης όπως α) Η κατασκευή 50 γεωτρήσεων και αγωγού μεταφοράς νερού από την περιοχή της «Κάρλας». Το έργο αυτό υλοποιείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ β) Κατασκευή αρδευτικής λιμνοδεξαμενής στην περιοχή της Κοινότητας Μακρινίτσας με στόχο την αποδέσμευση των πηγών της περιοχής για την ύδρευση του Π.Σ. Βόλου. Γίνονται ενέργειες για την υλοποίηση του έργου με χρηματοδότηση του έργου από τη ΝΑΜ ή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. γ) Κατασκευή μονάδας επεξεργασίας των υφάλμυρων νερών των πηγών «Μπουρμπουλήθρας» δυναμικότητας 10.800,00 m3/d και η κατασκευή μιας λιμνοδεξαμενής ύδρευσης στην περιοχή της Κοινότητας Μακρινίτσας χωρητικότητας 1,6 εκατ. m3. Τα έργα, που προγραμματίζονται σήμερα εξυπηρετούν τόσο τις άμεσες, όσο και τις μακροπρόθεσμες ανάγκες στους τομείς που προαναφέρθηκαν.
Στον τομέας Ύδρευσης επίσης για την μακροπρόθεσμη ικανοποίηση των υδρευτικών αναγκών του Π.Σ. Βόλου και για την περίοδο 2007 – 2011, ολοκληρώνονται και προγραμματίζεται η κατασκευή:
Εξωτερικό υδραγωγείο: Κατασκευή Λιμνοδεξαμενών και Συναφών έργων για την διαχείριση των νερών της κοινότητας Μακρινίτσας, στη θέση «Ύψωμα» της Κοινότητας Μακρινίτσας, χωρητικότητας 1,6 εκατ. m3, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 17.000.000 €. Εκτιμάται ότι το έργο θα έχει ωριμότητα μελέτης μέχρι τέλους του 2007 και ολοκλήρωση κατασκευής το έτος 2011. Με την κατασκευή του θα παρέχει περίπου 3,5 εκ. m3 νερού ετησίως.
Επεξεργασία υφάλμυρων νερών της Μπουρμπουλήθρας στην Α ΒΙΠΕ Βόλου, δυναμικότητας 450 m3/h ή 10.800,00 m3/d και εκτιμώμενου προϋπολογισμού 5.000.000 €. Το έργο θα είναι ώριμο προς δημοπράτηση μέχρι τις αρχές του 2008 και θα ολοκληρωθεί το έτος 2009. Με την κατασκευή του θα παρέχει από 1,9 εκ. m3 έως 3,6 εκ. m3 νερού ετησίως, ανάλογα της χρήσης του.
Αντικατάσταση Αγωγού Εξωτερικού Υδραγωγείου Τρατσέρα-Μετερίζα:. Εκτιμώμενος προϋπολογισμός 1.700.000 €. Διάρκεια υλοποίησής του είναι η περίοδος 2007-2010 και θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους.
Απόληψη πλεονάσματος νερού από το υδραγωγείο της Κοινότητας Μακρινίτσας: Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγού μήκους 4,5 χλμ , δεξαμενή όγκου 120 m3, και δίκτυο για τη σύνδεσή της με την υφιστάμενη δεξαμενή στο Μεσιακό Ίσωμα καθώς και την προσαγωγή των αγωγών, που μεταφέρουν πηγαία νερά στο υδραγωγείο της Κοινότητας Μακρινίτσας. Το έργο είναι προϋπολογισμού 908.745 ευρώ και χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους. Θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2007. Με την κατασκευή του θα παρέχει έως 0,3 εκ. m3 νερού ετησίως.
Εσωτερικό υδραγωγείο: προγραμματίζεται έργο αυτόματου ελέγχου εσωτερικού και εξωτερικού υδραγωγείου Για το εξωτερικό υδραγωγείο προβλέπονται 50 σταθμοί συλλογής πληροφοριών, 7 τοπικούς σταθμούς ελέγχου λειτουργίας. Για το εσωτερικό υδραγωγείο προβλέπονται 30 σταθμοί ελέγχου σε στρατηγικούς κόμβους του δικτύου. Προϋπολογισμός έργου: 2.468.810 €. Χρόνος ολοκλήρωσης Γ’ Τρίμηνο 2008.
Ύδρευση Βόλου-τεχνικός σύμβουλος : Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 165.000 €.. Χρόνος ολοκλήρωσης τέλος του 2008.
Αντικατάσταση πεπαλαιωμένου εσωτερικού δικτύου ύδρευσης: Προβλέπεται αντικατάσταση των υπολειπόμενων παλαιωμένων τμημάτων του δικτύου ύδρευσης του ΠΣ Βόλου, με νέα από PE, και αυτοματοποίησής τους μήκους 140 χλμ. Το έργο θα λάβει χώρα στο κέντρο του Π.Σ. Βόλου, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 16.500.000 € και περιλαμβάνει επιπλέον την αντικατάσταση 20.000 ιδιωτικών παροχών. Διάρκεια υλοποίησής του είναι η περίοδος 2008-2015 και θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους. Προβλέπεται η αντικατάσταση 17 χλμ αγωγών δικτύου και 2.424 ιδιωτικών συνδέσεων ετησίως. Με την ολοκλήρωση των έργων αντικατάστασης του παλαιωμένου εσωτερικού δικτύου ύδρευσης εκτιμάται ότι οι διαρροές του δικτύου θα μειωθούν κατά 10%, το οποίο μεταφράζεται σε ανάκτηση 0,35 εκ. m3 νερού για την περίοδο 2007-2011 ή 0,07 εκ. m3 νερού ετησίως.

Προστασία
υδροφόρου
ορίζοντα..
Στον τομέα της Αποχέτευσης εξάλλου η ΔΕΥΑΜΒ προγραμματίζει τη σύνδεση άνω του 85% των ακινήτων με το δίκτυο, προστατεύοντας έτσι τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, την υγιεινή των κατοίκων και την ποιότητα των ακτών κολύμβησης του Παγασητικού, προγραμματίζονται: Κατασκευή Αντλιοστασίου και καταθλιπτικού αγωγού για τη σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου του Σέσκλου με τη ΔΕΥΑΜΒ: Το έργο είναι προϋπολογισμού 100.000 €. Έχει ωριμότητα μελέτης και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Θησέας». Χρόνος ολοκλήρωσης τέλος του 2007.
Αποχέτευση περιοχής Μελισσατίκων β φάση : Το έργο είναι προϋπολογισμού 150.000 € και περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου ακαθάρτων στο Δ.Δ. Μελισσιατίκων του Δήμου Ν. Ιωνίας. Έχει ωριμότητα μελέτης και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Θησέας». Χρόνος ολοκλήρωσης τέλος του 2007.

Αντιπλημμυρική
προστασία
Η μείζονα περιοχή Βόλου είναι από τις περιοχές με το πυκνότερο δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων στην Ελλάδα, το οποίο είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο και αγγίζει τα 110 χλμ. στο συνολικό του μήκος. Σήμερα εξάλλου το ιδιαίτερα εκτεταμένο δίκτυο των ομβρίων παρουσιάζει προβλήματα τα οποία η ΔΕΥΑΜΒ καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα. Τέτοια προβλήματα είναι:
Υπάρχοντες αγωγοί που βρίσκονται σε οριακό σημείο από άποψη επάρκειας, σχεδιασμένοι για να δέχονται μικρότερες παροχές. Υπολειτουργία παλαιών αγωγών που χρησιμοποιούνταν στο παντορροϊκό δίκτυο για την αποχέτευση ακαθάρτων και ομβρίων αφού η εκμεταλλεύσιμη διατομή έχει μειωθεί σημαντικά καθώς και η διαρκής επέκταση της πόλης που οδηγεί σε νέες συνθήκες απορροής των ομβρίων.
Η πρόσφατη πλημμύρα στην περιοχή της Νεάπολης τον Οκτώβριο του 2006, κατέδειξε την αναγκαιότητα μιας νέας προσέγγισης του θέματος της αντιπλημμυρικής προστασίας του Π.Σ. Βόλου, που θα περιλαμβάνει πέραν από τη λεκάνη απορροής του δομημένου ιστού της πόλης και τους γύρω χειμάρρους. Στον τομέα αρμοδιότητάς της, η ΔΕΥΑΜΒ έχει ήδη ωριμότητα σε επίπεδο μελέτης για την κατασκευή δικτύων όμβριων στις συνοικίες: Αγ. Ανάργυροι, Νεάπολη, Παλαιά και Παλαιό Λιμεναρχείο, συνολικού προϋπολογισμού 3.420.000 €, ενώ δρομολογεί άμεσα διαδικασίες διαγωνισμού για την εκπόνηση μελέτης επαναπροσδιορισμού των αναγκών βελτίωσης του υφιστάμενου δικτύου όμβριων στο πολεοδομικό συγκρότημα, καθώς και προτάσεις νέων έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Π.Σ. Βόλου.
Η ΔΕΥΑΜΒ προγραμματίζει έργα «Βελτίωσης Αποχέτευσης Ομβρίων Προβληματικών Περιοχών Δήμου Βόλου: Το έργο θα λάβει χώρα σε περιοχές του Δ. Βόλου που θεωρούνται προβληματικές από άποψη επάρκειας και διαστασιολόγησης δικτύου. Περιλαμβάνει επέκταση, συμπλήρωση ή αντικατάσταση του υφιστάμενου δικτύου αποχέτευσης ομβρίων, ώστε να επιτευχθεί η αντιπλημμυρική προστασία των υπό μελέτη περιοχών. Είναι συνολικού προϋπολογισμού 3.420.000 €. Χρόνος ολοκλήρωσης τέλος του 2010.

Εγκαταστάσεις
επεξεργασίας
λυμάτων
Οι Ε.Ε.Λ. μπορούν να δεχτούν και να επεξεργαστούν 32.000 m3 την ημέρα αστικά λύματα και βιομηχανικά απόβλητα.
Η ποιότητα των λυμάτων κατά την έξοδό τους είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές της οδηγίας 91/271 της Ε.Ε. για κανονικούς αποδέκτες, όπως ο Παγασητικός κόλπος.
Για την αντιμετώπιση της υποδοχής και επεξεργασίας του αυξημένου όγκου λυμάτων, που θα προκύψει από την εξυπηρέτηση των όμορων Δήμων Φερών, Πορταριάς, Ιωλκού και της Κοινότητας Μακρινίτσας, προγραμματίζεται:
Επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού: Το έργο θα λάβει χώρα στις υφιστάμενες Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ. Είναι συνολικού προϋπολογισμού 7.140.000 €. Συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων , σε ποσοστό 75% και 8,75% αντίστοιχα. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου, και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το Β’ Εξάμηνο του 2008.
Ανακατασκευή Υποθαλάσσιου αγωγού διάθεσης λυμάτων: Το έργο αφορά την αντικατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού και την ανακατασκευή του φρεατίου φόρτισης στην περιοχή «Αγκίστρι». Είναι εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1.500.000 € και θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους . Εκτιμάται ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το τέλος του 2009.
Αντικατάσταση Καταθλιπτικού Αγωγού Διάθεσης λυμάτων ΕΕΛ – Αγκίστρι: Το έργο περιλαμβάνει την αλλαγή όδευσης όπου απαιτείται και την αντικατάσταση του καταθλιπτικού αγωγού από τις ΕΕΛ έως το φρεάτιο φόρτισης στην περιοχή «Αγκίστρι». Είναι εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1.500.000 € και θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους. Εκτιμάται ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το τέλος του 2010.

Ενέργεια
Υδροηλεκτρικοί
σταθμοί
Η ΔΕΥΑΜΒ σχεδιάζει, κατασκευάζει και λειτουργεί, μικρούς Υ/Η σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος έως 5 MW, εκμεταλλευόμενη το δυναμικό των ποσοτήτων του νερού που διαχειρίζεται. Επιπλέον εκμεταλλεύεται τη παραγωγή βιοαερίου των χωνευτών στις Ε.Ε.Λ., για συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και προγραμματίζει ένα νέο μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό στη θέση Μετερίζα (υψ. +430,00), ισχύος μέχρι 940 KW, όπου θα αξιοποιείται το δυναμικό των πηγαίων νερών που έρχονται από τις πηγές Καλιακούδας και Ξηρακίων μετά αγωγού προσαγωγής νερού Φ 600 μήκους 2.000 μ. Εκτιμώμενος προϋπολογισμός έργου 1.200.000 € και θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους. Το έργο έχει ωριμότητα μελέτης και προβλέπεται ολοκλήρωση κατασκευής το έτος 2009.
Επίσης ένα νέο μικρό ενδιάμεσο ΥΗΣ στη θέση Μετερίζα, (υψ. +430,00), ισχύος μέχρι 940KW, όπου θα αξιοποιείται το δυναμικό των ακατέργαστων νερών που θα έρχονται από τις προτεινόμενες νέες Λιμνοδεξαμενές, άνωθεν της Μακρινίτσας (περιοχή Παναγία Πουρνάρι υψ. +800,00), μετά αγωγού προσαγωγής νερού Φ 600 μήκους 2000 μ. Εκτιμώμενος προϋπολογισμός έργου 1.200.000 € και θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους. Εκτιμάται ότι το έργο θα έχει ωριμότητα μελέτης το 2007, και προβλέπεται ολοκλήρωση κατασκευής το έτος 2011.
Τέλος προγραμματίζεται ένας μικρός ΥΗΣ στη θέση Σαρακηνός (υψ.+100,00), ισχύος μέχρι 940 KW, όπου θα αξιοποιείται το δυναμικό των ακατέργαστων νερών των Λιμνοδεξαμενών, που θα έρχονται από τον ενδιάμεσο ΥΗΣ στη θέση Μετερίζα (υψ. +430,00), μετά αγωγού προσαγωγής νερού Φ 600 μήκους 2.000 μ. Εκτιμώμενος προϋπολογισμός έργου 1.200.000 € και θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους. Εκτιμάται ότι το έργο θα έχει ωριμότητα μελέτης το 2007, και προβλέπεται ολοκλήρωση κατασκευής το έτος 2011.
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου