ΤΟΠΙΚΑ

Ανένδοτη η Coca – Cola, άκαρπη η συνάντηση με Κατρούγκαλο

ανένδοτη-η-coca-cola-άκαρπη-η-συνάντηση-με-κα-216532

Εντονη δυσφορία του πολιτικού προσωπικού της Μαγνησίας για τη στάση της εταιρείας, ένταση και αποχωρήσεις από τη σύσκεψη

Οριστική και αμετάκλητη η απόφαση της Coca – Cola για αποχώρηση από το Βόλο και μεταφορά στο Σχηματάρι. Σε φορτισμένο κλίμα η χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας. Σε δύο μέρες, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου η εταιρεία ρίχνει τους τίτλους τέλους στη μονάδα στην Α’ ΒΙΠΕ μετά από 29 ολόκληρα χρόνια. Οσοι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν να συνεχίσουν στο Σχηματάρι, μετακομίζουν από το Βόλο… προκειμένου να μη μείνουν άνεργοι. Αλλοι πάλι θα πάρουν τις αποζημιώσεις τους και θα μπούνε στο ταμείο ανεργίας, έχοντας συμπληρώσει κατά μέσο όρο 25 χρόνια δουλειάς στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οι αλλεπάλληλες προσπάθειες από το υπουργείο Εργασίας, σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό του Νομού και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας που χθες μαζί με το σωματείο των εργαζομένων και την Ομοσπονδία συμμετείχαν σε νέα σύσκεψη στην Αθήνα έπεσαν στο κενό. Σε δύο μέρες, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου η εταιρεία ρίχνει τους τίτλους τέλους στη μονάδα στην Α’ ΒΙΠΕ. Η εταιρεία στη χθεσινή συνάντηση δεν αποδέχτηκε καν να συζητήσει την πρόταση των εργαζομένων να δοθεί μία παράταση μέχρι 10 Δεκεμβρίου για να συνεχιστεί η διαβούλευση σε αυτό το διάστημα ώστε να επανεξετάσει την απόφασή της και επανέλαβε ότι είναι επιχειρηματική απόφαση η μεταφορά στο Σχηματάρι.

Η αμετακίνητη στάση της Coca – Cola και το γεγονός ότι εκπροσωπήθηκε στη σύσκεψη από τη διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού και τον προσωπάρχη προμηθειών Ελλάδος και Κύπρου -που, όπως είπαν, είναι εξουσιοδοτη- μένοι από το Δ.Σ. της εταιρείας για να συζητήσουν προκάλεσε την έντονη δυσφορία του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου, των βουλευτών όλων των πολιτικών δυνάμεων και του περιφερειάρχη. Ο Κ. Αγοραστός μάλιστα αποχώρησε καταγγέλλοντας την εταιρεία.

Δεν αλλάζει η επιχειρηματική απόφαση λέει η εταιρεία

Διά των εκπροσώπων της η Coca – Cola υπογράμμισε ότι ήδη το 85% των 120 ατόμων που αποτελούν το μόνιμο προσωπικό της εταιρείας, αποδέχτηκε να μεταφερθεί στο Σχηματάρι, ενώ επίσης τόνισε ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός δεν πρόκειται να αλλάξει.

Αφησε εξάλλου ανοιχτό το ενδεχόμενο να λειτουργήσει στο Βόλο μονάδα ανακύκλωσης, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από τους παριστάμενους καθώς θεωρήθηκε προσπάθεια εκ μέρους της εταιρείας «να χρυσώσει το χάπι» στους φορείς.

Σφοδρή επίθεση από τους φορείς

H εταιρεία δέχτηκε σφοδρή επίθεση από όλους τους βουλευτές, τον περιφερειάρχη Θεσσα- λίας και τον ίδιο τον υπουργό, ενώ η ένταση οξύνθηκε όταν οι εκπρόσωποι της Coca – Cola άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικά για τη δημιουργία μονάδας ανακύκλωσης στο Βόλο.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι δεν εκτιμήθηκε από την εταιρεία η εκπροσώπηση σύσσωμου του πολιτικού δυναμικού της Μαγνησίας», ενώ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός πριν αποχωρήσει καταγγέλλοντας τη στάση της Coca – Cola σημείωσε: «Ηρθατε ως υπηρεσιακοί παράγοντες να μας ανακοινώσετε το λουκέτο. Δεν ανέχομαι ούτε εγώ ούτε κανένας μας τέτοια συμπεριφορά. Η Μαγνησία και η Θεσσαλία δεν αντέχει άλλη αποβιομηχάνιση και εσείς μας μιλάτε για επενδύσεις όταν ξεσπιτώνονται οικογένειες. Δεν το δέχομαι αυτό». Στο ίδιο οξύ ύφος ήταν και οι τοποθετήσεις των βουλευτών της Μαγνησίας. Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Μεϊκόπουλος κατηγόρησε την εταιρεία για αδιαλλαξία και απαράδεκτη συμπεριφορά εναντίον της Μαγνησίας και της τοπικής κοινωνίας, ενώ ο Μ. Μπαλλής αποδοκίμασε την Coca – Cola λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτο να προπαγανδίζει ως επένδυση στο Σχηματάρι, το λουκέτο του εργοστασίου στο Βόλο όπως έκανε αντίστοιχα και στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα που έκλεισε αντίστοιχα μονάδες».

Επικριτικός ήταν επίσης ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος τόσο για τη στάση της εταιρείας όσο και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας που, όπως τόνισε, θα έπρεπε να έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάσχεση της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης στην περιοχή.

Η εταιρεία επίσης δέχτηκε τα πυρά και από το βουλευτή του ΚΚΕ Κων. Στεργίου που εμμέσως πλην σαφώς διαμήνυσε ότι η απάντηση της τοπικής κοινωνίας θα είναι δυναμική προτείνοντας μποϋκοτάζ των προϊόντων της Coca – Cola.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου