ΤΟΠΙΚΑ

Μοιρασμένοι στα δυο οι Ευρωπαίοι

μοιρασμένοι-στα-δυο-οι-ευρωπαίοι-851206

Πενήντα χρόνια μετά την ιδρυτική πράξη της ενωμένης Ευρώπης, την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης στις 25 Μαρτίου του 1957, η καρδιά των εορτασμών για τη «χρυσή» επέτειο χτυπά στο Βερολίνο. «Εμείς οι λαοί της Ευρώπης βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις. Τις αντιμετωπίζουμε όντας Ευρωπαϊκή Ένωση» λέει η Διακήρυξη του Βερολίνου.
Η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώνει το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο τους ηγέτες των «27» σε μία άτυπη σύνοδο με τη συμπλήρωση 50 ετών «ζωής» της ΕΕ. Στη γερμανική πρωτεύουσα επικρατεί ατμόσφαιρα ενός μεγάλου πάρτι με πλήθος εκδήλωσεων και πολύ μουσική.

Δημοσκόπηση
Μοιρασμένοι ισομερώς οι Ευρωπαίοι πολίτες -41% υπέρ και 41% κατά- απέναντι στο ενδεχόμενο υιοθέτησης Συνθήκης που θα ενισχύει τις εξουσίες της ΕΕ. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία ζητούν πάντως έγκριση μέσω δημοψηφίσματος. Ενδιαφέροντα στοιχεία για το ενιαίο νόμισμα…
Βάσει δημοσκόπησης που διενήργησε το Ινστιτούτο ΤΝS και δημοσιοποίησε η ομάδα σκέψης Open Europe, οι διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών σε αυτό το ερώτημα είναι σημαντικές.
Το 60% των Ιταλών και των Ισπανών, το 59% των Βέλγων και το 58% των Λουξεμβούργιων τάσσονται υπέρ μίας νέας Συνθήκης για τη χορήγηση ευρύτερων εξουσιών στην ΕΕ. Αντίθετοι είναι το 16% των Σουηδών, το 21% των Βρετανών και των Αυστριακών και το 15% των Λιθουανών.
Παραδόξως, οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί που ψήφισαν «όχι» το 2005 στο σχέδιο Συντάγματος, εμφανίζονται ευνοϊκοί προς μια νέα συνθήκη που θα δίνει περισσότερες εξουσίες στην ΕΕ: Το 50% υπέρ και το 37% κατά στη Γαλλία, το 41% υπέρ και το 38% κατά στην Ολλανδία.
Αν και οι Ευρωπαίοι είναι διχασμένοι στην προοπτική μίας νέας Συνθήκης, μία μεγάλη πλειοψηφία (ποσοστό της τάξεως του 75%) εκφράζει την ευχή ότι η έγκριση θα έλθει μέσω δημοψηφίσματος.
Σε κάθε μία από τις 27 χώρες-μέλη, τουλάχιστον το 50% των ερωτηθέντων δήλωσε υπέρ αυτής της άμεσης διαβούλευσης: Οι Σλοβένοι (55% υπέρ) είναι οι λιγότερο ευνοϊκά διακείμενοι, πίσω από τους Ολλανδούς (62%) και τους Σλοβάκους (64%).
Οι Ιρλανδοί είναι οι πιο ένθερμοι (87%), λίγο περισσότερο από τους Έλληνες και τους Βρετανούς (83%), τους Τσέχους (82%) και τους Γάλλους (81%).
Σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αλλάξει η ΕΕ, οι Ευρωπαίοι εύχονται κατ αρχήν «να εγκαθιδρύσει σαφή όρια στις εξουσίες της ΕΕ» (28%), έπειτα να «μειώσει τα τελωνειακά εμπόδια για τις φτωχές χώρες» (27%) και μετά να «μετασχηματισθεί σε μία απλή ζώνη ελεύθερων ανταλλαγών, χωρίς πολιτικό στόχο» (25%).
Εξάλλου, το 49% των πολιτών των 13 χωρών της ζώνης του ευρώ (έναντι 47%) εύχονται να επιστρέψουν στο παλαιό νόμισμα της χώρας τους.
Το 70% των Ελλήνων, το 60% των Πορτογάλων και το 54% των Γερμανών θα επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν το ευρώ, έναντι μόνον 20% των Ιρλανδών, 33% των Σλοβένων και 35% των κατοίκων του Λουξεμβούργου.
Στις 14 χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ, το 60% των ερωτηθέντων είναι αντίθετοι με το πέρασμα στο ενιαίο νόμισμα. Η πιο ισχυρή αντίθεση προέρχεται, όπως αναμενόταν, από τους Βρετανούς (77% κατά) και η πιο ισχυρή υποστήριξη από τους Ρουμάνους (45% υπέρ).
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το Μάρτιο σε δείγμα 17.443 πολιτών των 27 κρατών-μελών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου