ΤΟΠΙΚΑ

Να λειτουργήσει σε ΕΠΑΛ του Βόλου κύκλος με Ναυτιλιακές Σπουδές

να-λειτουργήσει-σε-επαλ-του-βόλου-κύκλ-851206

Να εξετασθεί η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας κύκλου ναυτικών σπουδών σε ΕΠΑΛ του Βόλου, δεδομένης της ανάπτυξης που γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια το λιμάνι του Βόλου, αλλά και αυτό του Αλμυρού, ζητεί με επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας κ. Μαριέτα Γιαννάκου, το Επιμελητήριο Μαγνησίας.
Η σχετική επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γ. Σπηλιόπουλο, κοινοποιήθηκε στο Νομάρχη Μαγνησίας, το Δήμαρχο Βόλου και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας-Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην πλούσια ναυτική παράδοση της περιοχής, αλλά και στην εμπορευματική και επιβατική-τουριστική ανάπτυξη που γνωρίζουν τα λιμάνια του Βόλου και του Αλμυρού, με ταυτόχρονη ίδρυση και λειτουργία στην περιοχή μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αντικείμενα σχετικά με τη ναυτιλία.
Ειδικότερα στην επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Γ. Σπηλιόπουλος αναφέρει τα εξής:
«Η πόλη μας, ο Βόλος, έχοντας το προνόμιο να έχει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, αλλά και μια εκτεταμένη παραθαλάσσια περιοχή με τα δεκάδες χωριά στους πρόποδες του Πηλίου και τα νησιά των Βορείων Σποράδων, έχει δημιουργήσει μια πλούσια ναυτική παράδοση.
Αυτός ήταν και ο λόγος που πριν από τριάντα περίπου χρόνια είχε αποφασισθεί να δημιουργηθούν στην περιοχή μας Ναυτικές σχολές, ένα σχέδιο που τελικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ και τα όποια έργα είχαν γίνει στην περιοχή των Καλών Νερών έμειναν ημιτελή.
Σήμερα, στο λιμάνι του Βόλου, όπως και στο λιμάνι που δημιουργήθηκε στην περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας, αναπτύσσεται έντονη εμπορευματική και επιβατική-τουριστική δραστηριότητας. Η αύξηση του έργου των λιμανιών είχε ως φυσικό επακόλουθο και τη λειτουργία ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αντικείμενα σχετικά με τη ναυτιλία, με χαρακτηριστικότερο τον αριθμό των ναυτιλιακών γραφείων που λειτουργούν σήμερα μέσα στην πόλη του Βόλου.
Ωστόσο, και επειδή ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης, ολοένα και περισσότερο αναδεικνύεται η ανάγκη εξεύρεσης στελεχών με ειδικές γνώσεις πάνω στα θέματα ναυτιλίας.
Κυρία Υπουργέ
Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι είναι αυταπόδεικτη η ανάγκη μέσα από τα επαγγελματικά σχολεία που λειτουργούν στην περιοχή μας να δοθεί η δυνατότητα ναυτιλιακών σπουδών, σ’ όσους νέους επιθυμούν να ασχοληθούν με επαγγέλματα που έχουν σχέση με τη ναυτιλία.
Για το λόγο αυτό προτείνουμε να εξετάσετε τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Κύκλου Ναυτικών Σπουδών σε ΕΠΑΛ του Βόλου.
Με τη βεβαιότητα ότι θα κάνετε αποδεκτό το αίτημα μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

Παρέμβαση
Επιμελητηρίου
για εξόφληση
οφειλών ΔΕΣΕ

Την παρέμβαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά ζήτησε το Επιμελητήριο Μαγνησίας για την εξόφληση από τη ΔΕΣΕ οφειλών προς προμηθευτές της στο Ν. Μαγνησίας. «Καθημερινά γινόμαστε δέκτες παραπόνων από επιχειρήσεις-μέλη μας για την εκκρεμότητα της τακτοποίησης οικονομικών οφειλών της ΔΕΣΕ προς αυτούς. Μετά από επικοινωνία μας με τη ΔΕΣΕ για τη ρύθμιση της καταβολής των οφειλών προς τους προμηθευτές της, μας γνωστοποιήθηκε ότι για την απαιτούμενη χρηματοδότηση θα πρέπει να εκδοθεί απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ», αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Σουφλιά, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γ. Σπηλιόπουλος. Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζητεί την προσωπική παρέμβαση του υπουργού, προκειμένου να εκδοθεί η σχετική απόφαση για την ρύθμιση των οφειλομένων ποσών στους προμηθευτές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Ελέγχου Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας απαντώντας σε σχετικό έγγραφο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για την εξόφληση προμηθευτών από το Ν. Μαγνησίας, ανέφερε ότι η υπηρεσία «είχε προβεί εγκαίρως στις απαραίτητες ενέργειες-επανειλημμένα γραπτά αιτήματα για εξασφάλιση των απαιτούμενης χρηματοδότησης-προς την αρμόδια Διεύθυνση της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΕΧΩΔΕ, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εκδοθεί η αναγκαία απόφαση από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ».

Ο Νόμος
για αρτοποιεία
Απεστάλη από το υπουργείο Ανάπτυξης στο Επιμελητήριο Μαγνησίας το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (τεύχος Α, φύλλο 24) στην οποία δημοσιεύθηκε ο νόμος 3526/2007 για την «Παραγωγή και διάθεση Προϊόντων αρτοποιίας και συναφείς διατάξεις».
Με το νόμο μεταξύ άλλων καθορίζονται οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων αρτοποιίας, καθώς και θέματα που αφορούν την ίδρυση και επαναλειτουργία πρατηρίου άρτου, την εγκατάσταση περάτωσης έψησης, τα δικαιολογητικά έκδοσης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίου άρτου, την ενίσχυση επιχειρήσεων αρτοποιίας, τα προϊόντα αρτοποιίας (φρέσκος άρτος-φρέσκο αρτοπαρασκεύασμα), την διάθεση διατηρουμένων προϊόντων αρτοποιίας και αρτοσκευασμάτων, τη διάθεση-πώληση-διανομή άρτου, την μεταφορά προϊόντων αρτοποιίας, την έψηση φαγητών και γλυκισμάτων του κοινού κ.α.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου