ΤΟΠΙΚΑ

Πανεπιστημιακοί κατά του αντιπρύτανη Α. Κότιου

πανεπιστημιακοί-κατά-του-αντιπρύταν-851206

Επίθεση στον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Άγγ. Κότιο από τον Ενιαίο Σύλλογο Διδασκόντων του ακαδημαϊκού ιδρύματος για τις δηλώσεις του, τις οποίες κατέγραψε ο «Τ», έπειτα από την κατάληψη των γραφείων της Πρυτανείας από δέκα μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος ΙΑΚΑ.
Ο κ. Κότιος μιλώντας για επιβολή τρομακτικά μικρών μειοψηφιών στις πλειοψηφίες, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και έκανε λόγο για «φαινόμενα εκφασισμού, παρακράτους και τραμπουκισμού», τα οποία βιώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Οι αιχμηρές δηλώσεις του αντιπρύτανη προκάλεσαν την αντίδραση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων. Το διοικητικό συμβούλιο των πανεπιστημιακών αναφέρει:
«Σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Κότιος, με αφορμή τη δράση καθηγητών και φοιτητών κατά του νόμου-πλαισίου, μιλάει για «εκφασισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», ενώ αποδίδει τη δράση των φοιτητών σε «ψυχική διαταραχή» ή σε «τηλεκατευθυνόμενη απ έξω δράση». Τέτοιου είδους δηλώσεις δεν εκπλήσσουν πλέον την Πανεπιστημιακή μας κοινότητα.»
Κατά την άποψη των πανεπιστημιακών, ο αντιπρύτανης δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει ακόμη, δύο χρόνια μετά την εκλογή του, τον θεσμικό του ρόλο. «Οι εκφράσεις που χρησιμοποιεί δύσκολα συνάδουν με την ιδιότητα ενός ακαδημαϊκού δασκάλου και προφανώς δεν δημιουργούν το ευνοϊκότερο κλίμα για την επιστροφή του Ιδρύματος στους κανονικούς ρυθμούς. Του ευχόμαστε να ευοδωθούν οι όποιοι στόχοι τον οδήγησαν στη νέα εκτροπή του και προφανώς δεν προτιθέμεθα να τον ακολουθήσουμε στο παραλήρημά του», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων, πάντως, δείχνει να παρανόησε τις δηλώσεις του αντιπρύτανη στον «Τ», καθώς οι θέσεις του κ. Κότιου, όπως με σαφήνεια αναφερόταν στο δημοσίευμα, δεν έγιναν με αφορμή τη «δράση καθηγητών και φοιτητών κατά το νόμου-πλαισίου», αλλά με αφορμή την νέα κατάληψη της Πρυτανείας από μικρή ομάδα φοιτητών.
Η πρυτανεία «παρέλυσε» για ακόμη μία φορά, μετά την κίνηση δέκα καταληψιών, την περασμένη εβδομάδα. Επρόκειτο για απόφαση που έλαβαν οι μεταπτυχιακοί του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ). Η κατάληψη δεν αφορούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μέχρι σήμερα κοινή δράση των φοιτητικών συλλόγων, καθώς ούτε απόφαση γενικών συνελεύσεων αποτέλεσε, ούτε πρόταση του συντονιστικού οργάνου των φοιτητών.
Ο σύλλογος, μέσα από την ανακοίνωση-απάντηση στον κ. Κότιο, εκφράζει εμμέσως πλην σαφώς την επιθυμία να επιστρέψει το ακαδημαϊκό ίδρυμα στους κανονικούς του ρυθμούς.
Κατά την άποψή του, οι δηλώσεις του αντιπρύτανη δεν δημιουργούν το ευνοϊκότερο κλίμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, δεν παίρνει θέση για το εάν οι καταλήψεις από ομάδες των δέκα μπορούν να επιφέρουν την ισορροπία στους χώρους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Την ίδια στιγμή διαφαίνεται ότι ο σύλλογος δεν δίνει βαρύτητα στην αντιστροφή του κλίματος για το φοιτητικό κίνημα που μπορεί να επιφέρουν μεμονωμένες και σπασμωδικές κινήσεις από μικρές ομάδες φοιτητών.
Για δέκα και πλέον μήνες το φοιτητικό κίνημα έδειξε μέσα από ενότητα, διαδικασίες διαλόγου, προβληματισμού και πλειοψηφικών αποφάσεων ότι μπορεί να διεκδικήσει δυναμικά, να κινητοποιηθεί, να ανατρέψει επιλογές που θεωρεί ότι λειτουργούν εις βάρος των Πανεπιστημίων.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παραμένει για μήνες «κλειστό» από τις μαζικές κινητοποιήσεις. Οι πανεπιστημιακοί έχουν δώσει από την πλευρά τους τους δικούς τους αγώνες.
Όμως, η διοίκηση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων δεν λαμβάνει υπόψη στην ανακοίνωσή του τη διαφορά του κλειστού από μεγάλες πλειοψηφίες Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο συλλογικών αποφάσεων, και του «λουκέτου» από μικρές ομάδες στο ακαδημαϊκό ίδρυμα.
Άλλωστε, το κόστος των καταλήψεων «πληρώνουν» οι φοιτητές με την απώλεια μαθημάτων και εξαμήνων, όπως και το ίδιο το Πανεπιστήμιο ως «νεκρός» χώρος και όχι οι διδάσκοντες του…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου