ΤΟΠΙΚΑ

Οχι στα “φυτώρια… κρατικοδίαιτων

οχι-στα-φυτώρια-κρατικοδίαιτων-851206

Με στόχο την “κάθαρση” από λογικές του παρελθόντος και αναγέννηση του νεολαιίστικου κινήματος στο ΠΑΣΟΚ, οι σύνεδροι της Μαγνησίας όπως και από ολόκληρη την Ελλάδα προετοιμάζονται για το συνέδριο επανίδρυσης της νεολαίας ΠΑΣΟΚ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Ο Δημήτρης Κουκλουμπέρης, είναι 25 χρόνων, πτυχιούχος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας και φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5» και στην εφημερίδα «Δημοτικός Τύπος” και ασχολείται με το ρεπορτάζ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Εσωτερικών και στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής εκλέχτηκε σύνεδρος από το Βόλο για το συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.
Μιλώντας σήμερα στον “Ταχυδρόμο” επισημαίνει ότι η επανίδρυση της νεολαίας έχει στόχο να δημιουργηθεί ένα κίνημα με αρχές και αξίες, πολυσυλλεκτική και δημοκρατική, μια πραγματικά προοδευτική νεολαία, που θα είναι μακριά από φαινόμενα του παρελθόντος, που ακούσια ή μη σκίασαν τη δράση της και αποτέλεσαν παράδειγμα προς αποφυγή.

-Κύριε Κουκλουμπέρη, πριν από λίγες μέρες ψηφιστήκατε για το συνέδριο της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Τι σηματοδοτεί για εσάς προσωπικά αυτή η διαδικασία;

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, έπειτα από μια αρκετά χρόνια ύπαρξης, έφτασε κάποια στιγμή σε φάση βαθιάς παρακμής και ως μοιραία συνέπεια ο πρόεδρος του κόμματος έλαβε απόφαση αναστολής της δράσης της. Σήμερα, δυο χρόνια μετά, ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει αποδείξει έμπρακτα ότι εμπιστεύεται τη νέα γενιά, άναψε το «πράσινο φως» για την επανίδρυσή της, δίνοντας τη δυνατότητα για ένα νέο ξεκίνημα από διαφορετική όμως βάση σε σχέση με όσα ίσχυαν στο παρελθόν στους κόλπους της οργάνωσης. Σαφέστατα, το διάστημα που η Νεολαία ΠΑΣΟΚ ήταν «απενεργοποιημένη» οι νέοι προοδευτικοί άνθρωποι δεν έμειναν με «σταυρωμένα τα χέρια». Βρήκαν άλλους σύγχρονους τρόπους έκφρασης και προβληματισμού μέσα από τα κοινωνικά κινήματα, τα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια νεολαίας, τις πρωτοβουλίες διαλόγου, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, το διαδίκτυο. Αποτελεί λοιπόν τώρα ευκαιρία αλλά και στοίχημα, τόσο για μένα όσο και για το σύνολο των ανθρώπων που μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες, αυτή τη μορφή δραστηριοποίησης να τη συνεχίσουμε και να την ενδυναμώσουμε μέσα από μια πολιτική νεολαία. Επίσης, σε επίπεδο Μαγνησίας είναι η ώρα να επαναδραστηριοποιηθούμε και να συγκροτήσουμε έναν καινούριο πυρήνα, που θα παρεμβαίνει στην κοινωνία και θα είναι δίπλα στους νέους του Νομού, οι οποίοι στις πρόσφατες διαδικασίες ανάδειξης συνέδρων απέδειξαν με εντυπωσιακό τρόπο πως είναι ενεργά παρόντες.

-Γιατί ένας νεολαίος σήμερα να εμπλακεί ενεργά με την πολιτική και τα κόμματα με δεδομένο ότι η περίοδος δεν προσφέρεται για… παραγωγή πολιτικής και οι ιδεολογίες έτσι όπως τις ξέραμε έχουν ξεθωριάσει;

Είναι αλήθεια ότι μια μεγάλη πλειοψηφία νέων ανθρώπων αποξενώνεται όλο και περισσότερο από την ενασχόληση με τα κοινά, αμφισβητεί ολοκληρωτικά τη μορφή του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος και γίνεται ιδιαιτέρως καχύποπτη προς τα κόμματα και τους εκπροσώπους τους. Εν μέρει, μπορεί να έχει δίκιο διότι βλέπει πολλά να συμβαίνουν γύρω της, με τη διαφθορά να γιγαντώνεται, την αναξιοκρατία να κυριαρχεί και τους πολιτικούς – ακόμη και εκείνους που κάποτε έκαναν «σημαία τους» την πάταξη τέτοιων φαινόμενων – να μη διαθέτουν ούτε τη στοιχειώδη ευθιξία, ώστε να παραδεχτούν τα λάθη τους και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους βαρύνουν. Από την άλλη πλευρά όμως, η απάθεια και η εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας δεν είναι λύση. Εξυπηρετεί μόνο όσους βρίσκονται στην πολιτική για ιδιοτελείς σκοπούς και τους διευκολύνει να συνεχίζουν ανενόχλητοι το παιχνίδι τους εις βάρος των πολλών υπολοίπων. Η νέα γενιά διαθέτει απίστευτη δύναμη στα χέρια της, που μπορεί να δώσει τέλος σε όλα αυτά τα νοσηρά φαινόμενα, απλά είτε δε το έχει κατανοήσει είτε αποπροσανατολίζεται. Μόνο μέσω της συλλογικής δράσης και της ενεργού συμμετοχής μπορούμε να κάνουμε πράξη τα οράματα που διαθέτουμε. Και πολιτική μπορεί να παραχθεί και ιδεολογίες υπάρχουν, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι με επικοινωνιακές τακτικές και ανέξοδα συνθήματα να μας πείσουν για το αντίθετο.

-Τι διαφορετικό επαγγέλλεται σήμερα η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ μέσα από το νέο ξεκίνημα που επιχειρεί με αυτό το συνέδριο;

Καταρχάς, στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ είχαμε το θάρρος να παραδεχτούμε τις αδυναμίες και τα λάθη μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, τη στιγμή που κάποιοι άλλοι προτιμούν απλά να στρουθοκαμηλίζουν και να καυχιόνται για τη δύναμή τους, ενώ και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι το μοντέλο λειτουργίας τους έχει φτάσει στα όριά του. Μέσα από τις διαδικασίες επανίδρυσης και το συνέδριο επιχειρούμε να πραγματοποιήσουμε μια νέα αφετηρία αξιών και μια ανανέωση ουσίας με όρους πολιτικούς, διαφανείς και ανοιχτούς. Αποβάλλοντας κάθε πρακτική του παρελθόντος και διαγράφοντας οριστικά λογικές που έβλεπαν την οργάνωση ως ένα φυτώριο για τη στελέχωση αύριο, κρατικών θέσεων. Κάτι τέτοιο άλλωστε, είναι βέβαιο πως θα απωθούσε και θα εξόργιζε κάθε νέο και παράλληλα θα ήταν θνησιγενές. Επαγγελλόμαστε και φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε τη νεολαία της συμμετοχής και της αλληλεγγύης, στην οποία θα χωρούν όλοι οι νέοι προοδευτικοί άνθρωποι, φοιτητές, εργαζόμενοι, μαθητές, άτομα με ειδικές ανάγκες, μετανάστες, μη προνομιούχοι. Μια νεολαία με αρχές και αξίες, πολυσυλλεκτική και δημοκρατική, μια πραγματικά προοδευτική νεολαία.

-Ποιο κατά την εκτίμησή σας μπορεί να είναι το πλαίσιο, ώστε το ΠΑΣΟΚ να προσελκύσει περισσότερους τους νέους στους κόλπους της οργάνωσης;

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που πιστεύει και έχει ως πρώτη προτεραιότητα τους νέους ανθρώπους, γιατί θεωρεί ότι εκείνοι αποτελούν το μέλλον και το πιο ζωντανό κομμάτι του τόπου. Από την πρώτη κιόλας κυβέρνηση, με τον αείμνηστο ηγέτη του Ανδρέα Παπανδρέου δόθηκαν στη νέα γενιά, προνόμια και ευκαιρίες που δεν είχε ποτέ. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον Κώστα Σημίτη αλλά και πολύ περισσότερο σήμερα με το Γιώργο Παπανδρέου. Από τη θέση του προέδρου που τώρα κατέχει αλλά και σε όλη την πολιτική του σταδιοδρομία αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι για εκείνον η νεολαία και προσπαθεί να ισχυροποιήσει τη φωνή της. Προσωπικά εκτιμώ ότι οι νέοι εμπιστεύονται το ΠΑΣΟΚ – ας μην ξεχνάμε ότι ξεπέρασαν τις 90.000 τα άτομα που ψήφισαν στις διαδικασίες της 18ης Μαρτίου – και το βλέπουν ως τη μοναδική διέξοδο από την ανυποληψία και το τούνελ στο οποίο έχει βυθίσει τη χώρα η ΝΔ και οι νεοφιλελεύθερες επιλογές της. Όσον αφορά στην Αριστερά, δυστυχώς παρά τη ζωηρή παρουσία της δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι έχει τους τρόπους να διασφαλίσει τη θέση των νέων ανθρώπων. Αυτό που οφείλει να κάνει το ΠΑΣΟΚ είναι να παραμείνει συνεπές στις ως τώρα εξαγγελίες του για τη νεολαία, να αφουγκραστεί καλύτερα τις ανησυχίες της και επενδύσει ακόμη περισσότερο στις ικανότητές της.

-Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη σας στον πολιτικό σας χώρο με αφορμή τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία και δη για την αναθεώρηση του άρθρου 16; Η ΠΑΣΠ πήρε σαφείς αποστάσεις από το κόμμα…

Το ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 λειτούργησε, κατά την άποψή μου, εντελώς αποπροσανατολιστικά, κάτι που ανεπιτυχώς προσπάθησε να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση για να κάνει πράξη τα ύπουλα σχέδιά της για την Παιδεία, βαφτίζοντάς τα μάλιστα ως «μεταρρύθμιση». Προηγουμένως βέβαια, ο κ. Καραμανλής, η κ. Γιαννάκου και οι συνεργάτες τους είχαν φροντίσει να δημιουργήσουν τα απόλυτο χάος στα πανεπιστήμια, δίνοντας έτσι στη δικαίως αγανακτισμένη κοινή γνώμη, την πλαστή αλλά πειστική εικόνα της μοναδικής πολιτικής δύναμης που θέλει να διορθώσει την κατάσταση στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Θεωρώ, ότι το θέμα του άρθρο 16 είναι το έλασσον – αν και διευκρινίζω ότι ανήκω σε εκείνους που διαφωνούν την αναθεώρησή του – μπροστά στις γενναίες προτάσεις που δημοσιοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας.

-Τι μπορεί τελικά να ανατρέψει την καθεστηκυία άποψη που λέει ότι οι νεολαίες των κομμάτων αποτελούν ένα σκαλοπάτι για την αναρρίχηση στελεχών στον κρατικό μηχανισμό;

Είναι πραγματικά αρκετά δύσκολο να ανατραπεί μια βαθιά ριζωμένη άποψη στη συνείδηση της κοινής γνώμης περί των πολιτικών νεολαιών. Όλα όμως είναι θέμα βούλησης. Σίγουρα, δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή, ωστόσο αν δεν προσπαθήσεις να αλλάξεις κάτι, αυτό δεν πρόκειται να ανανεωθεί από μόνο του. Όσον αφορά τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ πάντως, είναι πλέον γεγονός ότι βαδίζουμε σε μια πορεία έμπρακτης κάθαρσης και αναγέννησης, δεσμευόμενοι να μείνουμε μακριά από φαινόμενα του παρελθόντος, που ακούσια ή μη σκίασαν τη δράση μας και αποτέλεσαν παράδειγμα προς αποφυγή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου