ΤΟΠΙΚΑ

ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ: Το “μέτωπο” ανέτρεψε τα τετελεσμένα

πανθεσσαλικο-σταδιο-το-μέτωπο-ανέ-851206

Η τελική συμφωνία παραχώρησης της χρήσης του Πανθεσσαλικού Σταδίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος των Ολυμπιακών Ακινήτων κ. Χρ. Χατζηεμαναννουήλ, θα υπογραφεί τελικά και με τους τέσσερις φορείς, Επιμελητήριο, Νομαρχία και Δήμους Βόλου και Νέας Ιωνίας στις 31 Μαΐου, ενώ μέχρι τις 18 Μαΐου θα πρέπει να έχει υποβληθεί η τελική πρόταση αξιοποίησης, που όπως τονίστηκε θα πρέπει να διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα μέσα από την μικτή χρήση του Σταδίου που θα στηρίζεται κυρίως στην αξιοποίησή του σε αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις.
Της τελικής συμφωνίας προηγήθηκαν αρκετές διαβουλεύσεις.
Χθες νωρίς το πρωί ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης -μετά την προχθεσινή κοινή ανακοίνωση με το δήμαρχο Ν. Ιωνία και το Νομάρχη Μαγνησίας- συναντήθηκε στο γραφείο του με τον κ. Απ. Παπατόλια και τον κ. Π. Μαβίδη και συζήτησαν τις επόμενες κινήσεις τους.
Αποφασίστηκε όπως μέσα από μία κοινή επιστολή ζητηθεί από τον πρόεδρο των Ολυμπιακών Ακινήτων κ. Χρ. Χατζηεμαννουήλ να αναβληθεί η υπογραφή του προσυμφώνου με το Επιμελητήριο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα συνεργασίας όλων των πλευρών με στόχο τη συγκρότηση ενός φορέα στον οποίο θα συμμετέχουν εξαρχής και ισότιμα όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και όχι δυνητικά “εφόσον το επιθυμούσαν”, όπως καταγράφονταν για την αυτοδιοίκηση στο αρχικό προσύμφωνο.
Οι τρεις αιρετοί ενημέρωσαν τηλεφωνικά τον κ. Χατζηεμαννουήλ για την πρότασή τους, ενώ λίγο αργότερα επισκέφτηκαν το Επιμελητήριο Μαγνησίας και είχαν συνάντηση με τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Σπηλιόπουλο, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία , όπερ και εγένετο…
Η συμφωνία που θα υπογραφεί θα είναι έναντι ενός καθαρά συμβολικού τιμήματος. Η εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα θα παραχωρήσει μακροχρόνια το Πανθεσσαλικό Στάδιο στο φορέα που θα συγκροτήσουν το Επιμελητήριο Μαγνησίας, οι Δήμοι Βόλου και Νέας Ιωνίας και η Νομαρχία Μαγνησίας, ενώ στο επιχειρησιακό σχέδιο θα περιλαμβάνεται ουσιαστικά η πρόταση για το πώς θα πρέπει οι αθλητικές υποδομές να αξιοποιηθούν και ταυτόχρονα να διασφαλίζονται οι πόροι που θα καταστούν τη λειτουργία του Πανθεσσαλικού βιώσιμη και όχι παθητική.
Δήμαρχοι και Νομάρχης, ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την εξέλιξη, μετά την έντονη αντίδρασή τους, επισήμαναν ότι η Αυτοδιοίκηση με τέτοιες πρωτοβουλίες βγαίνει κερδισμένη, όπως και η πόλη, διότι ένα μεγάλο θέμα βαίνει προς επίλυση.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Σπηλιώπουλος διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση αποκλεισμού κανενός, γι αυτό και υπήρχε συζήτηση επί μακρόν για την πρωτοβουλία και χαρακτήρισε σημαντική τη χθεσινή ημέρα.

Καμία πρόθεση
για αποκλεισμό

Τα Ολυμπιακά Ακίνητα περίμεναν πολύ… για μία λύση, επισήμανε μετά τη σύσκεψη με όλους τους φορείς ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Χρ. Χατζηεμανουήλ. Δεν υπήρχε καμία πρόθεση να αποκλειστεί κανείς, όμως το Επιμελητήριο ήταν ο φορέας που υπέβαλε σχέδιο βιωσιμότητας για το Πανθεσσαλικό. Το ουσιώδες είναι εάν υπάρχει καλή διάθεση να συμμετάσχει.
Περίμενα σήμερα να επέλθει συμφωνία με ένα φορέα της τοπικής κοινωνίας, σημείωσε ο κ. Χατζηεμμανουήλ , και τελικά σύσσωμη η τοπική κοινωνία ενώνεται σε μία ρεαλιστική προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος της μόνιμης και σταθερής αξιοποίησης του Πανθεσσαλικού Σταδίου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Το Επιμελητήριο Μαγνησίας είχε την πρωτοβουλία να καταθέσει βιώσιμο σχέδιο για την αξιοποίηση, συνέχισε ο ίδιος. Με καλή πίστη οι τέσσερις φορείς, συμφωνούν να συμβάλουν όλοι στην υλοποίηση του σχεδιασμού της αξιοποίησης του Πανθεσσαλικού.
Ένα δύσκολο Ολυμπιακό έργο βρίσκει τον τελικό του προορισμό με πλήρη σύμπνοια από τους τοπικούς φορείς και αυτό μας χαροποιεί ιδιαιτέρως

“Ερήμην μας
το προσύμφωνο…”

Τόσο ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης, όσο και ο Νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας και ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Π. Μαβίδης απέδωσαν την έντονη αντίδρασή τους στο γεγονός ότι δεν γνώριζαν το περιεχόμενο του προσυμφώνου και επισήμαναν ότι “πέρα από ηγεμονισμούς και πρωτοκαθεδρίες” το ζητούμενο είναι να υπάρξει εξαρχής η συνεργασία όλων των τοπικών φορέων στο φορέα διαχείρισης του Πανθεσσαλικού.

“Η αδιαφάνεια που επικαλεστήκαμε στην κοινή μας δήλωση, επισήμανε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βόλου, είχε να κάνει με το προσύμφωνο συνεργασίας το οποίο δεν γνωρίζαμε. Πληροφορήθηκα το γεγονός από το Α.Π.Ε. Πιστεύω ότι το να πετύχεις τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση σε ένα τέτοιο μεγάλο εγχείρημα, όπως η αξιοποίηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου είναι το ζητούμενο και από την πλευρά των Ολυμπιακών Ακινήτων και από την πλευρά των τοπικών φορέων.
Θα συνδιαμορφώσουμε με το Επιμελητήριο, σημείωσε ο ίδιος, την τελική πρόταση για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, ώστε να λειτουργήσει αυτό το στολίδι που κατασκευάστηκε με χρήματα του ελληνικού λαού.
Αντιδράσαμε πολύ άμεσα. Για να δοθεί η οποιαδήποτε λύση , κατέληξε με νόημα ο δήμαρχος Βόλου, πρέπει να έχει την κοινωνική συναίνεση των πολιτών τους οποίους κατεξοχήν εκφράζει η Νομαρχιακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

“Αυτό που συνέβη σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τα πολιτικά ήθη της Μαγνησίας ανέφερε από την πλευρά του ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Απ. Παπατόλιας. Πρέπει κάποια στιγμή να απαλλαγούμε από το άγχος της άγρας των εντυπώσεων και να επικεντρωθούμε στα κρίσιμα θέματα που είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και η προώθηση μεγάλων αναπτυξιακών παρεμβάσεων στην περιοχή μας, όπως είναι η αξιοποίηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου. Επομένως και η κριτική που ασκήθηκε είχε να κάνει με το ότι έπρεπε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συνεργασίας για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συνεργασία και στήριξη στην πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου. Με μεγάλη γενναιότητα ξεπερνώντας αντιλήψεις για ηγεμονικό ρόλο και προβαδίσματα ότι αποδείξαμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην επεξεργασία ενός βιώσιμου σχεδίου για το Πανθεσσαλικό Στάδιο.
“Γνωρίζαμε όλοι την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου, υπογράμμισε ο κ. Παύλος Μαβίδης, δήμαρχος Ν. Ιωνίας, όμως πιστεύαμε και αυτό επισημάναμε σήμερα ότι πρόθεσή μας είναι να υπάρξει κοινή πλεύση όλων των τοπικών φορέων.
Ξεπερνώντας εγωισμούς, καπελώματα, αναγνωρίζουμε όλοι το ζητούμενο για τη Μαγνησία ήταν να κερδίσει και κέρδισε ένα μεγάλο στοίχημα.
Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα επειδή μπορούμε να κάνουμε πράξη της αρχής των συγκοινωνούντων δοχείων τόνισε ο πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Σπηλιώπουλος. Το Επιμελητήριο Μαγνησίας είχε την πρωτοβουλία, ανέθεσε το Business Plan, βρήκαμε συμπαραστάτη τα Ολυμπιακά Ακίνητα και σήμερα με χαροποιεί ιδιαίτερα που η δύο ΟΤΑ και η ΝΑΜ συστρατεύονται προκειμένου να αξιοποιηθεί αυτή η κληρονομιά προς όφελος της περιοχής μας.
Ερωτηθείς δε για την αντίδραση των τοπικών φορέων σχολίασε ότι αισθάνθηκε σαν να ήταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Τουρκίας που έκανε επίθεση στα Ολυμπιακά ακίνητα της περιοχής μας…”
Στην αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων ωστόσο πρέπει να υπάρχει και ο διάλογος αμφίπλευρα, σημείωσε ο ίδιος με νόημα, κλείνοντας την τοποθέτησή του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου