ΤΟΠΙΚΑ

Πολιτικές ευθύνες βλέπει ο ΣΕΒ

πολιτικές-ευθύνες-βλέπει-ο-σεβ-851206

Επίθεση στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον υπουργό Απασχόλησης Σ.Τσιτουρίδη για την υπόθεση των ομολόγων εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δασκαλόπουλος.
Ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ο ΣΕΒ έχει θέσει σε ανύποπτο χρόνο το θέμα της διαχείρισης των δανείων και κονδυλίων της κοινωνικής πρόνοιας σαν προϋπόθεση της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού και σημείωσε ότι «το πρόβλημα υπονομεύει το διάλογο για το Ασφαλιστικό και αφήνει έκθετη την Πολιτεία».
«Σήμερα αποκαλύπτεται ότι οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων έγιναν λεία αμφιλεγόμενων συναλλαγών» τόνισε.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, είπε ότι «όπου υπάρχουν διαχειριστικές ευθύνες υπάρχουν και πολιτικές, τουλάχιστον για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την άμεση λύση του».

Mηνύσεις από την ΑΔΕΔΥ

Μηνυτήριες αναφορές θα καταθέσει σήμερα η ΑΔΕΔΥ «για τη σκανδαλώδη υπόθεση του ΤΕΑΔΥ» που στρέφονται κατά παντός υπευθύνου, καθώς και κατά των Επιθεωρητών του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους.
Παράλληλα, στον εισαγγελέα κατέθεσε χθες ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ.Παπασπύρος, o οποίος υπογράμμισε πως το ΔΣ του ΤΕΑΔΥ δεν ανέθεσε ενέργειες σε καμιά χρηματιστηριακή εταιρεία, ενώ η απόφασή του είναι σαφής για αγορά στην τιμή έκδοσης του ομολόγου.
Τόνισε ότι «η αλυσίδα των πράξεων εξηγείται μόνο ως προδιαγραμμένο σχέδιο για τον προσπορισμό παράνομου οφέλους», έκανε λόγο για «αδρανοποίηση των διαδικασιών εποπτείας και ελέγχου» και εξέφρασε την ανάγκη αποκατάστασης της ζημιάς του ταμείου.

Αιχμές Μωραϊτάκη κατά Πιλάβιου

Αιχμές κατά του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλ.Πιλάβιου άφησε ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλ.Μωραϊτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σ.Τσιτουρίδη.
Για την συγκεκριμένη καταγγελία σχετικά με την Ακρόπολις, ο κ. Πιλάβιος ζήτησε τις πράξεις όλων των χρηματιστηριακών εταιρειών, «είτε γιατί δεν ήξερε τη συγκεκριμένη συναλλαγή, είτε γιατί ήθελε να θολώσει τα νερά» είπε.
Ο κ. Μωραϊτάκης μίλησε για μονοπώλιο στην αγορά των ασφαλιστικών ταμείων και πρόθεση πλήγματος κατά των χρηματιστηριακών εταιρειών, κυρίως από ξένες τράπεζες.
Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ ζήτησε από τον υπουργό να συμμετέχει ο Σύνδεσμος σε ολόκληρη τη διαβούλευση για την καλύτερη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Ψάχνουν τη βαλίτσα

Εν τω μεταξύ, το δρομολόγιο της βαλίτσας με τα 2,4 εκατ. ευρώ που φέρεται να εισέπραξε σε μετρητά από υποκατάστημα της Εθνικής στην Σταδίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, αναζητεί ο επικεφάλής της αρχής κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος Γ.Ζορμπάς.
Η έρευνα του πρώην εισαγγελέα έχει ήδη αρχίσει «μετά τις ενδείξεις για διάπραξη εγκληματικής πράξης που διαπίστωσε», όπως λένε καλά ενημερωμένες πηγές στην εφημερίδα.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται να φτάσει μέχρι την Ελβετία καθώς έχει λάβει πληροφορίες ότι πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση έχουν σχέση με ελβετική τράπεζα, το όνομα της οποίας έχει δοθεί αρμοδίως.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι μέχρι και ειδική χρηματαποστολή χρειάστηκε να επιστρατευθεί προκειμένου ο διευθύνων σύμβουλος της Ακρόπολις να πραγματοποιήσει την ανάληψη-μαμούθ των 2,4 εκατ. ευρώ σε μετρητά από κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, λίγες μόνο ώρες πριν από την αποκάλυψη του σκανδάλου με τα ομόλογα του ΤΕΑΔΥ.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, τα δύο δίωρα πριν από το ντόμινο των εξελίξεων, που άρχισε το απόγευμα της 1ης Μαρτίου, η «Ακρόπολις» όχι μόνο έκανε την επίμαχη ανάληψη σε μετρητά αλλά και εξέδωσε τραπεζική επιταγή και πραγματοποίησε μεταφορές χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό.
Αυτές οι κινήσεις προκάλεσαν την παρέμβαση του κ. Ζορμπά, έπειτα και από τη σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣOΚ Μ.Καρχιμάκη.
Τα ποσά της ανάληψης, της τραπεζικής επιταγής αλλά και της μεταφοράς των χρημάτων, προήλθαν από την κατάθεση δύο επιταγών, αξίας 1,5 και 1,9 εκατ. ευρώ, που ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ακρόπολις» Γεώργιος Αποστολίδης φέρεται να εξέδωσε στο όνομά του λίγες ημέρες πριν, από τη Λαϊκή Τράπεζα.
Τις επιταγές αυτές φέρεται να κατέθεσε στον τραπεζικό λογαριασμό που διατηρεί στην Εθνική Τράπεζα. Η ανάληψη σε μετρητά χτύπησε καμπανάκι στον ελεγκτικό μηχανισμό της τράπεζας, η οποία ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές για τη συναλλαγή, προκαλώντας εν τέλει την παρέμβαση Ζορμπά.

Καρχιμάκης κατά Τσιτουρίδη

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ.Καρχιμάκης, σε ανακοίνωσή του χθες, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «με υπουργικές αποφάσεις διόρισε στη θέση προέδρου, αντιπροέδρου και μέλους της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής τα πρόσωπα που παραπλάνησαν και εξαπάτησαν το 2002 το Συμβούλιο της Επικρατείας για να εξυπηρετήσουν ιδιωτική επιχείρηση».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου