ΤΟΠΙΚΑ

«Κύκνειο άσμα» η… αναχώρηση της Coca – Cola

κύκνειο-άσμα-η-αναχώρηση-της-coca-cola-234268

Επανέρχεται ο εφιάλτης της αποβιομηχάνισης στο Βόλο ξυπνώντας δυσάρεστες μνήμες

Η ανακοίνωση της αποχώρησης της Coca – Cola 3E από το Βόλο για το Σχηματάρι τείνει να γίνει το «κύκνειο άσμα» της βιομηχανικής απασχόλησης στο Βόλο. Ξυπνά δυσάρεστες μνήμες της αλλά και συνειρμούς σε ένα Νομό που η ανεργία πλέον αγγίζει το 40% ανεπίσημα καθώς έρχεται να προστεθεί στην ανακοίνωση του Ομίλου Φιλίππου πριν ενάμιση μήνα ότι κλείνει η μονάδα παραγωγής χαρτιού στη ΒΙΣ, αλλά σε και μία σειρά άλλων προβλημάτων που καθιστούν υποτονική τη λειτουργία πάλαι πότε ισχυρών βιομηχανιών στην περιοχή.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Τη δεκαετία του ’90 η Μαγνησία έζησε τον εφιάλτη της αποβιομηχάνισης με μεγάλες εταιρείες να βάζουν λουκέτο και άλλες να «μετακομίζουν» για άλλες πολιτείες, αφήνοντας πίσω χιλιάδες ανέργους αλλά και την τοπική οικονομία με πολύ σοβαρά «τραύματα» που έκανε αρκετά χρόνια να επουλώσει και εν πολλοίς να ξεπεράσει.

Ανάμεσα στα εργοστάσια που έκλεισαν τότε με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 7.000 εργασίας περιλαμβάνονταν η «Μεταλλουργική Χάλυψ» με 700 εργαζόμενους, η «Βιομηχανία Ενδυμάτων Βόλου» με 750, η ΕΒΕΞ με 450, η «Πειραϊκή Πατραϊκή» με 276, τα «ΕΛΣΙ» με 250, η «ΙΝΤΕΞ» με 210, η «Κορακρύλ» με 105, η ΤΕΟΚΑΡ με 400 εργαζόμενους η «ΠΡΙΜΕΡΑ» και η «Βαμβακουργία» με 530 εργαζόμενους. Ακολούθησαν η βιομηχανία ντοματοπολτού ΑΔΕΛΚΑΝ στον Αλμυρό, με 900 μόνιμους και εποχικούς εργαζόμενους, η ΒΙΟΠΑΛ.

Τα τελευταία δέκα χρόνια επίσης χάθηκε ένας μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας αλλά και ένας σημαντικός κύκλος εργασιών για την τοπική οικονομία καθώς επιχειρήσεις όπως η ΒΙΟΣΩΛ, Κανάκης, ΒΜΤΕ, ΒΕΚ και ΜΕΚ, βιοτεχνίες μικρότερες στο χώρο του μετάλλου έβαλαν λουκέτο. Απολυμένοι ή εργαζόμενοι που αποχώρησαν με προγράμματα οικειοθελών αποχωρήσεων, παίρνοντας μεγαλύτερες αποζημιώσεις, σε σύγκριση με την απόλυση.

Εχοντας πάρει την πιστοποίηση πλέον έχουν τη δυνατότητα να χτυπάνε δουλειές από το Δημόσιο και έπειτα τις δίνουν είτε υπεργολαβίες στο εξωτερικό, γλιτώνοντας έτσι το υψηλό κόστος, αφού τα μεροκάματα π.χ. στα Βαλκάνια ή στις χώρες της Ασίας είναι πολύ φτηνότερα και έτσι αποφάσισαν να ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους, αφήνοντας το Βόλο, να μετρά τις πληγές του.

Γονάτισαν σημαντικές μονάδες

Τα τελευταία έξι χρόνια, ο εφιάλτης της αποβιομηχάνισης επέστρεψε πάνω από το Βόλο. Σημαντικές μονάδες με αριθμό εργαζομένων που ξεπερνούσε τους 150 έβαλαν λουκέτο, όπως η ΚΟΝΤΙ του Ομίλου της Arcillor Mitall και η VPI που ανακοίνωσαν αναστολή εργασιών. Η ΚΟΝΤΙ μετακόμισε σταδιακά τις δραστηριότητές της στη Ρουμανία, ενώ η VPI επαναλειτούργησε με Τούρκους επιχειρηματίες αλλά με πολύ λιγότερο προσωπικό.

Η αναχώρηση της… Coca – Cola 3E

Τη διακοπή λειτουργίας και του εργοστασίου της στο Βόλο ανακοίνωσε η πολυεθνική «Coca-Cola Τρία Εψιλον» εντελώς ξαφνικά την προηγούμενη Τετάρτη προκαλώντας την άμεση αντίδραση των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας.

Μετά από πρόταση της Ομοσπονδίας τους, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) το προσωπικό, προχώρησε σε συμβολική κατάληψη των εγκαταστάσεων.

Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι η διακοπή λειτουργίας γίνεται στο πλαίσιο «επενδυτικού προγράμματος» ύψους 24 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το οποίο η παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου του Βόλου και των αποθηκευτικών χώρων της Κ. Κηφισιάς θα ενσωματωθούν στις εγκαταστάσεις της στο Σχηματάρι.

Οι 86 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Βόλου, αλλά και αρκετοί ακόμα «εργολαβικοί» και «εξωτερικοί συνεργάτες» μένουν στον αέρα καθώς δόθηκε διορία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, αλλά και «επιδότηση ενοικίου» για όσους θέλουν να εργαστούν στο Σχηματάρι, προτάσεις που ωστόσο δεν έγιναν αποδεκτές και το προσωπικό αύριο και την Τρίτη πραγματοποιεί 48ωρη απεργία.

Το πλήγμα από την αποχώρηση της Coca – Cola είναι μεγάλο για την πόλη καθώς το συγκεκριμένο εργοστάσιο είχε ένα σημαντικό κύκλο εργασιών στην τοπική οικονομία με αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συναρτούν την ύπαρξή τους από τη λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου.

Στο ναδίρ λόγω ύφεσης

Η εικόνα στις περισσότερες επιχειρήσεις των δύο ΒΙΠΕ του Βόλου, το τελευταίο διάστημα είναι πραγματικά απογοητευτική ως προς το μέλλον καθώς η παραγωγή ουσιαστικά είναι στο ρελαντί.

Ο έντονος προβληματισμός στις τοπικές βιομηχανίες εδράζεται κυρίως εξαιτίας της ρευστής οικονομικής κατάστασης αλλά και των νέων μέτρων ειδικά στον τομέα της φορολογίας. Φόβους εξάλλου εκφράζει ο επιχειρηματικός κόσμος ότι η νέα φοροκαταιγίδα θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για τις τοπικές επιχειρήσεις που προσπαθούν και έχουν καταφέρει, με επώδυνα μέτρα και για τις ίδιες και για τους εργαζόμενούς τους, να επιβιώσουν μετά το σοκ και τους περιορισμούς των capital controls.

Ακόμη και οι εγκρίσεις που δίνονται για την άντληση χρημάτων είναι τόσο μικρές που οι μεγάλες επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που έχουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου