ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγγελική έρευνα για τις πλημμύρες

εισαγγελική-έρευνα-για-τις-πλημμύρες-851206

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για τις πλημμύρες της 9ης Οκτωβρίου, μετά από μηνύσεις πλημμυροπαθών, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου κ. Αχιλλέας Ζήσης προς τον Πταισματοδίκη Βόλου μετά την συγκέντρωση εκατοντάδων σελίδων προανακριτικού υλικού.
Στην προκαταρκτική έρευνα ζητείται να εξακριβωθεί αν προκύπτουν τα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια, της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου και παράλειψης οφειλόμενης βοήθειας αλλά και της παράβασης καθήκοντος. Παράλληλα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου ζητά να διερευνηθεί αν προκύπτουν αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος για την διάθεση των κονδυλίων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αν αυτά διατέθηκαν σε άλλους σκοπούς.
Στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρεται ότι η Πταισματοδίκης θα πρέπει να λάβει καταθέσεις από τα μέλη του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου, ποιες ενέργειες πραγματοποίησε και να προσδιοριστούν παραλείψεις αρμοδίων οργάνων και προσώπων. Επίσης ζητείται να ληφθούν καταθέσεις από άτομα που έκαναν δηλώσεις σχετικά με τη διάθεση των κονδυλιών πολιτικής προστασίας, ποια ήταν η χρηματοδότηση των τελευταίων οκτώ ετών από τα κονδύλια πολιτικής προστασίας και που τελικά διατέθηκαν. Αν δηλαδή τα κονδύλια χρησιμοποιήθηκαν σε αντιπλημμυρικά έργα ή για άλλους σκοπούς.
Για το συγκεκριμένα θέμα θα κληθούν να καταθέσουν ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ενώ για τα παραπάνω θέματα θα καταθέσουν ο νυν Νομάρχης και νυν Δήμαρχος Βόλου, καθώς και οι αρμόδιοι αντινομάρχες και αντιδήμαρχοι.
Ο κ. Ζήσης ζητά ακόμη να διεξαχθεί πραγματογνωμοσύνη από ειδικούς και έμπειρους πραγματογνώμονες για τα αίτια, τους φορείς και τα πρόσωπα που εξαιτίας τους προκλήθηκε η πλημμύρα και οι καταστροφές.
Τέλος θα ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τους πρώην Νομάρχη και Δήμαρχο Βόλου, από τους Διευθυντές Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας και του Δήμου Βόλου, οι οποίοι θα κληθούν να απαντήσουν αν τήρησαν όλες τους τις υποχρεώσεις που απορρέουν από εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στις 13 Σεπτεμβρίου 2006.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στον φάκελο της ογκωδέστατης δικογραφίας που έχει σχηματιστεί, εκτός από τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, περιλαμβάνεται αλληλογραφία των Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Μαγνησίας και των Δήμων Βόλου και Νέας Ιωνίας, όπως και οι μηνύσεις 50 και πλέον πλημμυροπαθών από την περιοχή της Νεαπόλεως, του Χόρτου και άλλων περιοχών που υπέστησαν ζημιές.

Η εγκύκλιος
Σύμφωνα με την κατεπείγουσα εγκύκλιο 5379/13-9-2007 που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Παναγιώτης Φούρλας, αναφέρεται μεταξύ άλλων για τα Μέτρα και δράσεις πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων σε επίπεδο περιφερειών «θα πρέπει να δοθεί εντολή προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας σε συνεργασία με τις Νομαρχίες και τους ΟΤΑ να προχωρήσουν εκεί που αυτό επιβάλλεται, σε άμεσο έλεγχο και προληπτικό καθαρισμό των κοιτών των ρεμάτων με σκοπό την αποκατάσταση της φυσικής τους ροής.
Να δοθεί εντολή προς τους ΟΤΑ για την εντός του αστικού χώρου άμεση απομάκρυνση όλων των απορριμάτων, φερτών υλικών, φυλλώματος δένδρων κλπ, τα οποία βρίσκονται σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους και μπορεί να προκαλέσουν εμφράξεις σε παρακείμενα φρεάτια απορροής ομβρίων υδάτων.
Να δοθεί εντολή προς τους ΟΤΑ για έλεγχο και εφαρμογή της νομοθεσίας σε συνεργασία με τις κατά τόπους Αστυνομικές Υπηρεσίες σε νεοαναγειρόμενες οικοδομές, σχετικά με την εναπόθεση μπαζών και οικοδομικών υλικών σε χώρους πρασιάς ή και πεζοδρομίων, δεδομένου ότι τα υλικά αυτά δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα μπορεί εύκολα να παρασυρθούν σε βροχόπτωση και να προκαλέσουν εμφράξεις σε φρεάτια και αγωγούς.»
Για τα μέτρα και δράσεις πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων σε επίπεδο νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων η εγκύκλιος τονίζει:
Στα πλαίσια της έγκαιρης προετοιμασίας για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από έντονες βροχοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα παρακαλούμε με ευθύνη των Νομαρχών λόγω αρμοδιότητας για τα εξής:
• Να δοθεί εντολή προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Νομαρχίας, να προχωρήσουν σε άμεσο έλεγχο και συντήρηση όλων των αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητάς τους σε περιοχές που θεωρούνται κατά προτεραιότητα επικίνδυνες για πρόκληση ζημιών από πλημμύρες και να αποκατασταθούν άμεσα τυχόν δυσλειτουργίες τους.
• Να δοθεί προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Νομαρχίας να προχωρήσουν σε άμεσο έλεγχο και προληπτικό καθαρισμό των ρεμάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους, εκεί που αυτό επιβάλλεται, με σκοπό την αποκατάσταση της φυσικής τους ροής.
• Να δοθεί εντολή για την έκδοση της σχετικής απόφασης που αφορά τη μίσθωση μηχανημάτων στην περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί.
• Να συγκληθεί Σ.Ν.Ο. κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Οκτωβρίου τρέχοντος έτους με θέμα τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση πλημμυρών. Στη σύσκεψη να κληθούν να συμμετάσχουν απαραιτήτως οι Δήμαρχοι και οι Πρόεδροι Κοινοτήτων των οικείων ΟΤΑ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου