ΤΟΠΙΚΑ

Εβδομήντα χρόνια “Βολιώτικη Χορωδία”

εβδομήντα-χρόνια-βολιώτικη-χορωδία-851206

Επετειακό έτος το φετινό για τη «Βολιώτικη Χορωδία», το ιστορικό σωματείο της πόλης μας, που συμπληρώνει εβδομήντα χρόνια ζωής αισίως. Από το 1937 (24 Οκτωβρίου υπογράφεται το Ιδρυτικό) μέχρι σήμερα, με μία σύντομη παύση κατά τη διάρκεια της Κατοχής, η “Βολιώτικη Χορωδία” ζυμώνεται αδιάκοπα με την τοπική μας κοινωνία (αφού απ’ αυτήν προέρχονται όλα τα μέλη της), ανταποκρίνεται κάθε φορά στις απαιτήσεις των καιρών, παράγει ακατάπαυστα μουσικό έργο, συνδιαμορφώνει καλλιτεχνικό κλίμα, υπηρετεί σταθερά τον πολιτισμό και διανθίζει ποικιλότροπα την κοινωνική ζωή του Βόλου. Που να το φαντάζονταν οι γεννήτορες του σωματείου αυτού, με πρώτον και κορυφαίο τον αείμνηστο Σωκράτη Διανέλλο, την πολυτάλαντη και χαρισματική εκείνη φυσιογνωμία, πως θεμέλιωναν (το 1937) ένα οικοδόμημα που θα χωρούσε μέσα του, στη διαδρομή του χρόνου, ολόκληρη τη χωροδιακή (και διαρκή) άνοιξη του Βόλου!… Γιατί η Βολιώτικη χορωδία υπήρξε πράγματι το έρεισμα, η μεγάλη φλέβα (η σταθερή ιδέα έστω) απ’ όπου ξεπήδησαν και όλες οι μετέπειτα χορωδιακές κινήσεις της πόλης μας.
Αλλεπάλληλες οι γενιές που υπηρέτησαν το σωματείο της Βολιώτικης Χορωδία: Εκατοντάδες οι εκλεκτοί χορωδοί και άλλα τόσα τα φιλότιμα αρωγά μέλη της. Σπουδαίοι οι μουσικοί και οι σολίστες που συνεργάστηκαν μαζί της. Πολλά τα μέλη Διοικητικών Συμβουλίων που ανάλωσαν αφειδώλευτα και κόπο και χρόνο από τη ζωή τους. Ζηλωτές και εξαίρετοι οι μαέστροι της – διάδοχοι του Σωκράτη Διανέλλου – όπως είναι οι αείμνηστοι Θανάσης Χατζηδημητρίου και Θανάσης Βαλακώστας ο κ. Βλάσης Μαστρογιάννης, και για σύντομα διαστήματα οι κ.κ. Γιάννης Βασιλείου και Γιώργος Μουτσιάρας. Και φυσικά η κ. Στάσα Τζάλλα, καλλιτεχνική διευθύντρια και μαέστρος της Βολιώτικης χορωδίας τα τελευταία οχτώ χρόνια. Εκτιμάται, επίσης, η προσφορά των αλησμόνητων Θανάση Λουάρη και Στάθη Ζούρη στο εκκλησιαστικό τμήμα του σωματείου, όπως και των νεότερων κυριών Μαριάννας Σαμαρτζή και Μαρίας Παπαντωνίου στο παιδικό τμήμα της Χορωδίας κατά τα τελευταία έτη.
Φέτος, που είναι και το εκατοστό έτος από τη γέννηση του Σωκράτη Διανέλλου (1907-2007), ιδρυτικού πρωτεργάτη και πρώτου Μαέστρου της Βολιώτικης Χορωδίας, θα πραγματοποιηθούν μουσικά αφιερώματα και ειδικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς τόσο στην πόλη μας όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Κεντρικοί άξονες θα είναι δύο μουσικά αφιερώματα, ένα τον Μάιο και ένα τον Νοέμβριο. Ακόμη, θα υπάρξει συμμετοχή της Βολιώτικης Χορωδίας σε λατρευτικές εκδηλώσεις ενοριών, με την τετραφωνική Θ. Λειτουργία του συνθέτη Θ. Παπακωνσταντίνου, καθώς και παρουσία σε εκτός Βόλου χορωδιακές συναντήσεις. Και επί πλέον εμφανίσεις σε περιφερειακούς Δήμους με ανάλογα καλλιτεχνικά προγράμματα.
Για τους παραπάνω λόγους, όλα τα ενεργά μέλη του σωματείου δουλεύουν με τη συντονιστική καθοδήγηση της κ. Στάσας Τζάλλα (στον καλλιτεχνικό τομέα) και του Διοικητικού Συμβουλίου (στον οργανωτικό) που το αποτελούν οι κ.κ.: Αλέξανδρος Δημητρόπουλος – πρόεδρος, Χρυσούλα Δαμίγου – αντιπρόεδρος, Ελευθέριος Στράκας – Γ. Γραμματέας, Ελένη Θεοδωρακοπούλου – ταμίας, Κωνσταντίνος Φρατζής – έφορος, Θεοπίστη Σοφοκλέους και Γεώργιος Βαγίτσης – σύμβουλοι.
Για την πλήρη καταγραφή του ιστορικού αρχείου της “Βολιώτικης Χορωδίας” καλούνται τα παλαιά μέλη και οι χορωδοί που διαθέτουν αρχειακό υλικό (προγράμματα, δημοσιεύματα κλπ), καθώς και οι απόγονοι των ιδρυτών και πρωτεργατών του Σωματείου, να επικοινωνούν με τα μέλη του Δ.Σ. ή να επισκέπτονται το οίκημα της Χορωδία (Γαμβέτα 66) κάθε Δευτέρα και Πέμπτη (ώρες 8.30 – 10.00 μ.μ.) ή να τηλεφωνούν στο 24210 65784.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου