ΤΟΠΙΚΑ

Πάγωμα μεταβολών στα Νοσοκομεία

πάγωμα-μεταβολών-στα-νοσοκομεία-246709

Ενόψει των αλλαγών στις διοικήσεις μετά και τις αξιολογήσεις από τις ΥΠΕ

Με «εξαιρετικά επείγον» έγγραφό του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ενημέρωσε χθες και τα Νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας ότι παγώνουν όλες οι μεταβολές προσωπικού στις υπηρεσιακές ιεραρχίες των νοσηλευτικών μονάδων του ΕΣΥ.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Δεδομένου ότι έχουμε εισέλθει στην περίοδο αξιολόγησης του έργου των Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών των Νοσηλευτικών Μονάδων του ΕΣΥ και προκειμένου να ενισχυθούν οι θεσμοί της κοινωνικής συνεννόησης, της διαφάνειας των διοικητικών πράξεων, της Δημοκρατίας και του αισθήματος Δικαίου, παγώνουμε όλες τις μεταβολές προσωπικού στις υπηρεσιακές ιεραρχίες των νοσηλευτικών μονάδων του ΕΣΥ από την ημερομηνία λήψεως ψήφου εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή μέχρι νεωτέρας μας εντολής.

Της ισχύος της παρούσης (αρ. πρωτ. 6432/03-11-2015), εξαιρούνται τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και οι άλλες δομές Ψυχικής Υγείας του Δημοσίου Τομέα που διέπονται ρητά από το «Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Επιτρόπου Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ενταξης LAZLO ANDOR και του Υπουργού Υγείας Α. Λυκουρέντζου».

Την εφαρμογή της παρούσας αναθέτουμε στην προσωπική υπηρεσιακή ευθύνη των Διοικητών των ΥΠΕ του ΕΣΥ».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, για όλους τους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές της 5ης ΥΠΕ έχουν αποσταλεί κρίσεις αξιολόγησης στο υπουργείο Υγείας, το οποίο θα αρχίσει να πραγματοποιεί αλλαγές Διοικήσεων εντός Νοεμβρίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης μίλησε για μεγάλες αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων της χώρας, τονίζοντας πως θα υπάρξει αισθητή βελτίωση και αλλαγές, τόσο σε σχέση με το προσωπικό, όσο και σε σχέση με την λειτουργία των νοσοκομείων και των δομών της πρωτοβάθμιας υγείας.

«Ενα μήνα τώρα που δεν έχουμε μιλήσει έχει γίνει μια τεράστια δουλειά προετοιμασίας. Τεράστια δουλειά. Και θα φανεί σε πολλαπλά επίπεδα, από το ΕΚΑΒ μέχρι τον ΕΟΠΥΥ, μέχρι τα νοσοκομεία, τις προσλήψεις και τα λοιπά».

Για τις προσλήψεις, ο κ. Πολάκης υπογράμμισε, ότι «βγήκε και η προκήρυξη για τις 985 θέσεις συνολικά. Θα γίνει η κατανομή μέσα στις επόμενες μέρες των 2.400 ανά υγειονομική περιφέρεια και ανά κατηγορίες προσωπικού. Έχουμε έρθει σε επαφή με τον ΑΣΕΠ. Ο στόχος είναι, και θα κριθεί και το ΑΣΕΠ από αυτό, να βγουν τα προσωρινά αποτελέσματα πριν τα Χριστούγεννα, για να μπορούμε να διορίσουμε κατευθείαν από τον Γενάρη με τα προσωρινά αποτελέσματα και με βάση τους τελικούς πίνακες που θα προκύψουν από αυτόν τον διαγωνισμό θα είναι και οι πίνακες από τους οποίους θα γίνουν διορισμοί, και από την επόμενη προκήρυξη, η οποία θα βγει σε τέτοιο χρονικό διάστημα που να μην καθυστερήσει πάλι στην επιλογή».

Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών, κατέληξε ο κ. Πολάκης, τονίζοντας, ακόμη, ότι «αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι μέσα σε οκτώ μέρες διορίστηκαν 58 επικουρικοί, που δεν είχαν διοριστεί για πολλούς μήνες, ενώ θα υπάρξει μια σχετική έκρηξη στους διορισμούς με την ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής των προϋπολογισμών».

9μηνη παράταση των επικουρικών γιατρών

Κατά εννέα μήνες, δηλαδή μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016, παρατείνεται η θητεία των επικουρικών γιατρών, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναγνωρίζοντας τα πολύ σοβαρά προβλήματα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της χώρας, αποφάσισε την παράταση της θητείας των επικουρικών γιατρών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού. Η θητεία των εργαζόμενων λήγει στις 31.12.2015 και θα παραταθεί μέχρι 30.09.2016.

Στο Νοσοκομείο Βόλου υπηρετούν 19 επικουρικοί ενώ με το ίδιο καθεστώς, απασχολούνται δύο νοσηλευτές, ένας διοικητικός, τέσσερα άτομα πληρώματος ασθενοφόρων σε Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας και δύο χειριστές ακτινολογικών συσκευών. Συνολικά η παράταση συμβάσεων αφορά 28 άτομα στη Μαγνησία (19 ιατροί και 9 νοσηλευτές κ.α.).

Ανέλαβε υπηρεσία Ουρολόγος στο Νοσοκομείο Βόλου

Στο μεταξύ, χθες ανέλαβε υπηρεσία στο Νοσοκομείο Βόλου ένας μόνιμος γιατρός ουρολόγος με συνέπεια στην Ουρολογική Κλινική να υπηρετούν πλέον 5 μόνιμοι γιατροί κι ένας Επικουρικός.

Ο ουρολόγος, είναι από τους τελευταίους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ που μετακινούνται, κατόπιν αιτήματός τους, στο Νοσοκομείο Βόλου κι έπονται ένας Παιδίατρος (Κέντρο Υγείας Αργαλαστής), ένας Γαστρεντερολόγος και ένας Γενικής Ιατρικής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου