ΤΟΠΙΚΑ

Εχασαν 50 εκ. ευρώ τα Ταμεία

εχασαν-50-εκ-ευρώ-τα-ταμεία-851206

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις αγορές υπερτιμολογημένων ομολόγων για λογαριασμό του ΤΕΑΔΥ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», στο πόρισμα των ελεγκτών του υπουργείου Απασχόλησης αναφέρεται ότι η Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ αγόρασε άλλα έξι υπερτιμολογημένα ομόλογα (σε τιμές έως και 112,65 μονάδες) για το ΤΕΑΔΥ.
Το Ταμείο φαίνεται πως πλήρωσε αυτά τα ομόλογα ακριβότερα κατά 12,1 εκατ. ευρώ, στοιχείο το οποίο δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από τον κ. Τσιτουρίδη όταν ζήτησε την παραίτηση των μελών του ΔΣ.
Η χρηματιστηριακή εταιρεία (που εμφανίσθηκε πρώτη φορά στο Ταμείο στις 29/9/2005) φέρεται να πωλούσε ακριβά ομόλογα που υπήρχαν στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου, να αποκομίζει κέρδη και να κερδίζει τις εντυπώσεις ώστε στη συνέχεια να μπορεί να «φορτώνει» νέα ομόλογα, ορισμένα εκ των οποίων αγοράστηκαν σε ασύμφορες τιμές, στο Ταμείο.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν ανταγωνίστρια εταιρία της Ακρόπολις αποκάλυψε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την αγορά ομολόγου ονομαστικής αξίας 70 εκατ. ευρώ, σε τιμή 106,75 μονάδων (αντί για 100), με αποτέλεσμα το επικουρικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων να πληρώσει ακριβότερα κατά 5,2 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει ακόμα η εφημερίδα, τουλάχιστον άλλα 12 Ταμεία αγόρασαν «κρυφά (δομημένα) ομόλογα αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ τη διετία 2005-2006, τοποθέτηση που έχει υψηλό ρίσκο ως προς τις τελικές αποδόσεις.

Ζημίες 50 εκατ. ευρώ από το 2005

Παράλληλα, σύμφωνα με «Τα Νέα», από τοποθετήσεις 190 εκατ. ευρώ σε τρία μόνον ομόλογα που εκδόθηκαν το 2005, τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται ότι έχασαν 50 εκατ. ευρώ περίπου, καθώς η τιμής τους σήμερα έχει υποχωρήσει ως 30%.
Πρόκειται για τα τρία από τα έξι «δομημένα» ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα ο ΣΜΕΧΑ, με την προτροπή να διερευνηθούν. Τρία από αυτά ήταν του 2005 και τα άλλα τρία του 2006. Όλα είχαν εκδοθεί από τον Oργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, δεν είναι «κρυφά» και μπορούν να ελεγχθούν.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Bloomberg, τα τρία ομόλογα του 2005 έχουν χάσει -βάσει των τιμών της Τετάρτης- το 20% με 30% της αξίας τους. Για τα τρία του 2006 δεν υπήρχαν τιμές, αλλά για το ένα από τα τρία διαπιστώθηκε ότι έχει επίσης χάσει το 14% της αξίας του.
Τα τρία ομόλογα του 2005 έχουν συνολική αξία 900 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία αγόρασαν 190 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία είχαν χάσει χθες σε αξία 50 εκατ. ευρώ.
Τα Ταμεία που αγόρασαν αυτά τα προϊόντα αυξημένου κινδύνου, το έκαναν «σπάζοντας» άλλα ομόλογα, ασφαλέστερα και με αποδόσεις της τάξης του 6%-7%.

Μήνυση ΑΔΕΔΥ

Δύο μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε χθες ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την υπόθεση της αγοράς ομολόγου από το ΤΕΑΔΥ.
Με τις αναφορές επιρρίπτονται ευθύνες στα μέλη του ΔΣ του ΤΕΑΔΥ και στους επιθεωρητές Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Απασχόλησης, οι οποίοι συνέταξαν το επτασέλιδο πόρισμα μετά από διαχειριστικό έλεγο που διενήργησαν για την υπόθεση.
Με την προσφυγή της η ΑΔΕΔΥ ζητεί να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας ή άλλα αδικήματα.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ χαρακτήρισε «σκάνδαλο πολλαπλών διαστάσεων» την υπόθεση και εξέφρασε την ελπίδα «να μην έχει συμβεί το ίδιο και σε άλλα Ταμεία γιατί τότε θα μιλάμε για το σκάνδαλο του αιώνα».
Ο κ. Παπασπύρος ανέφερε ότι η ΑΔΕΔΥ συγκεντρώνει στοιχεία για το θέμα, ώστε να εξακριβώσει αν μπορεί με αγωγές στη Δικαιοσύνη να διεκδικήσει την επιστροφή των χρημάτων.

Οι πρώτες καταθέσεις

Καταθέσεις για την υπόθεση της αγοράς ομολόγου από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) μέσω της χρηματιστηριακής Ακρόπολις έδωσαν στην αντεισαγγελέα εφετών Αντώνη Λιόγα ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Γιώργος Κουτρουμάνης και η προϊσταμένη στο τμήμα προμηθειών και επενδύσεων του ΤΕΑΔΥ Κατερίνα Αναστασιάδη.

Οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου

Την υποστήριξή του στους συναδέλφους τους στην 23η Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που είναι αρμόδια για τις εκδόσεις τίτλων του ελληνικού Δημοσίου, εκφράζει το ΔΣ του Συλλόγου των υπαλλήλων του ΓΛΚ.
Σε ανακοίνωση του Συλλόγου σημειώνεται ότι «το ΔΣ. του Συλλόγου των υπαλλήλων του ΓΛΚ, διαπιστώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται μια προσπάθεια εμπλοκής ορισμένων υπηρεσιών του σε διάφορες πολιτικές αντιπαραθέσεις, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του της 21/03/07, αποφάσισε ομόφωνα τη στήριξη των συναδέλφων της 23ης Δ/νσης του ΓΛΚ, οι οποίοι κατά την έκδοση των ομολόγων ενεργούν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που τους παρέχουν οι ισχύουσες σχετικές διατάξεις και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, ανταποκρίνονται δε πλήρως στα καθήκοντά τους».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου