ΤΟΠΙΚΑ

Μόνιμη η… αμαρτία στα αποθεματικά

μόνιμη-η-αμαρτία-στα-αποθεματικά-851206

Η αλήθεια είναι ότι γύρω από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων πάντα υπήρχε και κάποια… αμαρτωλή ιστορία. Με την έννοια ότι ήταν το έτοιμο και εύκολο χρήμα για την εξυπηρέτηση καταστάσεων, που δεν είχαν πάντως την παραμικρή σχέση με την εξασφάλιση των συντάξεων και της οικονομικής ευρωστίας των ταμείων.
Μέχρι τις αρχές τη δεκαετίας του ’80 τα αποθεματικά δεσμεύονταν υποχρεωτικά από την Τράπεζα Ελλάδος είτε με μηδενικό επιτόκιο, δηλαδή χωρίς την παραμικρή απόδοση την περίοδο 1950-1982, είτε με πολύ χαμηλό επιτόκιο στο κατόπιν.
Τα επόμενα χρόνια το ρευστό των ταμείων εξακολούθησε να χρησιμοποιείται από τις Τράπεζες, που το δάνειζαν με υψηλά επιτόκια, ενώ την τελευταία δεκαετία είχε επιλεγεί η μέθοδος της επένδυσης αποθεματικών στον τζόγο υψηλού ρίσκου (μετοχές και ομόλογα). Τα επακόλουθα αυτών των επιλογών παρακολουθούμε σήμερα.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, τα χρήματα των ασφαλισμένων χρησιμοποιήθηκαν, υποτίθεται για να αποφέρουν υψηλές αποδόσεις, στην πραγματικότητα όμως πότε για να αυξηθεί η τραπεζική ρευστότητα, πότε για να ενισχυθούν τιμές μετοχών και ΧΑΑ και πότε για να κερδοσκοπήσουν ημέτεροι. Ποτέ για να ενισχύσουν την βιωσιμότητα των Ταμείων. Οι απώλειες των τελευταίων πενήντα χρόνων από τέτοιες κινήσεις απρονοησίας, υπολογίζονται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Τόσα που, αν υπήρχαν στα Ταμεία, δεν θα υπήρχε προβληματισμός για το μέλλον.
Το χειρότερο είναι ότι πάντα πίσω από τις επιλογές βρίσκεται η υψηλή καθοδήγηση από τις κυβερνήσεις. Που ρισκάρει πανεύκολα τα ξένα χρήματα, ξεχνάει όμως να τηρήσει τις δικές της υποχρεώσεις για τα Ταμεία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου