ΤΟΠΙΚΑ

Βρέθηκε το «αμαρτωλό» ομόλογο;

βρέθηκε-το-αμαρτωλό-ομόλογο-851206

Βρέθηκε το «αμαρτωλό» ομόλογο που είχε πουληθεί ακριβότερα κατά 6,75 % στο ΤΕΑΔΥ από την «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» στα γραφεία της εταιρείας «HiTech», σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega. Ωστόσο, η εταιρία «HiTech» διαψεύδει πως βρέθηκε οτιδήποτε κατά την έφοδο των αρμοδίων Αρχών προχθές το βράδυ.
Το βράδυ της Πέμπτης, άνδρες της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο στα γραφεία εταιρείας τεχνολογικών εφαρμογών, «HiTech» με την οποία φέρεται να έχουν σχέση στελέχη της Χρηματιστηριακής «Ακρόπολις» . Με εντολή του πρώην εισαγγελέα Γεωργίου Ζορμπά που διερευνά την υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος στο θέμα της αγορά ομολόγων από ασφαλιστικά Ταμεία, οι άνδρες της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων βρήκαν -σύμφωνα με το MEGA- μετρητά άνω των 4 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος της «HiTech» αρνήθηκε ότι βρέθηκε οποιοδήποτε στοιχείο εις βάρος της εταιρίας.
Οι ανακριτικές αρχές στρέφουν το βλέμμα τους στο Λονδίνο, καθώς τα επίμαχα εμβάσματα που έφθασαν σε στελέχη της Ακρόπολις είχαν αφετηρία τη βρετανική πρωτεύουσα.
Ειδικότερα με εντολή του πρώην εισαγγελέα Γεωργίου Ζορμπά, ο οποίος είναι επικεφαλής της Αρχής για τον έλεγχο του «βρώμικου χρήματος» και στην παρούσα φάση διερευνά την υπόθεση αγοράς ομολόγων από ασφαλιστικά Ταμεία, έγινε «έφοδος» κλιμακίου από άνδρες της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, (πρώην ΣΔΟΕ) και της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στα γραφεία της εταιρείας πληροφοριακών συστημάτων «Χάϊ Τεκ» . Παράλληλα άλλο κλιμάκιο της ίδιας υπηρεσίας, έκανε έφοδο σε σπίτι στελέχους της εταιρείας στην Κηφισιά.
Στο χρηματοκιβώτιο της «Χάϊ Τεκ» βρέθηκαν εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα «Θέμα» το ποσό αυτό ανέρχεται στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ, αν και ο γενικός διευθυντής της εταιρίας κ. Φιλοκτήτης Διακομανώλης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπήρξε ή κατασχέθηκε τέτοιο ποσό στην εταιρία, στα ταμεία της οποίας, όπως είπε σε τηλεοπτικό σταθμό, βρίσκονταν χρήματα μόνο για τα λειτουργικά έξοδα, της τάξεως των 500 με 1.000 ευρώ. Η εταιρία με επιστολή της προς το ΧΑ ανακοίνωσε ότι δέχθηκε στις 22/3/2007,έλεγχο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ).
Όπως αναφέρει η εταιρεία «όποιο στοιχείο ζητήθηκε και αφορούσε στην εταιρία, δόθηκε στους ελεγκτές. Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη μετρητών και σε τέτοιο ποσό που αναφέρουν τα δημοσιεύματα, πέραν του ημερήσιου ταμείου της εταιρίας για την κάλυψη των λειτουργικών της εξόδων» .

Ο Σ. Τσιτουρίδης

Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης, σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή της Κυριακής» επισημαίνει ότι έχει γίνει στόχος των συμφερόντων που θίγονται από την πολιτική εξυγίανσης που προωθεί η κυβέρνηση με στόχο τη διαφάνεια στη διαχείριση και λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων.
Ο υπουργός Απασχόλησης δηλώνει «ασφαλής και σίγουρος για τη δουλειά του», σημειώνει ότι υπάρχουν όρια στη συκοφαντία και τη λασπολογία και επισημαίνει ότι ο ίδιος δέχεται την οποιαδήποτε κριτική, όσο σκληρή κι αν είναι, αλλά προσθέτει πως κάποιοι το έχουν παρακάνει στην περίπτωσή του.

Υπουργικές αποφάσεις

Εν το μεταξύ, πληθαίνουν έρχονται στην επιφάνεια μια σειρά από αποφάσεις του υπουργού που ανατρέπουν τα λεγόμενά του. Συγκεκριμένα, στις 4/7/06 δημοσιεύεται η υπουργική απόφαση Φ 80.000/οικ. 16.652/1.110, με την οποία εξαιρούνται από τις αρμοδιότητες του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ.Μαμωνά, η άσκηση γενικής εποπτείας των ασφαλιστικών οργανισμών και η αποδέσμευση ποσών για πώληση και αγορά μετοχών και ακινήτων.
Με την ίδια υπουργική απόφαση, ο Σ.Τσιτουρίδης αναθέτει στον ειδικό γραμματέα Ευ.Παπαδόπουλο «αρμοδιότητα μελέτης, συντονισμού και προγραμμάτων, καθώς και την επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν την κτήση, διάθεση, αξιοποίηση ή και εκποίηση της ακίνητης περιουσίας και των κεφαλαίων που εποπτεύονται από το υπουργείο».
Πρόκειται για έργο που ανήκε, έως τότε, στην (αδρανοποιηθείσα από τον υπουργό) επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος και η οποία -σύμφωνα με τη δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή- θα επιστρέψει, αφού -όπως ανακοινώθηκε- από κοινού με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έχει την αρμοδιότητα για την έγκριση των προεδρείων των ΔΣ των ασφαλιστικών ταμείων.
Εν τω μεταξύ, ένα ακόμη πρόσωπο από την υπόθεση των «κουμπάρων» εμφανίζεται εκ νέου στο προσκήνιο.
Ο διπλοθεσίτης διευθυντής του γραφείου του Σ.Τσιτουρίδη Γ.Κατσικάρης, ο οποίος παραιτήθηκε καθώς ήταν ταυτοχρόνως σε διευθυντική θέση στο υπουργείο Οικονομικών, επανήλθε δριμύτερος αφού τοποθετήθηκε στη θέση του επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων στη Θεσσαλονίκη, με αρμοδιότητα την έρευνα χρηματιστηριακών υποθέσεων που δημιουργούν υπόνοιες ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου