ΤΟΠΙΚΑ

Βγήκαν κουρεμένοι οι αγρότες της Μαγνησίας…

βγήκαν-κουρεμένοι-οι-αγρότες-της-μαγν-199501

Κουτσουρεμένες μέχρι και 30% οι καταβολές από την ενίσχυση

Πήγαν για μαλλί… και βγήκαν κουρεμένοι. Μειωμένα τα ποσά από την ενίσχυση μέχρι και 30% όπως υποστηρίζουν οι αγρότες της Μαγνησίας λόγω λαθών του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αλλα χρήματα υπολόγιζαν και άλλα έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους. Χειρότερα τα πράγματα για τους αγελαδοκτηνοτρόφους που προς το παρόν παραμένουν χωρίς ευρώ και παραπέμπονται στις επόμενες πληρωμές.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

«Ξημέρωσαν» κυριολεκτικά έξω από τις τράπεζες χθες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας καθώς από την προηγούμενη Παρασκευή είχε ανακοινωθεί ότι αρχίζουν οι καταβολές της ενίσχυσης. Τα χρήματα βέβαια μπήκαν χθες στους λογαριασμούς όμως μέχρι να ενημερωθεί το σύστημα πήγε μεσημέρι, με τους αγρότες εκτός από την αγωνία να δοκιμάζουν και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις καθώς σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι τα χρήματα που καταβλήθηκαν δεν αντιστοιχούν με βάση τα όσα πληρώνονταν μέχρι πέρυσι αλλά και όσα έχουν δηλώσει ως δικαιώματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την επόμενη 5ετία.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι τα χρήματα για την πλειοψηφίας των αγροτών είναι μειωμένα μέχρι και 30%, με τους μεν θιγόμενους να επισημαίνουν ότι το πρόβλημα οφείλεται στα λάθη που έχουν γίνει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και από τον Οργανισμό να επισημαίνεται ότι όπου υπάρχουν αποκλίσεις αυτές θα διορθωθούν για να ικανοποιηθούν οι αγρότες

Η σύγχυση όπως εξηγούσαν οι αγροτοσυνεταιριστές στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έχει να κάνει με το ύψος της προκαταβολής, αφού «το 90% της βασικής ενίσχυσης» που αναφέρεται από την πλευρά του υπουργείου, το χαρακτηρίζουν παραπλανητικό καθώς όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου και Σποράδων δεν σημαίνει το 90% των χρημάτων που έχουν να λαβαίνουν οι δικαιούχοι αλλά μετά βίας το 50%, δηλαδή τα μισά απ’ αυτά.

Εκτός πληρωμής εξάλλου είναι το «πρασίνισμα» που αντιστοιχεί στο 30%, οι συνδεδεμένες (8%) και το πριμ των νέων γεωργών (2%). Επίσης οι αγρότες δεν έχουν πληρωθεί για τα βιολογικά προϊόντα καθώς και την αφορία 2013 – 2015.

Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις αγροτών από όλη τη Μαγνησία στο αντίκρισμα των προσωρινών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης που έχουν αναρτηθεί στο μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν λένε να κοπάσουν. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προέρχονται από τους νεοεισερχόμενους στο σύστημα των ενισχύσεων, καθώς ξεκινούν με ένα πολύ μικρό ποσοστό του μέσου όρου της ενίσχυσης που προβλέπεται για τις αντίστοιχες κατηγορίες (αροτραία, μόνιμες, βοσκοτόπια) και διαχέονται σε όλο το φάσμα των δικαιούχων.

Χωρίς ευρώ οι αγελαδοκτηνοτρόφοι

Τα πράγματα φαίνεται ότι εξελίσσονται ακόμη πιο δύσκολα. Οπως τόνιζε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος οι αγελαδοκτηνοτρόφοι κατήγγειλαν χθες ότι στους δικούς τους λογαριασμούς δεν έχουν πιστωθεί χρήματα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τιναχθεί στον αέρα κάθε προγραμματισμός τους. «Υπήρχαν αγελαδοκτηνοτρόφοι που περίμεναν να πάρουν μέχρι και 40.000 ευρώ και δεν παίρνουν φράγκο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πρίντζος σε οργισμένο ύφος υπογραμμίζοντας ότι «ήταν που ήταν πολύ άσχημη η κατάσταση, τώρα έγινε μαύρη και άραχνη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου