ΤΟΠΙΚΑ

Γαλάζιο το χρώμα της διαφθοράς

γαλάζιο-το-χρώμα-της-διαφθοράς-851206

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε με την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αναφέροντας πως «η διαφθορά, η αδιαφάνεια, η απάτη και η ασυδοσία που αποκαλύπτεται τις μέρες αυτές, δεν είναι καθόλου τυχαία: Έχουν γαλάζια ταυτότητα και έχουν σχέση με τις αντιλήψεις της ΝΔ και τα στελέχη που επέβαλε στο κράτος».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε η σημερινή κυβέρνηση ως «τη χειρότερη που είχε ποτέ η χώρα, ακόμα χειρότερη κι από εκείνην του Κ. Μητσοτάκη το ’90-93, με έναν αδύναμο Πρωθυπουργό, ο οποίος αδυνατεί να αποπέμψει τον υπουργό Απασχόλησης και άλλους υπουργούς του».
Ο κ. Παπανδρέου είπε πως μόνη λύση είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες: Στην πραγματικότητα, είπε, «θα αρκούσε απλώς μια φράση του πρωθυπουργού ότι υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησης και πάμε σε εκλογές. Αυτό περίμενε ν’ ακούσει ο ελληνικός λαός».
Αναφερόμενος στο θέμα των Ταμείων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «στήθηκε μια ολόκληρη μηχανή από τα αποθεματικά με τα λεφτά των ασφαλισμένων για να πάρουν κάποιοι προμήθειες – παρασιτικοί, κομματικοί, μεσάζοντες. Έχει τεράστια ευθύνη η ΝΔ, γιατί σε όλες αυτές τις θέσεις βρίσκονται ανώτατα στελέχη της, που βρίσκονται στην καρδιά του κόμματός σας, εντεταλμένα».
«Αυτά δεν είναι τυχαία. Έχουν σχέση με μια αντίληψη που καλλιεργείτε συστηματικά – ότι το κράτος σας ανήκει. Αμ δεν σας ανήκει το κράτος. Δεν σας ανήκει το κράτος!» τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι “το σκάνδαλό σας με τα ομόλογα, αποτελεί επιβράβευση της κομπίνας».
Συνεχίζοντας ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «ήρθατε να διαχειριστείτε προσωρινά την περιουσία των ελλήνων πολιτών με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Αποτύχατε οικτρά και γι’ αυτό ο λαός σύντομα θα σας στείλει στην αντιπολίτευση. Και τέρμα πια το κρυφτούλι περί Δικαιοσύνης. Ο πρωθυπουργός ανέχεται, καλύπτει και συγκαλύπτει – όσα μπορεί βεβαίως να συγκαλύψει».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμη ότι «το έγκλημα είναι εις βάρος του συνταξιούχου και είστε υπόλογος κ. Καραμανλή. Περιμένουμε να βρείτε και να επιστρέψετε τα λεφτά στο ταμείο – και πριν τις εκλογές, πριν φύγετε από την κυβέρνηση».
Ο κ. Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε προσωπικά, να μην υποκύψει, ως Πρωθυπουργός σε κανένα συμφέρον:
«Αύριο ο ελληνικός λαός θα δοκιμάσει το ΠΑΣΟΚ, θα δοκιμάσει τις δεσμεύσεις του Γεωργίου Παπανδρέου. Απλή αλήθεια και ξεκάθαρη: Οι επιχειρηματίες στο ρόλο τους, οι πολιτικοί στο δικό τους. Δεν υπάρχει τίποτα το διαφορετικό. Τελεία και παύλα!».
«Δεν θα συμβιβαστώ με κανένα εξωθεσμικό κέντρο που επιχειρεί να χειραγωγήσει τη βούληση του ελληνικού λαού. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι όλες οι επιλογές στο δημόσιο τομέα, θα γίνονται με διαφανείς και ανοιχτές διαδικασίες. Θα κλείσω αυτό το θλιβερό κεφάλαιο της πολιτικής ζωής. Θα χτυπήσω νοοτροπίες και συμφέροντα, όπου κι αν βρίσκονται. Δεν θα μπορέσουν να περάσουν αυτές οι αντιλήψεις», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποκαλύψει στο Κοινοβούλιο τι υποσχέθηκε στον ευρωπαίο Επίτροπο Χ. Αλμούνια προκειμένου να φύγει η ελληνική Οικονομία από την επιτήρηση:
«Πείτε μας, σήμερα, εδώ, σ’ αυτήν την αίθουσα, αυτά που κρύβετε από τους πολίτες: Τις δεσμεύσεις που αναλάβατε για το ασφαλιστικό μετά τις εκλογές, την αύξηση των ορίων ηλικίας στις συντάξεις και τη μείωσή τους ως ποσοστό του μισθού, τις δεσμεύσεις για παρατεταμένη λιτότητα. Πείτε τα κε Καραμανλή».

Δευτερολογία

Στη δευτερολογία του ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας στις παρατηρήσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με το ύφος του, ανάφερε: «Προ τριετίας, πράγματι δεν θα μιλούσα έτσι. Δεν έχω αλλάξει εγώ. Έχετε αποκαλυφθεί εσείς κε Καραμανλή».
«Περάσατε το κατώφλι της αναξιοπιστίας. Αλλά ο λαός δεν θα σας κρίνει από τα λόγια, το ύφος και τις ατάκες σας. Θα σας κρίνει από το έργο, την διαχείριση, την υπόθεση των ρουσφετιών και την παρατεταμένη διαφθορά που βλέπουμε», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Σας βλέπει, ήδη, να συμβιβάζεστε και να προστατεύετε. Ποιούς; Αυτούς που έκατσαν στην πλάτη του Έλληνα. Εσείς κρατάτε τους υπουργούς, ή αυτοί εσάς; Αφού ισχυρίζεστε ότι δεν είναι δική σας η ευθύνη, γιατί δεν αποδίδετε την ευθύνη εκεί που ανήκει – στους υπουργούς σας;».
Στην πραγματικότητα, η υπόθεση των ομολόγων είναι για την κυβέρνηση «μια καυτή πατάτα», ανέφερε ο κ.Παπανδρέου. «Την πετά ο κ. Αλογοσκούφης στον κ. Δούκα, αυτός στον κ. Τσιτουρίδη, αυτός στον κ. Σημαιοφορίδη κι εκείνος στους προέδρους των ταμείων. Να ξέρετε όμως, κε Καραμανλή, ότι η καυτή πατάτα βρίσκεται στη δική σας αγκαλιά και κανενός άλλου», τόνισε.
«Είπατε ότι δεν γνωρίζατε – και πως κινηθήκατε αμέσως μόλις έγινε γνωστό το θέμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στην τελευταία όμως έκδοση του υπουργείου Απασχόλησης για την περιουσία των Ταμείων, καταγράφονται οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις και οι λογιστικές ζημίες. Και αντί να κινητοποιηθεί ο Πρωθυπουργός άφησε και άλλα ταμεία να μπουν στην ίδια διαδικασία. Άρα γνωρίζατε τα πάντα και δεν κάνατε τίποτε – γιατί αυτή η μηχανή είχε στηθεί για να κερδοσκοπούν δικοί σας άνθρωποι», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση για την μελλοντική διαχείριση των αποθεματικών, ο Γ. Παπανδρέου τις χαρακτήρισε «στάχτη στα μάτια», ανάλογη, όπως είπε, με αυτή που έριξε η κυβέρνηση μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, καλώντας συνταγματολόγους για ν’ αλλάξει το Σύνταγμα.
«Μην κρύβεστε πίσω από θεσμούς και τερτίπια», είπε προς τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Σχετικά με την πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα εξετάσει τη διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε πως δεν είναι ενάντιος – «εμείς, όμως, αυτή τη στιγμή ζητούμε εκλογές. Διαφάνεια θα υπάρξει, όμως, είτε έτσι, είτε αλλιώς», ανέφερε.
Τέλος, ανταπαντώντας στα περί των επαφών του Πρωθυπουργού με ξένους πολιτικούς παράγοντες, ο κ. Παπανδρέου ρώτησε: «Πήρατε τηλέφωνο τον κ. Σαρκοζί γι’ αυτά που λέει για την Ελλάδα; Αυτούς δεν τους ενδιαφέρει αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός λέγεται Σημίτης, Καραμανλής, ή Παπανδρέου. Διασύρατε την Ελλάδα για μικροκομματικά συμφέροντα. Αυτό δεν θα το κάνει ποτέ το ΠΑΣΟΚ – δεν θα το κάνω ποτέ κε Καραμανλή».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου