ΤΟΠΙΚΑ

Κατάληψη μέχρι Δευτέρα στην Coca – Cola ~ 48η απεργία από Δευτέρα έως Τετάρτη

κατάληψη-μέχρι-δευτέρα-στην-coca-cola-48η-απε-235231

«Θα παλέψουμε μέχρι τέλους λένε ομόφωνα οι εργαζόμενοι και καλούν την εταιρεία να ακυρώσει την απόφασή της

Η απόφαση της Coca – Cola να κλείσει οριστικά στις 27 Νοεμβρίου το εργοστάσιο της εταιρείας και να φύγει από το Βόλο μεταφέροντας τη μονάδα στο Σχηματάρι, ώθησε τους 90 περίπου μόνιμους εργαζόμενους να πάρουν ουσιαστικά την κατάσταση στα χέρια τους σε μία προσπάθεια να ακυρώσουν την αρνητική αυτή εξέλιξη. Αρχικά, την περασμένη Τετάρτη, όταν ανακοινώθηκε το λουκέτο από τη διοίκηση της πολυεθνικής, οι εργαζόμενοι έχοντας ως συμπαραστάτη την Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών και αλληλέγγυους, προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου.

Χθες το πρωί μετά από ανοιχτή γενική συνέλευση των εργαζομένων, αποφασίστηκε ομόφωνα να συνεχιστεί ο αγώνας, μέχρι την τελική δικαίωση, όπως λένε οι εργαζόμενοι, που ζητούν να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο του Βόλου.

Σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης, η κατάληψη συνεχίζεται, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη οι εργαζόμενοι προχωρούν στην πρώτη 48ωρη απεργία με την προοπτική να συνεχιστεί ο αγώνας τους, όπως τονίστηκε στη συνέλευση.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του εργοστασίου Βόλου, Λάζαρος Τσελέπης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τόνισε ότι η απόφαση των εργαζομένων ήταν μονόδρομος.

«Δεν έχουμε άλλο δρόμο και η απόφαση για συνέχιση του αγώνα μας, μέχρι την τελική δικαίωση, αποτελεί μονόδρομο. Λέμε όχι στην εσωτερική μετανάστευση και η απόφασή μας αυτή είναι ομόφωνη. Είναι πολύ σημαντικό να ακούς από τους συναδέλφους εργαζόμενους ότι θα παλέψουμε και ότι δεν θα το βάλουν κάτω».

Οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος για εμάς δήλωσε ο Λάζαρος Τσελεπής, πρόεδρος του σωματείου στην Coca - Cola 3E

Υπό κατάληψη το εργοστάσιο

Από την Τετάρτη το απόγευμα και μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση εκ μέρους της εταιρείας, ότι το εργοστάσιο φεύγει από το Βόλο και όλη η γραμμή παραγωγής μεταφέρεται στο Σχηματάρι, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη.

Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο του Βόλου, είναι ένα από τα δύο εργοστάσια που λειτουργεί η Coca – Cola 3E στην Ελλάδα.

Η διοίκηση τoυ Ομίλου ανακοίνωσε ότι στις 27 Νοεμβρίου μπαίνει λουκέτο στη μονάδα του Βόλου και μεταφέρεται τόσο η γραμμή παραγωγής, όσο και οι αποθήκες στο Σχηματάρι, όπου πλέον θα λειτουργεί το μοναδικό εργοστάσιο της Coca – Cola στην Ελλάδα, μετά τα συνεχόμενα λουκέτα εδώ και δύο χρόνια σε όλα τα υπόλοιπα εργοστάσια ανά την επικράτεια.

Περιφρούρηση του εργοστασίου και… βάρδιες

Η κατάληψη αποφασίστηκε με στόχο να μην επιτραπεί να ξηλωθούν μηχανήματα και να μεταφερθεί η γραμμή παραγωγής στο Σχηματάρι. Οι εργαζόμενοι περιφρουρούν όλο το εργοστάσιο κατά τη διάρκεια όλου του 24ωρου, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν οργανωθεί για αυτό το σκοπό από την πρώτη στιγμή, βγάζοντας βάρδιες σε όλο το προσωπικό. Στο εργοστάσιο στο πλευρό των απεργών βρίσκονται άνθρωποι της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών από Θεσσαλονίκη, καθώς και απεργοί – απολυμένοι από το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης της Coca – Cola 3E, όπως επίσης πρωτοβάθμια σωματεία, το ΕΚΒ, το ΠΑΜΕ κ.α.

ΕΚΒ: Βαρύ πλήγμα κατά της πόλης και της εργατικής τάξης

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πλατείας Ελευθερίας στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος αναφερόμενος στο θέμα της Coca – Cola 3E τόνισε ότι «με αιφνιδιαστική της απόφαση, η εταιρεία την «ξηλώνει» από το Βόλο για να την μεταφέρει στο …Σχηματάρι, ενώ δεκάδες συνάδελφοί μας πετιούνται στο δρόμο και προστίθενται στη μακριά λίστα των ανέργων, αριθμός που μεγαλώνει δραματικά, αν ληφθούν υπόψη και οι δεκάδες άλλες μικρότερες επιχειρήσεις που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είχαν εμπορική συνεργασία και εξάρτηση με το εργοστάσιο και τώρα δέχονται πλήγμα. Πρόκειται για άλλη μια βίαιη αντεργατική ενέργεια του αδίστακτου Κεφαλαίου, που θυσιάζει ανθρώπινες ζωές για να διατηρήσει τα κέρδη του.

Αυτό το νέο χτύπημα, ως πόλη που έχει πληγεί τόσο σκληρά από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία, δεν μπορούμε να το δεχτούμε με τίποτε. Ας μας πουν αυτοί που όλους αυτούς τους μήνες διαπραγματεύονται με τους δανειστές, αν γνώριζαν για αυτήν την εξέλιξη και, αν ναι, τι έκαναν για να την αποτρέψουν.

Ας μας πουν αν είναι ενήμεροι γι αυτά που συμβαίνουν στον τόπο τους και αν είναι ικανοί να τον προστατέψουν.

Σαν Εργατικό Κέντρο Βόλου, απαιτούμε να μάθουμε ποιοι γνώριζαν για τα επερχόμενα και γιατί, στο παρασκήνιο, σιώπησαν. Αλλά και αν όντως δεν γνώριζαν και …αιφνιδιάστηκαν σήμερα, τι σκοπεύουν να πράξουν για να μην υλοποιηθεί το καινούργιο αυτό έγκλημα».

Στήριξη και αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ Μαγνησίας

Από την πρώτη στιγμή, έναρξη της κατάληψης στο εργοστάσιο της Κόκα Κόλα στο Βόλο μετά από απόφαση του σωματείου τους, επίσης βρέθηκαν δίπλα τους, οι εκπρόσωποι των ταξικών σωματείων και η γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ για να εκφράσουν την πλήρη συμπαράστασή τους, στον αγώνα των συναδέλφων τους, της Κόκα Κόλα. Η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ μάλιστα με ανακοίνωσή της καλεί όλο το λαό του Βόλου να εκφράσει έμπρακτα τη στήριξή του στους συναδέλφους της Κόκα – Κόλα, με κάθε τρόπο, στο χώρο του εργοστασίου.

Δεν θα λυγίσουμε…

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών, Γιάννης Φραγκίδης, συμμετέχοντας ενεργά στην κατάληψη χθες και προχθές τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν θα λυγίσουμε. Δεν μπορεί μία εταιρεία που έχει έσοδα 1 εκατομμύριο ευρώ το μήνα, να κλείνει τόσο εύκολα εργοστάσια. Εκλεισε σε όλη την Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και είχαν μείνει μόνο δύο, τώρα αποφάσισε να κλείσει και του Βόλου. Φαίνεται ότι οι συνάδελφοί μας στη Θεσσαλονίκη με το μποϊκοτάζ κάνουν καλή δουλειά, γιατί ενοχλήθηκαν πάρα πολύ από τη διοίκηση της 3Ε. Τώρα, πετάνε στον δρόμο 150 οικογένειες, ανθρώπους με προϋπηρεσία 20 και 30 ετών στην εταιρεία».

Παρέμβαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Εντονος ήταν ο προβληματισμός που επικράτησε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου χθες Παρασκευή, για την ανακοίνωση της μεταφοράς του εργοστασίου της «Coca Cola 3Ε» του Βόλου στην περιοχή του Σχηματαρίου.

Αν και δεν πάρθηκε απόφαση από το σώμα, κοινή ήταν η διαπίστωση πως η Περιφέρεια οφείλει πέραν από τη δεδομένη έκφραση αντίθεσης σ’ αυτή την απόφαση που αποτελεί ένα ακόμη βήμα αποβιομηχάνισης της Θεσσαλίας, να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων αλλά και της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η άμεση επαφή με τη διοίκηση και τους ιδιοκτήτες της εταιρείας στην οποία ανήκει το εργοστάσιο, παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων αλλά και του Εργατικού Κέντρου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου