ΤΟΠΙΚΑ

Εξαρση αλλεργιών και αναπνευστικών παθήσεων

εξαρση-αλλεργιών-και-αναπνευστικών-π-851206

«Καμπανάκι» κρούουν οι γιατροί της Μαγνησίας για τις επιπτώσεις της αέριας ρύπανσης στην υγεία των πολιτών. Η ιατρική κοινότητα εκφράζει την απαίτησή της για άμεση λύση στο μείζον για τη δημόσια υγεία πρόβλημα. Σε σειρά ενεργειών –μέχρι και ενημέρωση του Εισαγγελέα Βόλου- προχωρά το αμέσως επόμενο διάστημα η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, έπειτα από εξουσιοδότηση που έλαβε από την πρόσφατη γενική συνέλευση.
Οι γιατροί δηλώνουν ότι συμμερίζονται την διογκούμενη ανησυχία των πολιτών για το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης και τις επιδράσεις στην υγεία τους. Στη γενική συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κατατέθηκαν οι παρατηρήσεις γιατρών για έξαρση παθήσεων, όπως του αναπνευστικού και αλλεργιών, που πιθανότατα σχετίζεται, σύμφωνα με τις επισημάνσεις τους, με την αέρια ρύπανση.
Ιδιαίτερη ανησυχία, όπως αναφέρεται σε ψήφισμα που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, προκαλεί το γεγονός ότι επί μακρύ χρονικό διάστημα ο σταθμός μέτρησης αερίων ρύπων που έχει εγκαταστήσει στο πεδίον του Άρεως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καταγράφει τιμές κατά πολύ πολλαπλάσιες των επιτρεπόμενων από τις σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες και την Διυπουργική Απόφαση της Ελλάδος 32/2002, για αέρια ρύπανση.
«Εν τούτοις και παρά το ότι η προαναφερόμενη απόφαση είναι σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2002, η Νομαρχία Μαγνησίας δεν έχει υλοποιήσει τις από τον Νόμο προβλεπόμενες υποχρεώσεις της, όπως η εγκατάσταση πλήρους δικτύου μέτρησης των αέριων ρύπων, η ενημέρωση των πολιτών για τις τιμές τους, η λήψη εκτάκτων μέτρων σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων συναγερμού κλπ.», επισημαίνεται στο ψήφισμα των γιατρών της Μαγνησίας.
Η ανησυχία όλων, σημειώνεται, είναι έντονη από τη συνεχώς επιδεινούμενη αέρια ρύπανση και όχι μόνο και τις επιπτώσεις από αυτή στην υγεία των πολιτών.
Γι’ αυτό η διοίκηση του Ι.Σ.Μ. επιφορτίζεται, σε συνεργασία και με άλλους φορείς να πάρει πρωτοβουλίες για ημερίδα με θέμα το περιβάλλον, αλλά και να πιέσει όλους τους αρμόδιους φορείς να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξη του πληθυσμού από τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία του.
Η αέρια ρύπανση και ιδιαιτέρως από τα αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ 10 – στις συγκεντρώσεις των οποίων παρατηρούνται συνεχείς υψηλές υπερβάσεις στο Βόλο – έχει δειχθεί με πολλές επιδημιολογικές μελέτες ότι σχετίζεται με παθήσεις του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος και απειλεί την υγεία των πολιτών.
Η Γενική Συνέλευση του Ι.Σ.Μ. εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου:
– Να ζητήσει πλήρη ενημέρωση από τον Νομάρχη Μαγνησίας για το κατά πόσο πληρούνται οι περιβαλλοντολογικοί όροι λειτουργίας των βιομηχανιών της περιοχής.
– Να ζητήσει όλα τα στοιχεία που διαθέτει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος για την αέρια ρύπανση, όπως επίσης ενημέρωση για τα μέτρα που έχει λάβει η Νομαρχία Μαγνησίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την υλοποίηση των υποχρεώσεών της, που απορρέουν απ0ό την Διυπουργική Απόφαση 32/2002.
– Να ενημερώσει τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Βόλου για το θέμα.
– Να αποστείλει το ψήφισμα στους Υπουργούς ΥΠΕΧΩΔΕ και Υγείας, όπως και σε όλους τους βουλευτές του Νομού.
– Να ζητήσει τη συνεργασία όλων των φορέων και των Βιομηχανιών της περιοχής, αλλά και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών για την καταπολέμηση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Νέα πτέρυγα
Στην ετήσια συνέλευση του ΙΣΜ, που χαρακτηρίστηκε από αρκετά ικανοποιητική συμμετοχή, τέθηκαν σειρά άλλων θεμάτων, ιατρικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Μεταξύ άλλων, ο Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την ικανοποίησή του για τη σταδιακή μεταφορά των δραστηριοτήτων του Νοσοκομείου στη νέα πτέρυγα. Ανησυχεί, όμως, από την καθυστέρηση στις προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό (νοσηλευτικό και παραϊατρικό), το πρόγραμμα ανακατασκευής της παλαιάς πτέρυγας, της κάλυψης των θέσεων σε ιατρικό προσωπικό σύμφωνα με τον ισχύοντα οργανισμό, καθώς και με την εξέλιξη του προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩ».
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας καλεί τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο: Να δείξει μεγαλύτερη αγωνιστικότητα στη διεκδίκηση λύσης στα χρονίζοντα προβλήματα όλων των κλάδων των γιατρών και να απαιτήσει χωρίς ευχολόγια άμεση λύση τους. Να προκαλέσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις των γιατρών συσπεριώνοντας τους γύρω από τα προβλήματα του κλάδου, αλλά και την προσπάθεια απαξίωσης του ιατρικού επαγγέλματος. Να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και ενημέρωση της οικονομικής κατάστασης του ΤΣΑΥ, αλλά και ανατροπή της τοποθέτησης των νέων ασφαλισμένων στη χαμηλότερη κατηγορία συνταξιοδότησης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου