ΤΟΠΙΚΑ

Ελληνικό νησί ο Αγιος Ευστράτιος

ελληνικό-νησί-ο-αγιος-ευστράτιος-851206

Αποκρούοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ν.Μπερνς σημείωσε μετά το πέρας συνάντησης με την υπουργό Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη στην Ουάσινγκτον πως αδιαμφισβήτητα ο Αγιος Ευστράτιος είναι ελληνικό νησί και δεν αποτελεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.
«Συζητήσαμε αυτό το θέμα. Είναι προφανώς ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, όμως πρόκειται για ένα ελληνικό νησί και δεν χωρά καμία αμφιβολία για αυτό. Ξεκάθαρη εντύπωσή μας είναι ότι δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένο» σημείωσε ο τρίτος τη τάξει στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά από συνάντηση με την Ντ.Μπακογιάννη την Παρασκευή.
«Η θέση μας είναι ότι πρόκειται για θέμα του ΝΑΤΟ, το οποίο θα πρέπει να προσπαθήσει, αν μπορεί, να υπάρξει διακανονισμός για να προχωρήσουν οι ασκήσεις του και να επιλυθούν οι διαφορές που μπορεί να υπάρχουν ή να μην υπάρχουν εκεί, διότι είναι πολύ σημαντικό για το ΝΑΤΟ να μπορεί να διεξάγει ασκήσεις και να είναι παρόν σε όλη την επικράτειά του όπως επίσης στο ανατολικό Αιγαίο» επισήμανε.
Από πλευράς της, η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι εθίγησαν θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. «Συζητήσαμε το θέμα του Κοσόβου, συζητήσαμε το θέμα του Κυπριακού, συνεχίσαμε τη συζήτηση την οποία είχαμε χθες [Πέμπτη] με την κ. Ράις για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων και κάναμε μια γενικότερη ενημέρωση για τα ελληνοτουρκικά και για τα θέματα του Αιγαίου».
Επισήμανε πως επρόκειτο για μία συνάντηση χρήσιμη, «συνάντηση στην οποία είχαμε την ευκαιρία να ξαναπούμε τις ελληνικές θέσεις με σαφήνεια». Ερωτηθείσα σχετικά με τον Αη Στράτη απάντησε ότι ενημέρωσε τον Νίκολας Μπερνς γύρω από το θέμα.
Ο Αμερικανός υφυπουργός και πρώην πρεσβευτής στην Αθήνα χαρακτήρισε την Ντ.Μπακογιάννη «σπουδαία φίλη των ΗΠΑ». Ανέφερε, επίσης, ότι συζητήθηκαν και ενεργειακά θέματα, σημειώνοντας: «Συζητήσαμε μερικά πολύ σημαντικά ζητήματα για το μέλλον της Ελλάδας και όλων των χωρών της περιοχής και επιθυμούμε να συνεργαστούμε γι αυτό το θέμα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου