ΤΟΠΙΚΑ

Καταγράφουν αποκλίσεις μέχρι και 50% σε προσωρινά δικαιώματα – επιδοτήσεις

καταγράφουν-αποκλίσεις-μέχρι-και-50-σε-π-203357

Δενδρώδεις καλλιέργειες στο Πήλιο «χαρακτηρίστηκαν» βοσκοτόπια

Κλαυθμός και οδυρμός στον αγροτικό κόσμο για τα προσωρινά δικαιώματα που εκδόθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεκάδες αγρότες στον κάμπο και το Πήλιο με βάση τα νέα προσωρινά δικαιώματα που εμφανίζονται να έχουν στο σύστημα του ΟΠΕ- ΚΕΠΕ αναμένεται να υποστούν σημαντικές μειώσεις. Οι κατάλογοι με μία πρώτη ματιά βρίθουν λαθών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι εκτάσεις με δενδρώδεις καλλιέργειες έχουν χαρακτηριστεί μέχρι και βοσκοτόπια. Τη Δευτέρα αναμένονται οι συγκεντρωτικοί πίνακες.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οι µέχρι στιγµής πληροφορίες κάνουν λόγο για δραµατική µείωση των δικαιωµάτων και για απόκλιση µέχρι και 50% απ’ αυτό που περίµεναν οι παλιοί δικαιούχοι κοινοτικών ενισχύσεων. Ειδικά όµως στην περίπτωση των νεοεισερχόµενων η εικόνα δεν έχει καµιά σχέση µ’ αυτό για το οποίο διαβεβαίωναν οι αρµόδιοι.

Από τις πρώτες προσεγγίσεις η εικόνα δείχνει ότι για τους παλιούς δικαιούχους τα δένδρα (εκτός των ελαιόδενδρων) δίνουν 28-30 ευρώ το στρέµµα, τα αροτραία προσεγγίζουν τα 20 ευρώ το στρέµµα.

Εξάλλου ακόµη και η αναγωγή των δικαιωµάτων σε βάθος 5ετίας, οδηγεί στην περίπτωση των δενδρωδών καλλιεργειών σε δικαίωµα που δεν υπερβαίνει τα 28 ευρώ το στρέµµα (στους νεοεισερχόµενους) όταν είναι γνωστό ότι η µέση ενίσχυση υπολογίζονταν σε 52 ευρώ το στρέµµα και αντίστοιχα 43 για τα αροτραία και 25 για τα χορτολιβαδικά.

Αξιοσηµείωτο είναι το γεγονός ότι όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου – Βορείων Σποράδων Γιάννης Διανελλάκης, οι αγρότες δεν γνωρίζουν σήµερα αν στα αναρτηθέντα προσωρινά δικαιώµατα έχει περιληφθεί το πρασίνισµα, παρότι γνωρίζουν πως σ’ αυτή τη φάση δεν θα εισπράξουν γι’ αυτό προκαταβολή.

Σχετικά µε τα βοσκοτόπια η ενίσχυση δείχνει να διαµορφώνεται ανάλογα µε τη βοσκοϊκανότητα (χωρικός προσδιορισµός). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και Κεντρική Μακεδονία, κατακρηµνίζονται στο 69% της αξίας των δικαιωµάτων που εξασφάλιζαν µέχρι σήµερα. Στο σηµείο αυτό, προβλήµατα αναµένεται να δηµιουργήσει επίσης το γεγονός ότι πολλοί κτηνοτρόφοι βλέπουν να τους αποδίδεται βοσκότοπος σε περιοχές µε τις οποίες δεν έχουν καµιά σχέση, γεγονός που αλλοιώνει την εικόνα τους, τόσο σε σχέση µε την πραγµατική δοµή της εκµετάλλευσής τους όσο και µε τη δυνατότητά τους να έχουν πρόσβαση στις εξισωτικές αποζηµιώσεις αλλά και σε άλλου είδους αναπτυξιακά προγράµµατα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου