ΤΟΠΙΚΑ

Για παρακράτος στο Πανεπιστήμιο

για-παρακράτος-στο-πανεπιστήμιο-851206

«Φαινόμενα εκφασισμού, παρακράτους, τρομοκρατίας και τραμπουκισμού συνεχίζει να βιώνει το Πανεπιστήμιό μας. Φοβάμαι ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει και κάθε παρεούλα θα κλείνει το ακαδημαϊκό ίδρυμα όποτε θέλει…».
Με σκληρή γλώσσα ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Άγγελος Κότιος επέκρινε μικρές ομάδες φοιτητών, που επιχειρούν να επιβληθούν στις πλειοψηφίες, με αφορμή την κατάληψη από μεταπτυχιακούς του τμήματος ΙΑΚΑ, προχθές, των γραφείων της πρυτανικής αρχής. «Αντανακλαστική» απόφαση του πρύτανη Κ. Μπαγιάτη ήταν οι Γραμματείες των τμημάτων να μείνουν κλειστές έως και την ερχόμενη Τρίτη.
«Δεν ασκούμε lock out, ούτε στις προθέσεις μας είναι αυτό», δήλωσε χθες ο κ. Κότιος, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν μπορεί ένα κτίριο να τελεί υπό κατάληψη για ορισμένους και για άλλους όχι.
Χειμαρρώδης στο λόγο του ο αντιπρύτανης μίλησε για συστηματική κατάργηση του ασύλου εκ των έσω, για ερμαφρόδιτες καταστάσεις στον ακαδημαϊκό χώρο, για κομματικά παιχνίδια εις βάρος του πανεπιστημίου, που η πρυτανική αρχή αδυνατεί να διαχειριστεί, αλλά και για μεγάλο χάσμα μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, με τη μεγάλη πλειονότητα να μένει απαθή απέναντι στο τραγικό πισωγύρισμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Απειλές εκ των έσω
«Το άσυλο δεν απειλείται από την Αστυνομία, ούτε από την ΕΥΠ, ούτε από ξένες δυνάμεις. Το άσυλο καταστρατηγείται συστηματικά εκ των έσω. Και το Πανεπιστήμιο κινδυνεύει πρωτίστως εκ των έσω», ανέφερε.
Μιλώντας για την προχθεσινή κατάληψη της πρυτανείας τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα γνωστά φαινόμενα εκφασισμού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως και σε άλλα ΑΕΙ της χώρας, «ομάδες να στρέφονται κατά άλλων ομάδων, κατά δασκάλων, κατά πρυτανικών αρχών. Βιώνουμε φαινόμενα παρακράτους και τρομοκρατίας και αυτό δεν έχει να κάνει με αγώνες, με το νόμο-πλαίσιο. Δεν έχει να κάνει με τα ζητήματα της Παιδείας τα οποία είναι μεγάλα και σοβαρά.»
Ο κ. Κότιος δήλωσε το σεβασμό του στους υγιείς φοιτητές και στις δυνάμεις που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον, «αλλά εδώ μιλάμε για βία και επιβολή τρομακτικών μειοψηφιών σε πλειοψηφίες».
Η ευθύνη για το «κατάντημα», σύμφωνα με τον αντιπρύτανη, είναι συλλογική. «Ξεκινά από τη λανθασμένη διαχείριση της μεταρρύθμισης από το υπουργείο Παιδείας. Τρία χρόνια συνομιλούμε και συζητούμε και στο τέλος έχουμε ένα νόμο-πλαίσιο, κατ’ ευφημισμό, ο οποίος αποτελεί μικρή τροπολογία της υφιστάμενης νομοθεσίας. Δεν έχουμε καμία ανατροπή, μεταρρύθμιση που αλλάζει δομές και διαδικασίες.
Από την άλλη έχουμε μία συσπείρωση και παρέμβαση κομμάτων στα Πανεπιστήμια μας. Οι σκοπιμότητες πολλών από αυτών που κινητοποιούνται δεν έχουν να κάνουν καθόλου με την Παιδεία. Έχει να κάνει με άλλα φαινόμενα πολιτικά, κοινωνικά, κομματικά.»

«Τηλεκατευθυνόμενες»
συμπεριφορές

Ευθύνη, πρόσθεσε, φέρουν και οι ίδιοι οι καθηγητές. «Κοιτάξτε –είπε- στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ποιοι από τους 600 διδάσκοντες έχουν τοποθετηθεί στα μεγάλα ζητήματα της Παιδείας.»
Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι, από την άλλη, οι περισσότεροι φοιτητές στερούνται πολιτικής ωριμότητας. «Αυτό που κάνουν δεν έχει σχέση με πολιτικούς αγώνες, παρά με έκφραση μιας εσωτερικής, πολλές φορές ψυχικής, διαταραχής ή μιας τηλεκατευθυνόμενης απ’ έξω συμπεριφοράς.
Αλλά και όσοι αγωνιούν ειλικρινά, επειδή έχουν δίκιο να αγωνιούν για το αύριο τους, ο τρόπος που προσπαθούν να διεκδικήσουν οδηγεί σε αυτοκαταστροφικές τάσεις, δεν μας πάει μπροστά.»
Από τη μία, είπε, καταλαμβάνεται η Πρυτανεία, αλλά από την άλλη θέλουν να λειτουργούν οι Γραμματείες των τμημάτων για τη δική τους εξυπηρέτηση.
«Είμαστε κάθετα κατά του κλειστού Πανεπιστημίου. Αλλά δεν γίνεται να κλείνει επιλεκτικά. Αυτές είναι ερμαφρόδιτες καταστάσεις, δεν συνάδουν με λεβεντιά, αξιοπρέπεια, ακεραιότητα των χαρακτήρων των ανθρώπων.»

Χάσμα
διαλόγου

Πρόθεση της πρυτανικής αρχής είναι να ανοίξει διάλογος γύρω από παρόμοια ζητήματα και φαινόμενα. Όμως, δυσάρεστη διαπίστωση αποτελεί το τεράστιο χάσμα που υπάρχει σε αυτό το διάλογο, επισημαίνει ο κ. Κότιος: «Δυστυχώς δεν υπάρχουν άνθρωποι να συμμετάσχουν στη συζήτηση αυτή. Είναι οι γνωστές οργανωμένες ομάδες από την πλευρά των καθηγητών, είναι ο σύλλογος των καθηγητών, είναι και η πρυτανική αρχή. Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα στο διάλογο αυτό, όπου δεν συμμετέχει η πλειονότητα των συναδέλφων, καθώς και η πλειονότητα των φοιτητών, οι οποίοι είναι απαθείς στα γεγονότα. Αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα.»
Ο κ. Κότιος εξέφρασε το φόβο ότι ανεξάρτητα με τη νομοθετική ρύθμιση παρόμοια φαινόμενα θα ταλαιπωρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα το Πανεπιστήμιο.
«Ορισμένα κόμματα βρήκαν έδαφος, εκμεταλλευόμενα το άσυλο να αποκτήσουν κυβερνητική εξουσία στην Ελλάδα, διοικώντας μια σειρά πανεπιστημίων. Ό,τι δεν πέτυχαν σε άλλες καταστάσεις, προσπαθούν να το πετύχουν με τοποτηρητές, με το «έτσι θέλω», καταλύοντας κάθε ακαδημαϊκή ελευθερία και έννοια του ασύλου.
Έχουν να κάνουν με κομματικά παιχνίδια, που ως πανεπιστημιακή αρχή και δάσκαλοι δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε. Είναι πάνω από τις δυνατότητές μας», είπε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου