ΤΟΠΙΚΑ

Αλλάζει η δομή στις Ενοπλες Δυνάμεις

αλλάζει-η-δομή-στις-ενοπλες-δυνάμεις-851206

Αλλαγές στη διάρθρωση των μονάδων του Στρατού προωθεί το υπουργείο Αμυνας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της επάνδρωσης. Παράλληλα, ομάδα ειδικών θα ασχοληθεί με το θέμα των αυτοκτονιών, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε ανησυχητικά το τελευταίο διάστημα.
Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών και εγκατάλειψη της διάρθρωσης των μονάδων του Στρατού Ξηράς που είχε εφαρμοστεί κατά την πρώτη διετία της διακυβέρνησης από τη ΝΔ.
Στόχος είναι ο εξορθολογισμός και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη λειτουργία του στρατεύματος. Καθοριστική παράμετρος του προβλήματος είναι και το γεγονός ότι καταγράφεται σημαντικό πρόβλημα επάνδρωσης των μονάδων με αποτέλεσμα οι στρατιώτες και στελέχη να αδυνατούν να ανταποκριθούν έστω στοιχειωδώς στις απαιτήσεις της αποστολής τους.
Κάποιοι επισημαίνουν ότι φαινόμενα σαν κι αυτά είναι μία από τις παραμέτρους που θα πρέπει να εξεταστούν στην προσπάθεια αντιμετώπισης και του φαινομένου των αυτοκτονιών στον στρατό, που τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει έξαρση.
Παράλληλα, ομάδα ψυχιάτρων των ΕΔ θα αναλάβει τη μελέτη και την επεξεργασία των στοιχείων με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν λάβει ο υπουργός Αμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο αρχηγός ΓΕΣ, μία από τις πρώτες αλλαγές θα αφορά τον περιορισμό της διασποράς των μονάδων του Στρατού Ξηράς ανά την Ελλάδα.
Όσον αφορά τα Σώματα Στρατού, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μείνουν ως έχουν, ενώ θα καταργηθούν τουλάχιστον τρεις ταξιαρχίες και πολλαπλάσιος αριθμός υφιστάμενων μονάδων.
Κεντρική ιδέα του νέου σχήματος είναι από τις μονάδες που θα μείνουν ορισμένες να έχουν προσωπικό μόνο για την πλήρη συντήρηση των οπλικών συστημάτων τους, ώστε να είναι πανέτοιμες να υποδεχθούν επιστράτους και να επιχειρήσουν αμέσως.
Oι άλλες, λόγω της εξοικονόμησης προσωπικού, θα φθάσουν σε ποσοστό επάνδρωσης 90% και θα είναι ανά πάσα στιγμή ετοιμοπόλεμες.
Το σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στο ΚΥΣΕΑ, ώστε η εφαρμογή του να ξεκινήσει μετά τις εκλογές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου